2020. 09. 28. Pozsonyi Janka

A szerelmes agysebészekre maszkban is kíváncsiak a mozinézők

Horvát Lili filmje szeptember 24. óta látható a mozikban

Öt év után új filmmel tért vissza Horvát Lili, a Szerdai gyerek rendezője: a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre múlt csütörtök óta látható a mozikban. A szerelemért Amerikából hazaköltöző agysebésznő története az első hétvégéjén 4941 nézőt vonzott be a moziba, ami szerzői filmek esetében ritkán jó indítás, pláne egy világjárvány kellős közepén.

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre műfaja nehezebben behatárolható, mint amihez a magyar filmek nézői hozzászoktak. Ha mégis meg kellene határozni, akkor romantikus pszichodrámának, szerzői hangvételű, misztikus mozifilmnek nevezhetnénk, ami a megnézése után még sokáig az ember fejében marad. Horvát Lili első nagyjátékfilmje, a Karlovy Varyban Kristály Glóbusszal jutalmazott Szerdai gyereket az első magyar mozis hétvégéjén 1785-en nézték meg, így ebben a tekintetben is nagyobb lehet az alkotók öröme.

Böszörményi Gábor, a Mozinet vezetője a Veszprém-Balaton Filmpikniken tartott filmszakmai konferencián azt mondta, hogy a Felkészülés... velencei premierjével együtt, a vírus előtt 10-20 000 nézőre számítottak, de jelen helyzetben annak is örülnének, ha 10 000 néző elmenne rá. Az már most is tisztán látható, hogy a 4941-es nyitóhétvégével teljesíteni fogja a film a minimális elvárást, és talán még annál is többen ülnek majd be rá.


Ebben az időszakban már egy pár ezer néző is ajándék lehet, két hete 7732 nézővel indított a Hab, Lakos Nóra romantikus vígjátéka, azóta pedig már 15 623 néző volt rá kíváncsi. Mellettük továbbra is műsoron van Lóth Balázs akcióvígjátéka, a Pesti balhé, ami most hétvégén érte el a 71 530. nézőjét.

Jelen állás szerint még vár ránk idén egy pár hazai premier, viszont minden esély meg van rá, hogy mások is követik Herendi Gáborék példáját, akik a járvány növekedése miatt hivatalosan is januárra tolták a Toxikóma bemutatóját. 

A 2020-ban bemutatott magyar filmek nyitóhétvégéi:

1. Pesti balhé - 16 760 néző

2. Zárójelentés - 13 898 néző

3. A feltaláló - 5 537 néző

4. Hab - 7 732 néző

5. Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre - 4 942 néző

6. Patthelyzet - 128 néző

Mellettük volt még április végén, a Vimeon bemutatva Hajdu Szabolcs Békeidő című filmje, amit az első hétvégén kb. 6000-7000-ren látták.

A mozinézettségi adatokat a Filmforgalmazók egyesülete adja közre.

Még több magazin

magazin

A süketség tárja ki a kaput a sóvárgás előtt

Kritika a Sound of Metal című filmről

A Sound of Metal nem egy dobos megsüketüléséről, hanem egy megsüketülő drogfüggő visszaesés elleni küzdelméről szól. Darius Marder rendhagyó…

tovább

magazin

Nincsenek illúzióik olasz lovagjaikkal kapcsolatban

Nászutak - Szomjas Györgyre emlékezünk

Egy film azokról az időkről, amikor nagy divat volt a digózás Budapesten. A nyolcvan éves korában elhunyt Szomjas Györgyről elsősorban formabontó…

tovább

Szomjas György emlékére

A Kossuth-díjas, Kiváló művész és Balázs Béla-díjas filmrendező életének 81. évében, 2021. április 7-én hunyt el. Nagy sikerű filmjeivel - Talpuk alatt fütyül a szél, Rosszemberek, Kopaszkutya, Falfúró, Könnyű vér, Roncsfilm, Vagabond - műfajt teremtett Magyarországon.

Lakótelepi rémálom maximális fordulatszámon - 35 éves a Falfúró

Negyven éve már, hogy Dunántúlra költözött a vadnyugat

Nincsenek illúzióik olasz lovagjaikkal kapcsolatban

a teljes dosszié

Oscar 2021

Idén a megszokottnál később, magyar idő szerint április 26-án rendezik meg az Oscar-gálát. Vanessa Kirby, Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmjének főszereplője is versenyben van, miközben neki szurkolunk, bemutatjuk a díjra esélyes filmeket.

David Fincher hamis, de lelkes képet fest az Aranypolgár szerzőiről

A bosszú pasztellben tálalva a legsokkolóbb

Az élet a legjobb méreg

a teljes dosszié
 
hirdetés
 
hirdetés
 
- Maga az alkalmatlan ember az alkalmatlan helyen és alkalmatlan időben!
- Tudom, erről szól az életem.

Még drágább az életed!

Oszd meg! Az összes idézet

Kiemelt támogatónk