2020. 09. 28. Pozsonyi Janka

A szerelmes agysebészekre maszkban is kíváncsiak a mozinézők

Horvát Lili filmje szeptember 24. óta látható a mozikban

Öt év után új filmmel tért vissza Horvát Lili, a Szerdai gyerek rendezője: a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre múlt csütörtök óta látható a mozikban. A szerelemért Amerikából hazaköltöző agysebésznő története az első hétvégéjén 4941 nézőt vonzott be a moziba, ami szerzői filmek esetében ritkán jó indítás, pláne egy világjárvány kellős közepén.

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre műfaja nehezebben behatárolható, mint amihez a magyar filmek nézői hozzászoktak. Ha mégis meg kellene határozni, akkor romantikus pszichodrámának, szerzői hangvételű, misztikus mozifilmnek nevezhetnénk, ami a megnézése után még sokáig az ember fejében marad. Horvát Lili első nagyjátékfilmje, a Karlovy Varyban Kristály Glóbusszal jutalmazott Szerdai gyereket az első magyar mozis hétvégéjén 1785-en nézték meg, így ebben a tekintetben is nagyobb lehet az alkotók öröme.

Böszörményi Gábor, a Mozinet vezetője a Veszprém-Balaton Filmpikniken tartott filmszakmai konferencián azt mondta, hogy a Felkészülés... velencei premierjével együtt, a vírus előtt 10-20 000 nézőre számítottak, de jelen helyzetben annak is örülnének, ha 10 000 néző elmenne rá. Az már most is tisztán látható, hogy a 4941-es nyitóhétvégével teljesíteni fogja a film a minimális elvárást, és talán még annál is többen ülnek majd be rá.


Ebben az időszakban már egy pár ezer néző is ajándék lehet, két hete 7732 nézővel indított a Hab, Lakos Nóra romantikus vígjátéka, azóta pedig már 15 623 néző volt rá kíváncsi. Mellettük továbbra is műsoron van Lóth Balázs akcióvígjátéka, a Pesti balhé, ami most hétvégén érte el a 71 530. nézőjét.

Jelen állás szerint még vár ránk idén egy pár hazai premier, viszont minden esély meg van rá, hogy mások is követik Herendi Gáborék példáját, akik a járvány növekedése miatt hivatalosan is januárra tolták a Toxikóma bemutatóját. 

A 2020-ban bemutatott magyar filmek nyitóhétvégéi:

1. Pesti balhé - 16 760 néző

2. Zárójelentés - 13 898 néző

3. A feltaláló - 5 537 néző

4. Hab - 7 732 néző

5. Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre - 4 942 néző

6. Patthelyzet - 128 néző

Mellettük volt még április végén, a Vimeon bemutatva Hajdu Szabolcs Békeidő című filmje, amit az első hétvégén kb. 6000-7000-ren látták.

A mozinézettségi adatokat a Filmforgalmazók egyesülete adja közre.

Még több magazin

magazin

Nagy Dénes: Megérinteni az ismeretlent és kilépni önmagamból

A Természetes fény rendezője a Lazarescu úr halála írójával beszélgetett

Az Ezüst Medvét nyert Nagy Dénes a Collegium Hungaricum Berlin vendége volt, ahol a román újhullám egyik neves forgatókönyvírójával, Răzvan…

tovább

magazin

Ráduly György: Szeretettel válogattuk a filmeket a programba

Az NFI - Filmarchívum igazgatója a Budapesti Klasszikus Film Maratonról

Szeptember 21-én indul a 4. Budapesti Klasszikus Film Maraton, a rendkívül gazdag kínálatában számtalan szabadtéri és mozis vetítés, élőzenével…

tovább

A legjobb dolgokon bőgni kell

Grosan Cristina szeptember 16-án bemutatkozó nagyjátékfilmje a harmincasok kitolódott kamaszkoráról szóló dramedy, melyben egy manapság nagyon is elterjedt válsághelyzettel ismerkedhetünk meg: a kapunyitási pánikkal.

Harminc vagyok, sajnálom - A legjobb dolgokon bőgni kell forgatásán jártunk

Látsz? Én látlak! #1: Grosan Cristina és Rainer-Micsinyei Nóra

Szégyelli, hogy harminc, de lesz nagyobb baja is

a teljes dosszié

Toxikoma

Szeptember 2-án hosszú idő után végre előkerül a dobozból és moziban láthatjuk Herendi Gábor Toxikoma című filmjét, amely Szabó Győző heroinnal való küzdelméről szól, főszerepben Molnár Áronnal és Bányai Kelemen Barnával.

Molnár Áron: Pontosan emlékszem, milyen hosszú volt a tű

Szabó Győző életrajzi filmjén dolgozva nem árt tudni, hogyan lövik be a heroint

Kiderül, milyen csaták árán jött le Szabó Győző a heroinról

a teljes dosszié

Így vagy tökéletes

Béres Márta ezoterikus sikerkönyvszerző, Fekete Ernő kiégett reklámos az Így vagy tökéletes című romantikus vígjátékban. Varsics Péter bemutatkozó nagyjátékfilmjét augusztus 19-től játsszák a mozikban.

Nem tökéletes, de tud meglepő lenni és felfedezte nekünk Béres Mártát

Ezoterikus írónő jön össze a kiégett marketingessel az új magyar dramedyben

Két hús-vér embert akartam, akik becsapják önmagukat és másokat is

a teljes dosszié
 
hirdetés
 
hirdetés
 
- Springsteenről neveztem el a macskámat.
- Miért, hogy hívták?
- Bruce-nak.

500 nap nyár

Oszd meg! Az összes idézet