2020. 09. 28. Pozsonyi Janka

A szerelmes agysebészekre maszkban is kíváncsiak a mozinézők

Horvát Lili filmje szeptember 24. óta látható a mozikban

Öt év után új filmmel tért vissza Horvát Lili, a Szerdai gyerek rendezője: a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre múlt csütörtök óta látható a mozikban. A szerelemért Amerikából hazaköltöző agysebésznő története az első hétvégéjén 4941 nézőt vonzott be a moziba, ami szerzői filmek esetében ritkán jó indítás, pláne egy világjárvány kellős közepén.

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre műfaja nehezebben behatárolható, mint amihez a magyar filmek nézői hozzászoktak. Ha mégis meg kellene határozni, akkor romantikus pszichodrámának, szerzői hangvételű, misztikus mozifilmnek nevezhetnénk, ami a megnézése után még sokáig az ember fejében marad. Horvát Lili első nagyjátékfilmje, a Karlovy Varyban Kristály Glóbusszal jutalmazott Szerdai gyereket az első magyar mozis hétvégéjén 1785-en nézték meg, így ebben a tekintetben is nagyobb lehet az alkotók öröme.

Böszörményi Gábor, a Mozinet vezetője a Veszprém-Balaton Filmpikniken tartott filmszakmai konferencián azt mondta, hogy a Felkészülés... velencei premierjével együtt, a vírus előtt 10-20 000 nézőre számítottak, de jelen helyzetben annak is örülnének, ha 10 000 néző elmenne rá. Az már most is tisztán látható, hogy a 4941-es nyitóhétvégével teljesíteni fogja a film a minimális elvárást, és talán még annál is többen ülnek majd be rá.


Ebben az időszakban már egy pár ezer néző is ajándék lehet, két hete 7732 nézővel indított a Hab, Lakos Nóra romantikus vígjátéka, azóta pedig már 15 623 néző volt rá kíváncsi. Mellettük továbbra is műsoron van Lóth Balázs akcióvígjátéka, a Pesti balhé, ami most hétvégén érte el a 71 530. nézőjét.

Jelen állás szerint még vár ránk idén egy pár hazai premier, viszont minden esély meg van rá, hogy mások is követik Herendi Gáborék példáját, akik a járvány növekedése miatt hivatalosan is januárra tolták a Toxikóma bemutatóját. 

A 2020-ban bemutatott magyar filmek nyitóhétvégéi:

1. Pesti balhé - 16 760 néző

2. Zárójelentés - 13 898 néző

3. A feltaláló - 5 537 néző

4. Hab - 7 732 néző

5. Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre - 4 942 néző

6. Patthelyzet - 128 néző

Mellettük volt még április végén, a Vimeon bemutatva Hajdu Szabolcs Békeidő című filmje, amit az első hétvégén kb. 6000-7000-ren látták.

A mozinézettségi adatokat a Filmforgalmazók egyesülete adja közre.

Még több magazin

magazin

Ez a szocreál időutazás gyógyír minden bajra

Kritika a Zanox – Kockázatok és mellékhatások című filmről

A tavalyi nyarat egy földönkívülis, Zalatnay Saroltás sci-fi dobta fel, idén pedig egy érettségiző tini pálinkával fűtött időutazása derít minket…

tovább

magazin

Inkubátor 7.0 – Sztercey Szabolcs: A múzeum

Bemutatjuk az Inkubátor 2022-es döntőseit

Egy különös kiállításon folyamatos performanszok formájában zajlik az élet, A múzeum szereplői ebben a térben próbálják önmagukat megvalósítani.…

tovább

Cannes 2022

David Cronenberg, Park Chan-wook, Kelly Reichardt és Claire Denis új filmjei is szerepelnek a 75. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában. Szelestey Bianka Hajszálrepedés című diplomafilmje a La Cinef szekcióban mutatkozik be. Idén is a helyszínről tudósítunk!

A magyar királyné láncdohányos és majd belefullad a fűzőjébe

Tom Cruise-nak olyan a kaszkadőrködés, mint Gene Kellynek a tánc

A mama és a kurva visszatért Cannes-ba

a teljes dosszié

Zanox

Baranyi Gábor Benő első nagyjátékfilmjében egy kísérleti gyógyszer és egy üveg pálinka kombója időutazóvá varázsolja az érettségi előtt álló főhőst. Az időcsavaros sci-fi május 26-tól látható a mozikban.

Így nőtt ki a dunaújvárosi vasműből az új magyar időutazós sci-fi

A legőrültebb érettségi vár ránk az idén

Gurul a gyógyszer, repül a pálinka – Így készült a Zanox plakátja

a teljes dosszié

Inkubátor 7.0

A Nemzeti Filmintézet hetedik alkalommal hirdette meg az Inkubátor Programot, melynek keretében tíz pályakezdő rendező fejleszteti forgatókönyvét. 2022. május 27-én eldől, ki lesz az öt fiatal filmes, akik el is készíthetik az NFI támogatásával az első nagyjátékfilmjüket. Idén is bemutatjuk a döntősöket.

Inkubátor 7.0 – Sztercey Szabolcs: A múzeum

Inkubátor 7.0 – Berényi Andor: Könnyű Álom

Inkubátor 7.0 – Dávid Attila: Távolság

a teljes dosszié
 
hirdetés
 
hirdetés
 
- Joghurtot kérek!
- Jéggel?
- Szalonnával. Sok szalonnával.

Macskafogó

Oszd meg! Az összes idézet