2020. 09. 28. Pozsonyi Janka

A szerelmes agysebészekre maszkban is kíváncsiak a mozinézők

Horvát Lili filmje szeptember 24. óta látható a mozikban

Öt év után új filmmel tért vissza Horvát Lili, a Szerdai gyerek rendezője: a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre múlt csütörtök óta látható a mozikban. A szerelemért Amerikából hazaköltöző agysebésznő története az első hétvégéjén 4941 nézőt vonzott be a moziba, ami szerzői filmek esetében ritkán jó indítás, pláne egy világjárvány kellős közepén.

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre műfaja nehezebben behatárolható, mint amihez a magyar filmek nézői hozzászoktak. Ha mégis meg kellene határozni, akkor romantikus pszichodrámának, szerzői hangvételű, misztikus mozifilmnek nevezhetnénk, ami a megnézése után még sokáig az ember fejében marad. Horvát Lili első nagyjátékfilmje, a Karlovy Varyban Kristály Glóbusszal jutalmazott Szerdai gyereket az első magyar mozis hétvégéjén 1785-en nézték meg, így ebben a tekintetben is nagyobb lehet az alkotók öröme.

Böszörményi Gábor, a Mozinet vezetője a Veszprém-Balaton Filmpikniken tartott filmszakmai konferencián azt mondta, hogy a Felkészülés... velencei premierjével együtt, a vírus előtt 10-20 000 nézőre számítottak, de jelen helyzetben annak is örülnének, ha 10 000 néző elmenne rá. Az már most is tisztán látható, hogy a 4941-es nyitóhétvégével teljesíteni fogja a film a minimális elvárást, és talán még annál is többen ülnek majd be rá.


Ebben az időszakban már egy pár ezer néző is ajándék lehet, két hete 7732 nézővel indított a Hab, Lakos Nóra romantikus vígjátéka, azóta pedig már 15 623 néző volt rá kíváncsi. Mellettük továbbra is műsoron van Lóth Balázs akcióvígjátéka, a Pesti balhé, ami most hétvégén érte el a 71 530. nézőjét.

Jelen állás szerint még vár ránk idén egy pár hazai premier, viszont minden esély meg van rá, hogy mások is követik Herendi Gáborék példáját, akik a járvány növekedése miatt hivatalosan is januárra tolták a Toxikóma bemutatóját. 

A 2020-ban bemutatott magyar filmek nyitóhétvégéi:

1. Pesti balhé - 16 760 néző

2. Zárójelentés - 13 898 néző

3. A feltaláló - 5 537 néző

4. Hab - 7 732 néző

5. Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre - 4 942 néző

6. Patthelyzet - 128 néző

Mellettük volt még április végén, a Vimeon bemutatva Hajdu Szabolcs Békeidő című filmje, amit az első hétvégén kb. 6000-7000-ren látták.

A mozinézettségi adatokat a Filmforgalmazók egyesülete adja közre.

Még több magazin

magazin

Herendi Gábor: Szinte beledöglöttem ebbe a döntésbe

Interjú a Toxikoma rendezőjével

Ha nem jön a járvány, most arról beszélgethetnénk, Molnár Áron milyen volt Szabó Győző szerepében, és hogy mit tud a Toxikoma a Trainspottinghoz…

tovább

magazin

Viggo Mortensen a járvány ellenére kocsival kíséri új filmjét

Beszámolónk a a 47. Genti Filmfesztiválról

Bár a járványhelyzet közel sem mondható rózsásnak Belgiumban, a genti filmfesztivál szervezői kitartottak az eredeti terveik mellett, és a fizikai…

tovább

Varsó 2020

A 36. varsói filmfesztivált fokozott óvatossággal, de élőben rendezik meg október 8-16. között, a programban több magyar alkotó munkája, három nagyjátékfilm és két rövidfilm is felsorakozik. A fesztiválon a Filmhu tudósítója személyesen is részt vesz, beszámolóiban nem csak a filmekről, hanem arról is mesél, hogy milyen élmény a világjárvány közepén részt venni egy ilyen nagy filmes eseményen.

Varsó 2020: Három magyar titokra is fény derült

Varsó 2020: Aubrey Plaza még a járványt is elviselhetővé teszi

Holtai Gábor és Veres Attila: Szeretnénk veszélyes filmeket csinálni

a teljes dosszié

Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre

Horvát Lili második nagyjátékfilmjével meghívást kapott a 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába. A Stork Natasa főszereplésével készült thrillerben a valóság és képzelet csúszik össze egy szerelmes nő fejében.

Olyan szépen sétálnak benne, már attól szerelmesek akarunk lenni

Nagy sikerrel mutatkozott be Horvát Lili új filmje Velencében

Várjuk nagyon, hogy kiderüljön, Stork Natasa kiszínezi-e a valóságot

a teljes dosszié
 
hirdetés
 
hirdetés
 

Ez volt a legszórakoztatóbb dolog életemben, amit nevetés nélkül csináltam végig.

Alvy Singer / Annie Hall

Oszd meg! Az összes idézet

Kiemelt támogatónk