2020. 09. 28. Pozsonyi Janka

A szerelmes agysebészekre maszkban is kíváncsiak a mozinézők

Horvát Lili filmje szeptember 24. óta látható a mozikban

Öt év után új filmmel tért vissza Horvát Lili, a Szerdai gyerek rendezője: a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre múlt csütörtök óta látható a mozikban. A szerelemért Amerikából hazaköltöző agysebésznő története az első hétvégéjén 4941 nézőt vonzott be a moziba, ami szerzői filmek esetében ritkán jó indítás, pláne egy világjárvány kellős közepén.

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre műfaja nehezebben behatárolható, mint amihez a magyar filmek nézői hozzászoktak. Ha mégis meg kellene határozni, akkor romantikus pszichodrámának, szerzői hangvételű, misztikus mozifilmnek nevezhetnénk, ami a megnézése után még sokáig az ember fejében marad. Horvát Lili első nagyjátékfilmje, a Karlovy Varyban Kristály Glóbusszal jutalmazott Szerdai gyereket az első magyar mozis hétvégéjén 1785-en nézték meg, így ebben a tekintetben is nagyobb lehet az alkotók öröme.

Böszörményi Gábor, a Mozinet vezetője a Veszprém-Balaton Filmpikniken tartott filmszakmai konferencián azt mondta, hogy a Felkészülés... velencei premierjével együtt, a vírus előtt 10-20 000 nézőre számítottak, de jelen helyzetben annak is örülnének, ha 10 000 néző elmenne rá. Az már most is tisztán látható, hogy a 4941-es nyitóhétvégével teljesíteni fogja a film a minimális elvárást, és talán még annál is többen ülnek majd be rá.


Ebben az időszakban már egy pár ezer néző is ajándék lehet, két hete 7732 nézővel indított a Hab, Lakos Nóra romantikus vígjátéka, azóta pedig már 15 623 néző volt rá kíváncsi. Mellettük továbbra is műsoron van Lóth Balázs akcióvígjátéka, a Pesti balhé, ami most hétvégén érte el a 71 530. nézőjét.

Jelen állás szerint még vár ránk idén egy pár hazai premier, viszont minden esély meg van rá, hogy mások is követik Herendi Gáborék példáját, akik a járvány növekedése miatt hivatalosan is januárra tolták a Toxikóma bemutatóját. 

A 2020-ban bemutatott magyar filmek nyitóhétvégéi:

1. Pesti balhé - 16 760 néző

2. Zárójelentés - 13 898 néző

3. A feltaláló - 5 537 néző

4. Hab - 7 732 néző

5. Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre - 4 942 néző

6. Patthelyzet - 128 néző

Mellettük volt még április végén, a Vimeon bemutatva Hajdu Szabolcs Békeidő című filmje, amit az első hétvégén kb. 6000-7000-ren látták.

A mozinézettségi adatokat a Filmforgalmazók egyesülete adja közre.

Még több magazin

magazin

Játssz velünk a két magyar származású filmmogulról szóló könyvekért!

Zukor Adolf és William Fox magyarul

A Filmhu és a FilmHungary közös nyereményjátékában 2-2 példányt sorsolunk ki a Zukor Adolf: A közönség sohasem téved és az Upton Sinclar bemutatja:…

tovább

magazin

Kreatív Európa történetek a fejlesztésről: Moviebar

Nedeczky Dóra filmproducer a King of Fashionről

A Moviebar Productions egy izgalmas kísérleti projekt, a Király Tamás divattervező életét feldolgozó dokumentumfilm fejlesztéséhez vette igénybe a…

tovább

Berlinale 2021

A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál történetében először van versenyben egyszere két magyar film, Nagy Dénes bemutatkozó nagyjátékfilmje, a Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg - Mindenhol látlak című alkotása is megmérkőzik az Arany Medvéért. A Berlinálét idén két részletben rendezik, az első felére márciusban kerül sor online formában.

Két magyar filmet hívtak meg a Berlinale versenyprogramjába

Enyedi Ildikó a Berlini Filmfesztivál zsűrijében

Magyar alkotók a 2021-es Berlinale Talents programjában

a teljes dosszié

2021 magyar filmjei

Nagy a bizonytalanság a filmesek és a forgalmazók részéről, hogy mikor érkezhetnek meg a mozikba a közeljövő hazai alkotásai. Összegyűjtöttük azokat a címeket, amelyek eséllyel pályáznak idei bemutatóra. Enyedi Ildikó, Pálfi György, Madarász Isti, Szilágyi Fanni és sokan mások várják, hogy a közönség elé állhasanak filmjeikkel.

Miattuk várjuk a mozik újranyitását – 3. rész

Miattuk várjuk a mozik újranyitását – 2. rész

Miattuk várjuk a mozik újranyitását – 1. rész

a teljes dosszié
 
hirdetés
 
hirdetés
 
Mennyire vagy túsz? A sörhöz még hozzáférsz?

Csoki / Üvegtigris 2.

Oszd meg! Az összes idézet

Kiemelt támogatónk