Kapcsolódó anyagok

A 374 kidolgozott forgatókönyv-ötlet messze felülmúlta a várakozásokat - írja közleményében a HBO. A First Draft pályázat jelentkezőinek olyan, a mai Magyarországon játszódó heti folytatásos drámasorozat tervét kellett elkészíteniük, amelyben szórakoztató történeteken keresztül mesélnek a bennünket körülvevő világról. Az egyedi látásmódot tükröző forgatókönyv kidolgozása mellett az első 30 vagy 60 perces epizód tervét is leadták a pályázók.

„A First Draft pályázatot azért írtuk ki, hogy minden forgatókönyvírás után érdeklődő magyar szerző megmutathassa tehetségét. Olyan alkotókat kerestünk, akik tisztában vannak a prémium tévésorozat-trendekkel, ugyanakkor nem szolgai módon követik azokat, hanem a saját látásmódjukat is képesek belevinni a történetekbe” – mondta el Krigler Gábor, az HBO hazai forgatókönyv-fejlesztésekért felelős kreatív producere.

A szakember azt is elárulta, hogy a pályázók között egyaránt vannak befutott filmes szakemberek és tehetséges pályakezdők. „Óriási meglepetés volt számomra, hogy végül ennyi tervezet érkezett, ráadásul az 1 órás epizódok vannak többségben a kidolgozott sorozatrészek között. Sok az olyan jelentkező, aki részt vett a forgatókönyvírók számára tartott szakmai rendezvényünkön, ahol a Társas játék és a Terápia forgatókönyvíróival beszélgethettek a sorozatírás műhelytitkairól.”

A pályázatnak nagy tétje van, hiszen a legjobbnak ítélt forgatókönyvek alkotói ajánlatot kapnak, hogy sorozattervüket továbbfejleszthessék a magyar HBO munkatársainak irányításával. A győztes személyéről az HBO saját gyártású részlegének munkatársai és egy általuk kiválasztott szakmai zsűri dönt, akik között olyan neves szakemberek találhatóak, mint Németh Gábor forgatókönyvíró. A végső eredményhirdetésre egyelőre még várni kell, a kiemelkedő mennyiségű beérkezett pályamű miatt a tervezett december helyett február 2-án derül ki, hogy ki kaphat lehetőséget forgatókönyv-tervének részletes kidolgozására.