A Netflix, az HBO Max, a Filmio, az Amazon Prime, az Apple TV+ és a Cinego után, június 14-én egyel gyarapodott a Magyarországról elérhető streaming szolgáltatók sora: a The Walt Disney Company streaming csatornája, a Disney+ is eljutott hozzánk. Mostantól ennek a programjából is válogatunk a kéthetente megjelenő cikksorozatunkban, ahol a legfrissebb filmes és sorozatos kínálatból szemezgetünk.  

Pam & Tommy

Hol és mikor? Disney+ és június 14.


Végre itthon is elérhetővé vált az idei év egyik legszórakoztatóbb mini-sorozata. A remek Én, Tonya rendezője ezúttal a 90-es évek hírhedt sztárpárjával, Pamela Andersonnal és Tommy Lee-vel foglalkozik, akiknek ellopott szexvideója volt az internet első nagy botránya. A sorozat amellett, hogy baromi vicces és energikus, meglepően árnyaltan tálalja az eseményeket. A durván elmaszkírozott Lily James és Sebastian Stan lubickolnak szerepeikben, Seth Rogent pedig már sokszor láttuk lúzerként, de olyan esendőnek még sose, mint a kazettát bosszúból lenyúló ex-pornósztár (és hobbi-teológus) asztalost.


Friss Hús válogatás

Hol és mikor? Cinego és június 15.


A jubileumi, tizedik Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál az elmúlt években nemcsak moziba hozta el a legújabb magyar és nemzetközi kisfilmeket, hanem online is, a Cinego felületére. Idén három blokkot nézhetnek meg az érdeklődők: egy LMBTQ-filmes válogatást, egy rémisztő horrorblokkot és természetesen az idei díjnyertes filmekből egy összeállítást. Utóbbiban titkos életet élő tiktokkereket és toxikus kapcsolatokba eső szerelmeseket láthatunk, vadászlesről lehetünk tanúi egy többszörös gyilkosságnak, és két beteljesületlen leszbikus szerelem törheti össze a szívünket.


Kilakoltatás

Hol és mikor? Filmio és június 16.


Dráma, vígjáték, szatíra és egy egészen pici akciófilm vegyül Fazekas Máté bemutatkozó nagyjátékfilmjében, aki helyesen érzett rá, hogy az abszurd magyar valóság bemutatására csak akkor van esély, ha minél több zsánert kever. Itt senki sem érzi magát illetékesnek, és amint módja nyílik rá, tovább passzolja a feladatot. Rutinmelónak indul a kilakoltatás, rövidesen azonban egészen nagy csődület alakul ki a hevesen ellenálló Ilona néni háza előtt, és fontos kérdések fogalmazódnak meg a családi összetartásról, és arról, meddig hagyjuk, hogy ránk erőltetett minták alapján éljük az életünk. Láng Annamária szelíd hangú, madárrajongó rendőre akár egy külön filmet is megérdemelne.


Cha Cha Real Smooth

Hol és mikor? AppleTV+ és június 16.


Parádés első munkája, a 15000 dollárból készült Freshman Year (korábbi címe: Shithouse) után nagyot lépett előre az amerikai Cooper Raiff, és második filmjét a Sundance premierről egyenesen az AppleTV+ műsoráig vitte. Raiff – aki producerként, íróként, rendezőként és főszereplőként is jegyzi mindkét filmet – az amerikai kollégista után most egy Bar-micvó partiszervező bőrébe bújik, aki barátságot köt egy anyával és az autista lányával. A Freshman Year után szintén hatalmas ugrást jelent, hogy partnernek mellé szegődött Dakota Johnson is, aki már látatlanban tökéletesen illeszkedik Raiff sajátos humorához.


Vili, a veréb

Hol és mikor? Filmio és június 16.

Gyerekkorunk egyik kedvenc meséje, Gémes József csodás dalokkal kísért animációs filmje végre méltó minőségben nézhetjük újra. Nepp József történetében Vili, a madarakra lövöldöző rossz kisfiú, a kedves, de szeleburdi tündérnek, Verbénának köszönhetően a saját bőrén tapasztalja meg, milyen nehéz a verebek élete. Kedves és nosztalgikus mese, ami egymás elfogadását, a bátorságot, és nem utolsó sorban Budapestet ünnepli madártávlatból - Vili és barátai a Klauzál térről indulva az egész várost körberepülik, rácsodálkoznak a Bazilika kupolájára, a fináléban pedig az azóta megszűnt Kerepesi úti Ügetőn, vagyis a “Lómezőn” kötnek ki.

 

Lélekpark

Hol és mikor? Filmio és június 16.

Egy éjszaka pucér férfi ébred fel krokodilokkal körülvéve egy kisvárosi állatkertben. Nem tudni, hogyan és miért került oda. A szokatlan eset Vera (Staub Viktória), az újonc nyomozó ölében landol, aki a fővárosból társat is kap a kiégett veterán Laci (Horváth László Attila) személyében. Odegnál Robert és Horváth Illés tévéfilmjében megvan minden, ami egy izgalmas thrillerhez kell, misztikus hangulat, egymással nehezen boldoguló nyomozópáros, és egy rejtély, ami egyre csak furcsábbá válik, ahogy közeledünk a megoldásához.


A pók feje

Hol és mikor? Netflix és június 17.


Joseph Kosinski éppen a Top Gun: Maverickkel tarolja le a mozikat, a hatalmas siker pedig beigazolja Tom Cruise azon döntését, hogy a bemutatóval várják ki a járvány lecsengését. A rendező közben ráért arra, hogy összedobjon egy csavaros sci-fi thrillert is: Chris Hemsworth egy börtönt irányít, aminek rabjai gyógyszertesztekben való részvétellel csökkenthetik büntetésüket. Az erre vállalkozó Millers Teller viszont rájön, hogy valami sokkal többről van szó, így megpróbálja megmenteni laboratóriumi patkánynak használt női rabtársát a valóságot egyre jobban eltorzító kísérlettől. 


A karantén zóna

Hol és mikor? HBO Max és június 25.


A BKF-en (mai METU), mozgóképkultúra és médiaismeret szakon végzett Zsótér Indi Dániel évek óta foglalkozik filmkészítéssel és filmes újságírással. Amikor felütötte fejét a covid és bezárt minden, akkor sem tétlenkedett: nekiállt fikciós szkeccsfilmet forgatni a négy fal között. A misztikus, gyakran groteszkbe hajló történetek helyszíne öt városi lakás, ahol nincs kert, sem erkély, csak a falak és az általuk behatárolt szűk tér. A szkeccsfilm arra az új és kényszerű állapotra reflektál, amit az egyedüllét vagy pont a másokkal való összezártság nehezít meg igazán. Az alkotókat az foglalkoztatja, hogy ez az új élethelyzet milyen hatással van az emberi kapcsolatokra, a testre és pszichére. Két évvel a járvány kitörése után most streamingen mutatkozik be a részben közösségi finanszírozásból készült alkotás.

 

Lézerharc

Hol és mikor? Netflix és június 28. 


A norvégok megcsinálták a maguk Másnaposokját, csak sokkal eszelősebben. Gyerekkori barátok tartanak legénybúcsút egy lézerparkban, a totál hétköznapi eseményt pedig egy földönkívüli invázió tesz emlékezetessé, a srácok ugyanis lézerfegyverekkel veszik fel a harcot ellenük. Az előzetes alapján éppen olyan dilisen őrült film lesz, mint a kortárs norvég vígjátékok, csak itt a szereplők a játékidő alatt végig neonszínű trutyiban tocsognak, ráadásul medvejelmezben. Kicsit a Trollvadász, az Aki bújt, a Világvége és a Trancsírák keveréke, északi módon tálalva.


Hosszú alkony

Hol és mikor? Filmio és június 30.

Valahol az álom és a valóság közti átmeneti zónában játszódik Janisch Attila trilógiájának középső része, az elmúlás témáját boncolgató, Hosszú alkony című, zsánerelemekkel is operáló tudatfilm. Az idősödő régészprofesszor hirtelen kiszáll a kocsijából, és nekiindul az ismerős tájnak. Hamarosan eltéved, és egyre valószínűtlenebb dolgok történnek meg vele. Törőcsik Mari először a rendező vizsgafilmjében dolgozott, mindkettőjükben boldog emlékként maradt meg a forgatás, így később elvállalta a Hosszú alkony főszerepét is. Janisch „beköltözött a szívembe”- vallotta a színésznő.