Kapcsolódó anyagok

A kérdés: Mire kell odafigyelni belépődíjas szabadtéri vetítések szervezésénél?

A válasz:

A vetítés filmterjesztésnek minősül a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény szerint és így regisztráció-köteles tevékenység, tehát a Film- és Előadó-művészeti Irodánál kérni kell a tevékenység nyilvántartásba vételét.

Szerzői jogi szempontból a szabadtéri vetítés nyilvános előadásnak minősül, amihez, mint a filmalkotás felhasználásához, a jogosultak engedélyét kell kérni, valamint jogdíjat kell fizetni.

A jogosítási jog a megfilmesítési szerződések alapján a filmelőállítókat, vagy a későbbi forgalmazási szerződések alapján a filmforgalmazókat illeti meg, meghatározott területre és időtartamra vonatkozóan.  

A filmek magyarországi forgalmazójának neve megtalálható a DVD lemezeken, első lépésként őket célszerű megkeresni. Elképzelhető ugyan, hogy a feltüntetett forgalmazó joga csak a DVD kiadásra és terjesztésre korlátozódik, így ő nem adhat engedélyt a vetítésre, azonban valószínűleg információval tud szolgálni arra vonatkozóan, hogy ki jogosult a nyilvános előadás jogosítására.

Felhívjuk Tisztelt Olvasóink figyelmét, hogy a tanácsadás kizárólag az alábbi jogterületekre terjed ki: szerzői jog, filmjog, médiajog és a fentiekhez kapcsolódóan polgári jog kötelmi része. A honlapon megjelenő bármely tanács vagy válasz csak általános, tájékoztató jellegű. A megalapozott jogi vélemény meghozatalához minden esetben szükséges a tényállás maradéktalan felderítése, a vonatkozó háttérdokumentumok, korábbi szóbeli egyeztetések pontos ismerete, valamint a kérdést feltevő személyes meghallgatása, melyre igény szerint lehetőséget biztosítunk.