A kérdés: Szükséges-e engedélyt kérni egy zeneszám 30 másodperces részének filmbeli felhasználásához?

A válasz: A szerzői jogi törvény ugyan lehetőséget ad valamely alkotás idézés keretében történő  szabad felhasználására, azonban egy pár perces zeneszám esetében az idézés szinte fogalmilag kizárt, mivel egy 20-30 másodperces rész is a mű egészéhez viszonyítva annak olyan jelentős részét képezi, amely már nem minősülhet idézetnek.

Egy lemezen megjelent zeneszám felhasználásához elsősorban a lemezkiadót célszerű  megkeresni, mert egyrészt a kiadó engedélye is szükséges a felhasználáshoz, másrészt információval tud szolgálni az esetleges további jogosultak személyéről. Amennyiben ez a lemezkiadó egy világszerte jelenlévő multinacionális vállalat (ún. „major”, ilyen pl. EMI, SONY, BMG stb.), akkor egy hazai leányvállalatához kell fordulni. A lemezkiadó mellett be kell még szerezni a zeneszám zeneszerzőjének engedélyét, valamint szükség szerint a dalszövegíró és az előadóművész engedélyét.  

Szerzői kiadás esetében (amikor a szerző saját vállalkozása keretében adja ki művét) a szerzőtől nemcsak mint szerzőtől, hanem mint hangfelvétel-előállítótól is kell engedélyt szerezni.

Amennyiben valaki olyan művet kíván filmjében felhasználni, amely már nem élvez szerzői jogi védelmet (mert arra vonatkozóan a 70 éves védelmi idő lejárt) és azt egy előadóművésszel eljátszatja a film számára, akkor az előadóművész megbízási díján és a vagyoni jogok átruházásának ellenértékén túl egyéb díjat a film elkészítésekor nem kell fizetnie.

Felhívjuk Tisztelt Olvasóink figyelmét, hogy a tanácsadás kizárólag az alábbi jogterületekre terjed ki: szerzői jog, filmjog, médiajog és a fentiekhez kapcsolódóan polgári jog kötelmi része. A honlapon megjelenő bármely tanács vagy válasz csak általános, tájékoztató jellegű. A megalapozott jogi vélemény meghozatalához minden esetben szükséges a tényállás maradéktalan felderítése, a vonatkozó háttérdokumentumok, korábbi szóbeli egyeztetések pontos ismerete, valamint a kérdést feltevő személyes meghallgatása, melyre igény szerint lehetőséget biztosítunk.