Filmhu: Honnan jött a film ötlete?

Béres Dániel: A Mediawave Passport Control workshop keretében készült a film. Kimentünk Törökországba, fiatal elszánt filmesek, és az volt a terv, hogy mindenki csinál egy kisfilmet. Super8-as kamerával forgattunk, hét vagy nyolc tekerccsel, és egy napunk volt rá. Török Ferenc vezette a workshopot, és mondta, hogy Abbas Kiarostami stílusában csináljunk stílusgyakorlatot. Erről jutott eszembe a Fehér léggömb című film, ami nekem egy alapvető élményem. Azon elindulva kezdtünk el dolgozni.
 

"Ha valaki elmegy, nem lehet újra megtalálni ebben a városban"

Filmhu: A film fekete-fehér, a labda lehetne akármilyen színű. Miért sárga?

B.D.: Tényleg sárga színű a labda, de ez nem látszik. Egy ideig azt gondoltuk, majd utólag kiszínezem, de ez csak egy szép ötlet maradt. Azt gondolom vicces, hogy fekete-fehér film és a címe az, hogy Sárga labda.

Hol van a fekete-fehér sárga labda?

Filmhu: Hogy sikerült rátalálni a kisfiúra?

B.D.: Elég kaotikus munka volt. Nem voltak színészek, találomra mentünk oda az emberekhez. Több embert megkérdeztem, beleegyeztek, aztán eltűntek, és ha valaki elmegy, azt már nem nagyon lehet újra megtalálni ebben a városban. Aztán odajött egy kisfiú, aki együtt érkezett a repülőn, azokkal a lányokkal, akik nekem segítettek fordítani. Ránéztem, és azt mondtam, hogy ő jó lenne. Igazából azért volt jó választás, mert egy kicsit jobb módú volt, mint a  filmbéli fiú. Persze nem túlságosan, elvégre nem akartam szociális ügyet csinálni belőle, de az apjának a valóságban autókölcsönzője van. Ott volt ő is, megmutatták hol laknak, és onnantól kezdve sokkal biztosabb volt a forgatás és könnyebben ment a szervezés is. Addig egy kisgyereket találtam a város széléről, aki abszolút felkutathatatlannak bizonyult. Nem tudtuk, a szülei mit szóltak volna, és hát nem volt időnk ezzel foglalkozni. Így az egyik nap kerestünk valakit gyorsan, másik nap pedig már forgattunk.