A fesztiválon öt szekcióban 36 film versenyez, a szekciók a Nézz szembe a szüleiddel!, Nézz szembe az öregedéssel!, Nézz szembe az elnyomással!, Nézz szembe a sztereotípiákkal! és a Nézz szembe a rövidekkel! jelmondatok alatt zajlanak. Ezeken kívül összeállítást láthatunk a BIDF első életműdíjasának, Gyarmathy Líviának filmjeiből. Szeptember 26-án és 27-én vetítik az 58 másodperc, A lépcső, A mi gólyánk és a Táncrend című alkotásait. Versenyen kívül a DocNomads nemzetközi egyetemi program kisfilmjeit is megnézhetjük.

A versenyszekciókba négy magyar alkotás mellett, Skóciától Kongóig, Indiától Argentínáig, a világ minden részéről érkeztek dokumentumfilmek, legtöbbjük számos díjjal, elismeréssel kitüntetetett alkotás. Hol intim családi drámákba, hol világpolitikát meghatározó tárgyalásokba láthatunk bele, menekültekkel, afrikai gyerekkatonákkal, elveszett gyerekekkel találkozhatunk, idősödő hölgyekkel teázhatunk, egy biztos: valódi emberek, igaz történetivel ismerkedhetünk meg, és a távoli, sokszor megrázó emberi sorsok talán önmagunk megértésében is segítségünkre lehetnek.

1. Drifter

Ajánlónkat a három Európai Filmdíjra nevezett alkotással kezdjük, elsőként a Driftert, Hörcher Gábor dokumentumfilmjét ajánljuk, amely tavaly a legjobb első filmnek járó díjat nyerte el az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon, és amit október végétől a mozikban is megnézhetünk. Addig is a film kapcsán készített beszélgetéseinket ITT és ITT olvashatjátok el.