Az Európai Filmakadémia (EFA) szerdán hozta nyilvánosságra a legjobb dokumentumfilm díjára nevezett 15 alkotást, amelyek közé Hörcher Gábor munkáját is beválogatták. A Drifter a budapesti dokumentumfilmes fesztivál nyitófilmje lesz. Az Európai Filmdíjra esélyes produkciók között van még a Mi, demokraták című dán dokumentumfilm, valamint a Toto és nővérei című román alkotás is, amelyek szintén megtekinthetők majd a fesztiválon.

A szeptember 23. és 27. között második alkalommal megrendezett nemzetközi dokumentumfilmes mustra színhelye az Uránia Nemzeti Filmszínház lesz. A vetítéseknek a mozi nagyterme, valamint a filmszínház épületének második emeletén a Színház és Filmművészeti Egyetem által működtetett kis- és nagyterem nyújt otthont. A filmek bemutatása után a közönség találkozhat az alkotókkal, szereplőkkel is.   

Az EFA 21 kategóriában díjazza az európai filmtermést, köztük a dokumentumfilmeket. Magyar dokumentumfilm legutóbb 1989-ben szerepelt a mezőnyben, amikor Gyarmathy Lívia és Böszörményi Géza Recsk 1950-1953. Egy titkos kényszermunkatábor története című filmje nyerte a legjobb európai dokumentumfilm díját. A BIDF idén első alkalommal átadott életműdíját Gyarmathy Lívia kapja, akinek négy alkotását is műsorra tűzik a dokumentumfilmes mustrán.

(forrás: MTI)