Jasmila Zbanic Quo vadis, Aida? című, az 1995-ös srebrenicai vérengzésről szóló alkotása elnyerte a legjobb filmnek és a legjobb rendezésnek járó díjat, főszereplőjét, Jasna Duricic-ot pedig a legjobb női alakítás díjával tüntette ki az Európai Filmakadémia (EFA).

Jasmila Zbanic a koronavírus-járvány miatt hibrid formátumban megtartott gálán otthonából élőben közvetített beszédében kiemelte, hogy filmjét a fiaikat, fivéreiket, férjüket elveszítő srebrencicai nőknek ajánlja, akiknek "békét kellett teremteniük egy teljesen szétrombolt országban, és helyrehozni a sok bajt, amelyet a férfiak okoztak". A Quo vadis, Aida? volt az egyetlen a nagyjátékfilmes mezőnyben, amely az EFA legjelentősebb díjai közül hármat is elhozott.

A film középpontjában egy boszniai nő, Aida áll, aki tolmácsként dolgozik a több mint nyolcezer bosnyák férfit és fiút legyilkoló szerbek mészárlását tétlenül szemlélő ENSZ-erőknek, és megpróbálja megmenteni férjét és fiát. Az alkotás világhírű rendezője hangsúlyozta: reméli, hogy filmje hozzájárul ahhoz, hogy erősödjék "a női szolidaritás", és jobban megjelenjenek "a női történetek és a női nézőpont a filmben, a politikában, az életben".

 

Ugyancsak otthonában, Budapesten vette át az EFA elismerését jelképező szobrocskát Mészáros Márta, az idei életműdíjas, akit a testület elnöke, Agnieszka Holland progresszív feminista művészként jellemzett méltatásában.

A legjobb európai férfi főszereplő díját Sir Anthony Hopkins kapta Az apa című drámában nyújtott alakításáért. A díjazott (aki már a legjobb férfi főszereplő Oscar-díját is elnyerte a demenciáról szóló filmmel) nem vett részt a gálán. Florian Zeller, Az apa szintén Oscar-díjas rendező-forgatókönyvírója Christopher Hampton társforgatókönyvíróval a legjobb forgatókönyvért járó díjat kapta meg.

Az európai filmművészet idei felfedezettje Emerald Fennel, az Ígéretes fiatal nő ugyancsak Oscar-díjas rendező-forgatókönyvírója. Jonas Poher Rasmussen dán-francia-svéd-norvég koprodukcióban készült Flee című animációja szintén három díjat kapott: a legjobb dokumentumfilm, a legjobb egész estés animáció és az európai egyetemek filmdíját.

Jonas Poher Rasmussen: Flee

Az EFA legújabb, tavaly alapított kategóriája az innovatív történetmesélésért járó elismerés. Ezt Steve McQueen nyerte el a Small Axe (Kis fejsze) című munkájával, amely a karibi térségből származó londoni bevándorlók példáján keresztül öt epizódban, öt különálló történetben mesél az afroeurópai kisebbségi lét súlyos megpróbáltatásairól.

Az 1988-ban alapított EFA 34. alkalommal ítélte oda az európai Oscar-díjként is emlegetett elismeréseket, amelyek a kontinens filmművészete iránti figyelmet hivatottak erősíteni. Több kategóriában már korábban eredményt hirdettek, így a többi között azt is bejelentették, hogy Ágh Márton, a Természetes fény című második világháborús magyar dráma látványtervezője a legjobb európai látványtervező az idén.

A legfontosabb kategóriákban a csaknem négyezer filmest összefogó akadémia tagságának titkos szavazása alapján választják ki a legjobbat. Számos további kategóriában szűkebb, az adott területen jártas szakemberekből álló zsűri dönt. Valamennyi kategória jelöltjeit és győztesét felsorolták a díj honlapján.

Forrás: MTI