Bátor és innovatív filmjein keresztül Mészáros Márta elkötelezte magát a női életek bemutatása mellett, hangot adva a független nőknek és az összetett női személyiségeknek - olvasható az Európai Filmakadémia közleményében.

Mint írják, az Európai Filmakadémia nagy büszkeséggel ismeri el életműdíjával Mészáros Mártát, minden idők egyik legjelentősebb női rendezőjét. A szervezet 34 éves fennállása során először ismer el életműdíjjal közép-kelet európai rendezőnőt. A díj alkalmából és az Európai Filmakadémiával együttműködve, a MUBI november közepétől bemutatja Mészáros Márta életművének kiemelkedő alkotásait.

Örökség

A rendezőnő a 34. Európai Filmdíj-átadó díszvendége lesz december 11-én Berlinben - a ceremónia élőben követhető lesz a filmdíj honlapján. 

"Gratulálok az Európai Filmakadémia életműdíjához és jó egészséget kívánok Mészáros Mártának! Nagy öröm az életműdíjasok listáján az első magyar nevet látni ebben a különleges évben, amikor a magyar film 120 éves jubileumát ünnepeljük" - fogalmazott Káel Csaba kormánybiztos.

Mészáros Márta filmjei közül a közelmúltban 11 alkotás újulhatott meg a Nemzeti Filmdigitalizálási és Filmrestaurálási Program keretében, a Filmarchívum és Filmlabor munkájának köszönhetően. "Újabb generációk ismerhetik meg a filmeket, melyek kivételes kordokumentumok egyben, ezért is kell megőriznünk és továbbadnunk őket" - hangsúlyozta Káel Csaba.

Aki felmutatta a Nőt – 90 éves lett Mészáros Márta

Mészáros Márta nemcsak a magyar, hanem az egyetemes filmtörténetben is úttörő női rendezőnek számít. Felajzott íj, megfeszített ideg, kilövésre kész nyílvessző egy sor fiatal nő kezében. Több tucatnyi tudományos-ismeretterjesztő filmmel a háta mögött ezekkel a képekkel indult Mészáros Márta, az első rendező diplomás magyar női filmes első játékfilmje, az Eltávozott nap 1968-ban. Ez a jelenet maga a feminizmus, teljes fegyverzetében előtoppanva, ennél feministább már nem is lehetne egy film.

forrás: MTI
címlapkép: Mészáros Márta a Szép leányok, ne sírjatok forgatásán / fotó: Szóvári Gyula