Az Európai Filmakadémia bejelentette, hogy Ágh Mártonnak ítélte a szakmai zsűri a legjobb látványtervező díját. A több mint két évtizede színházban és filmekben egyaránt dolgozó Ágh Márton a Természetes fény című, a második világháborúban, a Szovjetunió megszállt vidékein játszódó film látványtervezéséért kapta meg a kitüntetést. Ágh Márton korábbi látványtervezői munkái közé tartozik Mundruczó Kornél DeltaFehér isten és Jupiter holdja című filmje, Kenyeres Bálint Tegnap és Bodzsár Márk Drakulics elvtárs című alkotása. 

A Természetes fény magyar-lett-francia-német koprodukcióban, a Campfilm gyártásában, a Mistrus Media, a Lilith films, a Propellerfilm és a ZDF Arte, a Novak Prod és a Proton Cinema együttműködésével a Nemzeti Filmintézet, a Magyarországi filmszakmai adókedvezmény, az Eurimages, a CNC - Aide aux Cinemas du Monde, a National Film Centre of Latvia, a Riga City Council és a Kreatív Európa Media program támogatásával készült. Vezető producerei László Sára és Gerő Marcell.

Természetes fény

Nagy Dénes első mozifilmjének világpremierje a Berlinálén volt, ahol a legjobb rendezésért járó Ezüst Medve díjjal tüntették ki. A fiatal alkotó az első magyar elsőfilmes, aki elnyerte ezt a díjat a Berlinálé történetében. A Természetes fény-t szeptemberben mutatták be a hazai mozik.

Az Európai Filmakadémia korábban már nyilvánosságra hozta, hogy a világ filmművészetéhez való egyedülálló hozzájárulása elismeréseként Mészáros Mártát életműdíjjal tünteti ki idén. A díjakat decemberben fogják átadni Berlinben.

Forrás: NFI / Címlapkép: Ágh Márton / Fotó: Rév Marcell