A hetet lendületesen indítja a Virágvölgy című vagány road movie. Csuja László tavaly bemutatott filmjének főszereplője egy féktelen kamaszlány (Berényi Bianka), aki újdonsült barátjával (Réti László) keveri magát véletlenszerű gyerekrablásba. Kedden a reggeli pirítós ropogtatása közben Szőke András vígjátékát, a Bakkermant nézhetjük, amelynek lökött szereplői egy rekordméretű cipót próbálnak megsütni.

Este Liza, a rókatündér (Balsai Móni) keresi élete párját, de ezt megnehezíti egy titokzatos japán átok. Szerdán Bogdán Árpád három történetet elmesélő filmdrámája, a Genezis látható. A romagyilkosságok utóhatásával foglalkozó alkotás az év során sorra nyerte a fesztiválokat, Szegeden, Olaszországban, Lengyelországban és Sanghajban is díjazták.

Palásthy György: Hahó, Öcsi!

Csütörtök hajnalban az idén ősszel bemutatott Csillagfény távolságot láthatják a koránkelők. A dokumentumfilm egy roma zenészt mutat be, akinek a tehetsége Amerikáig is elhallatszik. Este furfangos képrablók lépnek akcióba a műtörténeti utalásokkal teletűzdelt Ruben Brandt, a gyűjtő című animációs filmben. Éjszaka még Bán Frigyes 1957-es filmdrámáját, a Csigalépcsőt is megnézhetjük, amelyben egy hűtlen könyvtáros (Somogyvári Rudolf) kezd viszonyt kollégánőjével (Vass Éva), de aztán a feleség is megjelenik a színen.

Péntekre virradóra Schwechtje Mihály filmje, az RLSM mutatja meg, milyen veszélyek leselkedhetnek az óvatlan kamaszokra az interneten. Estére Szabó István 1976-os alkotását, a Budapesti meséket ajánljuk, amit Sára Sándor fényképezett. A világháborút követően játszódó, allegorikus történetben egy otthontalan társaság elhagyott villamoskocsira bukkan. Miután nagy erőfeszítések árán sínre rakják, tolni kezdik a remíz, azaz a biztonság elé. Sokan csatlakoznak hozzájuk. Lelkesedés és intrika, összeborulás és vádaskodás hullámzásai közepette elevenednek meg a sárga villamos sorsában a főváros háború utáni évtizedei.

Gyöngyössy Bence: Janus

Szombat reggel egy kicsit ismét gyereknek érezhetjük magunkat a Hahó, Őcsi! című mesefilmmel. Palásthy György ifjúsági klasszikusában két jószívű törpe, Kököjszi és Bobojsza segít egy kisfiúnak, akit elhanyagolnak a szülei. Délben az Egy tál lencse című, 1941-es zenés vígjáték jön Jávor Pállal és Karády Katalinnal, akiket egy szökött nyúl hoz össze. Délután a közelmúltból is jelentkezik két romantikus komédia, előbb a Coming out, majd a Pappa Pia következik.

Vasárnap a Pál utcai fiúk és a Vörösingesek grundért folytatott csatáit eleveníthetjük fel Fábri Zoltán 1969-es, amerikai koprodukcióban készült feldolgozásával. Délután Gertler Viktor 1938-as romantikus filmje, A leányvári boszorkány látható. Este Gyöngyössy Bence 2015-ös filmdrámája, a Janus kerül adásba, főszerepben Marozsán Erikával. A nyolcvanas évek Romániájában játszódó filmben a Securitate dúlja fel egy nagyváradi család életét.

December 16. Hétfő

Virágvölgy (r.: Csuja László) / Cinemax 2 / 17:20

December 17. Kedd

Bakkermann (r.: Szőke András) / Film+ / 08:00

Liza, a rókatündér (r.: Ujj Mészáros Károly) / Film Cafe / 19:05

December 18. Szerda

Genezis (r.: Bogdán Árpád) / Cinemax 2 / 13:05

December 19. Csütörtök

Csillagfény távolság (r.: Bársony Katalin) / HBO / 04:45

Ruben Brandt, a gyűjtő (r.: Milorad Krstic) / Cinemax / 20:00

Csigalépcső (r.: Bán Frigyes) / Duna TV / 23:25

December 20. Péntek

Remélem legközelebb sikerül meghalnod (r.: Schwechtje Mihály) / HBO 2 / 02:40

Budapesti mesék (r.: Szabó István) / M5 / 21:50

December 21. Szombat

Hahó, Öcsi! (r.: Palásthy György) / Moziverzum / 08:10

Egy tál lencse (r.: Farkas Zoltán) / Duna World / 11:20

Coming out (r.: Orosz Dénes) / COOL TV / 16:40

PappaPia (r.: Csupó Gábor) / Prime / 18:45

December 22. Vasárnap

A Pál utcai fiúk (r.: Fábri Zoltán) / TV2 / 13:35

A leányvári boszorkány (r.: Gertler Viktor) / Duna TV / 15:05

Janus (r.: Gyöngyössy Bence) / Duna World / 21:35

Borító: Budapesti mesék