Forradalom előtti klasszikussal nyitjuk a hetet: Várkonyi Zoltán Keserű igazság című filmje ‘56 júliusában készült, de a kor cenzúrája miatt 30 évig dobozban volt, és csak 1986-ban kerülhetett bemutatásra. A film főhőse egy építőipari igazgató, aki presztízs okokból, a látszat-siker érdekében kitart egy hibás építkezés mellett, ami tragédiával végződik. “Sematizmusa ellenére is a Keserű igazság volt az első igazi, őszinte leleplező-film, mely már nem lakkozta a valóságot, hanem keményen bírálta a szocialista építés visszásságait, és az értelmiséget, a szakértelmet olyan áldozatként jelenítette meg, akit a hatalom erkölcsileg akart megsemmisíteni.” A történetet a korszak nagy színészei – Bessenyei Ferenc, Gábor Miklós, Ruttkai Éva, Sinkovits Imre – mutatják be. Deák Krisztina Aglaja című filmje is a hétfői programban van: Aglaja egy magyar-román cirkuszi család legkisebb tagja, aki egyszer majd a hajánál lógó mutatványos anyja helyébe fog lépni a porondon, addig azonban minden fellépésén az életéért izgul.

Várkonyi Zoltán: Keserű igazság

Koltai Róbert vígjátéka, a Megy a gőzös egy álmos kis faluban, Ivarosban játszódik, ahol világraszóló esemény történik: a vasútállomáson megáll egy nemzeti kincset szállító vonat, ami óriási felfordulást okoz a lakók életében. A főszerepben Koltai Róbert, Pogány Judit, Szabó Győző, Szabó Kimmel Tamás és Gesztesi Károly láthatóak. Szerdán a tavaly áprilisban bemutatott Hurok kerül újra adásba, Madarász Isti első mozifilmje. A csavaros sci-fiben egy pár illegális gyógyszerkereskedelemmel foglalkozik, és éppen szökni készülnek az országból, amikor a férfi (Száraz Dénes) egy különös időcsapdába keveredik, veszélyezbe sodorva ezzel mindkettőjük életét. A filmről így írtunk a tavalyi bemutató idején: “Madarász bátor, eredeti ötletre épülő, több műfajból összekovácsolt, szokatlanul bonyolult cselekményszövésű közönségfilmmel állt elő. Filmje csak a saját szabályait tartja tiszteletben.“

Madarász Isti: Hurok

Csütörtökre ismét egy klasszikust, a ‘beat korszak gyermekeinek egyik kultuszfilmjét’, a Közbejött apróságot ajánljuk, Bednai Nándor rendezésében. “Egy gyönyörű manöken és egy tehetséges fiatal zenész házasságának első időszakába pillanthatunk bele, melyben számos furcsa, félreérthető helyzet majdnem kenyértörésre viszi a dolgot a szerelmesek között, de ahogyan már lenni szokott, a végén minden kikristályosodik.”  Hajnalban Miklauzic Bence Parkolója is pótolható: a Légiós (Lengyel Ferenc) egy pesti bérházak közötti parkoló üzemeltetője, aki minden erejével a nyugodalom fenntartására törekszik. Egy titokzatos milliomos (Szervét Tibor) és autója azonban felkavarja az állóvizet, és a két férfi között egy izgalmas hatalmi játszma veszi kezdetét.

Kósa Ferenc: Ítélet

Magyar-csehszlovák és román koprodukcióban készült Kósa Ferenc 1970-es, Ítélet című filmje, ami pénteken látható. Bessenyei Ferenc főszereplésével látható alkotás Dózsa György által vezetett parasztfelkelést követő, megtorló időszakot dolgozza fel. Werbőczy (Major Tamás) és Dózsa is börtönbe kerülnek, és az életüket készülnek feláldozni a forradalom nevében. A kihallgatások szünetében Dózsa újra átgondolja és átéli a felkelést és Lőrincz pappal folytatott beszélgetéseit. 


A hétvégére Makk Károly egyik kiemelkedő alkotása, és egy viszonylag friss rövidfilm is akad. Az 1959-ben készült Ház a sziklák alatt főhőse Ferenc (Görbe János), aki lábadozva érkezik vissza a szovjet frontról, időközben elhunyt a felesége, a gazdaságról és a kisfiáról pedig sógornője, Tera (Psota Irén) gondoskodik. A férfi idővel beleszeret az őt ápoló nővérbe, Zsuzsába (Bara Margit), akit feleségül is vesz, de a féltékeny és sértett Tera arra törekszik, hogy tönkretegye ezt a házasságot. Vasárnapra pedig Simonyi Balázs (a hamarosan debütáló Ultra rendezője) tavaly készült rövid-tévéfilmjét, az Indiánt ajánljuk, ami a Magyar Média Mecenatúra támogatásával készült. “Valamikor a 80as években, a vasfüggönyön innen, Galambos - az úttörő tábor egyik lakója - próbálja megtalálni helyét a hétköznapi világában. Indiánnak hiszi magát, aki kénytelen a cowboy-ok között élni. Az álomvilága a késő-szocializmus riged valóságával kerül szembe. A vágy, hogy szabad lehessen, hogy szeressék és hogy megértsék, hajtja előre a vad kelet sivárságától a vadnyugat végtelen tájai felé. Kalandjai és élményei révén lassan maga mögött hagyja a gyermekkorát, hogy belekóstoljon a felnőttlétbe.”

március 21., hétfő

Keserű igazság (r.: Várkonyi Zoltán) / 02:25, Duna World

Aglaja (r.: Deák Krisztina) / 22:50, Film+2

március 22., kedd

Megy a gőzös (r.: Koltai Róbert) / 07:05, Film+2

március 23., szerda

Hurok (r.: Madarász Isti) / 01:15, HBO2

Az út (r.: John Hillcoat) / 23:45, Digi Film

március 24., csütörtök

Közbejött apróság (r.: Bednai Nándor) / 11:35, Duna World

Parkoló (r.: Miklauzic Bence) / 04:15, HBO

Persona (r.: Ingmar Bergman) / 21:05, M5

március 25., péntek

Ítélet (r.: Kósa Ferenc) / 21:40, M5

március 26., szombat

Ház a sziklák alatt (r.: Makk Károly) / 20:40 M1

március 27. vasárnap

Indián (r.: Simonyi Balázs) / 23:00, M2

Idézetek: Port.hu, Magyar Média Mecenatúra