Filmhu: Hol voltál és mit csináltál épp, amikor megtudtad, hogy bejutott a filmed Cannes-ba?

Kárpáti György Mór: A szüleimnél voltam. Éppen arra gondoltam, hogy alszom fél órát, amikor a levelezőprogram jelezte, hogy email érkezett Dimitra Karyától, a Cinéfondation szekció művészeti vezetőjétől. Hát, nem aludtam.

Filmhu: Ki volt az első, akinek elmondtad az örömhírt?

K. Gy. M.: Az anyukám a szomszéd szobában ült, jó volt neki elmondani először.

Provincia still2 600
Fátyol Hermina

Filmhu: Mit vársz a fesztiváltól?

K. Gy. M.: Azt, hogy jók legyenek a vetítések, megismerhessek sok embert. Jó lesz ott lenni a színészekkel és a stábtagokkal együtt. Várom azt a pillanatot, ahogy ott ülünk egy teraszon, egy asztalnál.

Filmhu: Készülsz valahogyan a cannes-i részvételre?

K. Gy. M.: Sok szervezési feladat van, naponta levelezünk a fesztivál munkatársával. Egy új vetítési kópiát kellett készítenünk, ami angol és francia felirattal fog futni. Készült plakát és szórólap is.Nézd meg a Provincia előzetesét!

Filmhu: Szerinted mi volt az, amivel a Provincia kitűnt a rengeteg nevezett kisfilm közül?

K. Gy. M.: A meghívólevélben azt írták, hogy finoman kivitelezett film, tetszik nekik a színészek jelenléte, különlegesenek tartják a régészeti környezetet.

Filmhu: Ha csak három szóval jellemezhetnéd a filmed, akkor mit mondanál?

K. Gy. M.: Egyszerű, archaikus, zöld.

provincia still1 600

Orosz Ákos

Filmhu: Melyik filmre vagy a leginkább kíváncsi a Cannes-ban bemutatásra kerülő alkotások közül?

K. Gy. M.: Mindenképpen szeretném a Cinéfondation szekcióban lévő többi filmet megnézni. Néhánynak már láttam az előzetesét, és nagyon erős, atmoszférikus filmeknek tűnnek. A programunkban írták, hogy egyik este egy nagyfilm díszbemutatójára is meghívnak, de nem írták le, melyik lesz az, kíváncsi vagyok.

Filmhu: Az Erdő című kisfilmeddel három évvel ezelőtt megjártad a Berlinalét. De ez a tapasztalat adott valamilyen biztonságot, hogy hogyan kell mozogni egy A kategóriás fesztiválon?

K. Gy. M.: A berlini szereplés nagyon jó volt, valamennyire tényleg tapasztalatot jelent. A Berlinaléhoz hasonlóan most is nagyon sok programon kell majd részt vennem.

provincia werk3 600
Werk (fotó: Skublics Gergely)

Filmhu: Budapesten nőttél fel, mégis több filmed vidéken játszódik. Mi az, ami vonz ebben a közegben? “Könnyebb” úgy filmet csinálni, hogy kicsit eltávolodik a környezet a te élőhelyedtől?

K. Gy. M.: Tényleg szeretem az ilyen helyszíneket. Időtlen, erős, mitikus helyek.

Filmhu: Az SZFE-n Enyedi Ildikó osztályába jártál, a Provincia a diplomafilmed. Nagyjátékfilmet azonban még nem készítettél. Bár Uhu címmel van már egy  nagyjátékfilm-terved, de - ha jól tudom - nem sikerült rá támogatást szerezni. Milyen terveid vannak az Uhu-val? Van másik egész estés filmterved?

K. Gy. M.: Az Uhu forgatókönyvének első változata elkészült. Talán egyszer el is készítem. Most egy újabb terven dolgozom, Luger a címe, és egy középiskolás osztályról, az iskolai agresszióról szól. Komoly és izgalmas feladat ezzel foglalkozni. Filmtervfejlesztésre pályáztunk a Filmalapnál, remélem, hogy támogatni fogják, és a következő időszak fő feladata a forgatókönyvírás lesz.

provincia werk2 600
(fotó: Skublics Gergely)

Filmhu: Mit csinálsz, amikor éppen nem kisfilmet rendezel, vagy írsz?

K. Gy. M.: Szeretek olvasni.

Filmhu: A jövőben szerinted mennyiben könnyíti meg a szakmai életed, hogy beválogatták a filmedet Cannes-ba?

K. Gy. M.: Az segíthet, hogy megtisztelő figyelmet kapnak a munkáim. Jó lenne minél előbb újra filmet forgatni.

Olvasd el többi Cannes-nal kapcsolatos cikkünket is!

provincia plakat 600