Kedden a Film Mánia tűzte műsorára Antal Nimród kultfilmjét, a Kontrollt. A tömegközlekedési ellenőrök mindennapjait bemutató filmben a thriller, a krimi és a vígjáték elemei vegyülnek egymással, a sztori néhol komor és ijesztő, de megjelenik benne a szerelem is, ami a nyomasztó földalatti életből fényt, kiutat jelenthet. Bulcsú, már régóta nem megy ki a felszínre, a metró megállókban, alagutakban tölti napjait, szerelmes lesz egy rózsaszín medvejelmezben, érvényes jegy nélkül utazó lányba, aki kedvességével és álomszerű megjelenésével talán ki tudja rángatni a szimbolikusan és fizikailag is nagyon mélyen levő Bulcsút a föld alól. A földalatti sötétség és a főszereplő víziói hasonlóak az álmok és rémálmok megéléséhez. Emellett Bulcsúval és a film többi csetlő botló burleszk-szerű szereplőjével betekintést kaphatunk az ellenőrök drámai ám sokszor komikus életébe.

Tim Burton rajongóinak is kedvez a héten tévéműsor kínálata. Kedden a Viasat3-on látható az egyik klasszikus alkotása a Támad a Mars!, amelyben hatalmas fejű űrlények érkeznek a Földre. A föld népe boldogan és nagy lelkesedéssel fogadja az idegeneket, akik viszont nem igazán akarnak jó viszonyt ápolni a földlakókkal és megtámadják őket. Aki ismeri Tim Burton filmjeit tudja, hogy nála semmit sem kell komolyan venni, ebben az alkotásban is rengeteg humorral spékelte meg a marslakó armageddont.

Pénteken még két filmjét láthatjuk a feketehumor mesterének, hajnalban az Ollókezű Edwardot a FEM3-on, délután pedig A halott menyasszonyt az HBO2 műsorán. Az Ollókezű Edwardot 1990-ben a rendező szinte teljesen „szabadkézzel” alkotta meg, mint a film producere, forgatókönyvírója és rendezője, az alkotás pedig nagy sikert aratott a közönség és a kritikusok körében is. A mester egyik fiatalkori rajza ihlette a főszereplő figuráját, amelyhez Burton Frankenstein szörnyének szomorú históriájából faragott történetet: Edwardot egy őrült professzor alkotja meg, de az utolsó simítások még hiányoznak mesterműről, amelyet nem tud befejezni hirtelen halála miatt, ezért Edward kezei helyén nagy ollók maradnak. Edward megpróbál beilleszkedni az emberek közé, de az eleinte egyszerűnek tűnő feladatról hamar kiderül, hogy nem várt nehézségeket tartogat.

A halott menyasszony Burton egyik, nem feltétlenül csak gyerekeknek szánt, animációs filmje. A XIX. századi európai faluban Victor épp az esküvőjére tart, amikor egy pihenőt közbeiktatva el akarja próbálni a házassági fogadalmát. A gyűrűt egy földből kiálló fadarabra húzza fel, amiről kiderül, hogy az egy korábban az esküvőjén meggyilkolt menyasszony ujja. A lány feltámad és zombiként próbálja betartani újdonsült férjével a házassági fogadalomban elhangzottakat. A gyönyörű látványvilágú és parádés musicalbetétekkel dúsított történet, bár kissé morbidnak tűnhet, mégis nagyon szeretni való.

Ha magyar alkotásra vágyunk csütörtökön, az m3-on Kovács András Az álommenedzser című tévésorozatának első részét tekinthetjük meg, amelyben az Amerikából hazatérő Pál úr próbál szerencsét a magyar fővárosban. A főhős sportmenedzser és sikeres üzletembernek adja ki magát, hogy idegenek boldogan megbízzanak benne. Mindeközben feltűnik a színen egy uzsorás is, aki összezavarja a szálakat. A tévéfilm második részét pénteken ugyanitt vetítik.

Péntekre Woody Allen 2011-ben bemutatott alkotását, az Éjfélkor Párizsbant ajánljuk. A főszereplő Gil és menyasszonya Párizsba utaznak egy üzleti útra, ahol kiderül, hogy nem illenek egymáshoz. Gil az utazás napjait azzal tölti, hogy felfedezi a várost és rájön, hogy minden éjjel 12-kor a város egy bizonyos pontján feltűnik egy régi kocsi, ami az 1920-as évekbe repíti vissza. Gil imádja ezt a korszakot, ahol neves festőkkel, művészekkel mulathatja át az éjszakát. Szerelmes lesz egy különleges lányba, akit Picasso szeretőjeként ismer meg és kettős életet kezd élni.

Más kultrendezők alkotásaiból is választhatjuk pénteken, például Ridley Scott első Alien filmjét, A nyolcadik utas: a Halál rendezői változatát, amit a népes rajongótábor örömére pár hónapja a Corvin mozi is műsorára tűzött, vagy Quentin Tarantino forgatókönyvéből készült Alkonyattól pirkadatigot Robert Rodriguez rendezésében, ami igazán rendhagyó roadmovie és vámpírfilm egyben. A főbb szerepekben George Clooney  Juliette Lewis, Quentin Tarantino és Harvey Keitel látható.

Szombaton Spike Jonze A nő című filmjét adja az HBO, az igen különleges Golden és Oscar-díjas alkotás főhőse egy, az életét rendszerező operációs rendszerbe szeret bele. A film különlegessége, hogy a női főszerepet úgy alakítja Scarlett Johanson, hogy csupán a hangját adja az alkotáshoz. Az AXN-en szombaton a Drive című film lesz megtekinthető, ami 2011-ben hihetetlen népszerűségnek örvendett. Ryan Gosling főszereplésével egy kaszkadőr nem mindennapi életébe pillanthatunk be, aki éjszakáit gengszterek sofőrjeként tölti. Ugyancsak szombaton adja a Cinemax Peter Greenaway 1996-os alkotását, a Párnakönyvet.

Vasárnap délutánra a Duna Tv műsorát ajánljuk, ahol Keleti Márton zenés szatírája lesz látható, a Hattyúdal. Tamburás (Páger Antal) Villa Negra nevű viskójába gyűjti a jobb sorsa érdemes fiatalokat, akik kinőnek a bohém és fesztelen szórakozást nyújtó semmittevésből. Sztankay István és Bodrogi Gyula alakítják az ifjúkat, akik felhagynak a csavargók életmódjával. A filmben feltűnik Pécsi Ildikó is, aki a múlt héten ünnepelte 75. születésnapját.

Május 26., kedd
- Erik, a viking (r.: Terry Jones, 1989), Film+2, 17:15
- Támad a Mars (r.: Tim Burtun, 1996), Viasat3, 21:00
- Az ember gyermeke (r.: Alfonso Cuarón, 2006), Cinemax2, 21:25
- Óvakodj a törpétől (r.: Collin Hggins, 1978), Duna TV, 21:35
- Evil Dead – Gonosz halott (r.: Sam Raimi, 1981), AMC, 22:00
- Kontroll (r.: Antal Nimród, 2003), Film Mánia, 22:55
- Evil Dead – Gonosz halott 2 (r.: Sam Raimi, 1987), AMC, 23:25

Május 27., szerda
- A család kicsi kincse (r.: Jonathan Dayton, Valerie Faris, 2006), HBO Comedy, 0:35
- Ház a Kísértet-hegyen (r.: William Castle, 1959), Filmbox Plus, 03:00
- Lucky Luke – Irány a vadnyugat (r.: Olivier Jean Marie, 2007), Filmbox, 14:20

Május 28., csütörtök
- Az álommenedzser 1. rész (r.: Kovács András, 1992), m3, 21:05
- Sharknado 2. – A második harapás (r.: Anthony C. Ferrante, 2014), Universal Channel, 21:20
- Ágrólszakadt úrilány (r.: Ráthonyi Ákos, 1943), Duna TV, 00:00

Május 29., péntek
- Ollókezű Edward (r.: Tim Burton, 1990), FEM3, 00:25
- Éjfélkor Párizsban (r.:Woody Allen, 2011), FilmCafe, 11:05
- A halott menyasszony (r.: Tim Burton, Mike Johnson, 2005), HBO2, 13:20
- Solaris (Steven Soderbergh, 2002), FilmCafe, 14:25
- A nyolcadik utas: a Halál – Rendezői változat (r.: Ridley Scott, 1979), Viasat3, 21:00
- Az álommenedzser 2. rész (r.: Kovács András, 1992), m3, 21:05
- Az éhezők viadala: Futótűz (r.: Francis Lawrence, 2013), Cool, 21:10
- Alkonyattól pirkadatig (r.: Robert Rodriguez, 1996), Paramount Channel, 22:15

Május 30., szombat
- Doc Holiday (r.: Frank D. Gilroy, Frank Perry, 1971), AMC, 02:15
- Legyetek jók, ha tudtok (r.: Luigi Magni, 1983), Film Mánia, 11:00
- Álomkeringő (r.: Podmaniczky Félix, 1942), Duna World, 14:50
- A Pogány Madonna (r.: Mészáros Gyula, Bujtor István, 1980), Duna TV, 19:25
- A nő (r.: Spike Jonze, 2013), HBO, 20:00
- Drive – Gázt! (r.: Nicolas Winding Refn, 2011), AXN, 21:00
- Párnakönyv (r.: Peter Greenaway, 1996), Cinemax, 22:55

Május 31., vasárnap
- Hattyúdal (r.: Keleti Márton, 1963), Duna TV, 16:15
- Made in Hollywood (r.: Sofia Coppola, 2010), Filmbox Premium, 22:25