1969-ben készítette Mihályfi Imre filmrendező az Őrjárat az égen című négy részes sorozatot, amely a Magyar Néphadsereg vadászrepülő-növendékeinek mindennapjairól és az intézmény oktatóiról szól. Bár a sorozat a Honvédelmi Minisztérium megbízásából készült, a négyszer epizód azonban nem dokumentum-, hanem játékfilmes eszközökkel mutatja be a frissen levizsgázó fiatalok életét. A főszerepben Huszti Péter, Balázsovics Lajos, Zenthe Ferenc, Suka Sándor és Almási Éva láthatóak, de megfordul benne Koltai Róbert, Tahi-Tóth László, Kállai Ferenc és Sinkó László is. A félig-nosztalgikus, félig fikciós, félig állami megrendelésre készült művek rajongóinak kötelező, főcímzenéjét a Jó, a Rossz és a Csúf híres dallamaiból emelték át.


Kedden este Fábri Zoltán kultikus klasszikusát, a Hannibál tanár urat vetítik. Nyúl Béla szerényen él családjával, az iskolában latint tanít, szenvedélye a római kor, Hannibálról ír tanulmányt. Egy pillanatra úgy tűnik, a tanulmány sikerére tekintettel vége a Nyúl család nélkülözéseinek, ám szintén a dolgozat miatt politikai botrány keveredik a parlamentben, ami szomorú események lavináját indítja el a főhősre. Móra Ferenc Hannibál föltámasztása című regényének adaptációja bekerült a Budapesti Tizenkettőbe, 2012-ben pedig a legjobb 53 magyar alkotás közé választotta a Magyar Művészeti Akadémia. A főszerepben Szabó Ernő, Kiss Manyi és Makláry Zoltán remekelnek. A főleg színészként közismert Szabó László, amellett, hogy a francia újhullám egyik kiemelkedő alakja volt, a filmrendezésben is szerencsét próbált, ennek lett az egyik eredménye Az ember aki nappal aludt című film, ami csütörtök éjjel kerül műsorra. A 2004-es krimiben, egy titokzatos baleset során gyanús ügybe keveredő rendőrt Cserhalmi György alakítja, akivel korábban a Dögkeselyű-ben is együtt dolgoztak.

Szabó Ernő a Hannibál tanár úr-ban

Pénteken látható az 1983-as, Oscar-jelölésig jutó (egy évvel előtte nyert Szabó István Mephisto-ja), tragikus szépségű film, Kabay Barna és Gyöngyössy Imre rendezésében készült Jób lázadása. A második világháború idején egy Tisza menti kis faluban egy idős vallásos zsidó házaspár (Zenthe Ferenc és Tenessy Hédi nagyszerű alakítása), miután hét gyermekét már eltemette, egy keresztény kisfiút fogad örökbe a városi árvaházból. Az eleinte vadócként viselkedő Lackó megszereti a róla gondoskodó öregeket, ahogy az anyagias Jób és Róza mama is megváltozik a kisfiú hatására. Egy nap azonban az idős házaspárt koncentrációs táborba viszik, Lackó pedig egyedül marad a családi házban.


Recsk 1950-53 - Egy titkos kényszermunkatábor története
címmel készített dokumentumfilmet Gyarmathy Lívia és Böszörményi Géza, melyet két részben vetítenek le vasárnap este. A recski fogolytábor 1950 és 1963 között működött, az Államvédelmi Hatóság, vagyis az ÁVH felügyelete alatt, itt volt fogva tartva többek közt Faludy György költő, és Györgyey Ferenc Aladár művészettörténész és író is. Elemző és szembesítő dokumentumfilmjükben, a készítők a rendszerváltás idején, volt ÁVH-s őrök vallomásából építik fel az egykori tábor képét.

Őrjárat az égen (r. Mihályfi Imre) 1-2-3-4. rész / Január 9-12. M3, 13:05

Hannibál tanárúr (r. Fábri Zoltán) / Január 10. M5, 22:05

Az ember aki nappal aludt (r. Szabó László) / Január 12. Duna Televízió, 23:50

Jób lázadása (r. Kabay Barna, Gyöngyössy Imre) / Január 13. M5, 22:30

Recsk 1950-1953 - Egy titkos kényszermunkatábor története (r. Gyarmathy Lívia, Böszörményi Géza) Január 15. Duna World 21:30, 22:20