Az Állított idő című kiállítás a Video Not Fair Produkció, a VJCentrum Budapest, a Rakéta Csoport és a Modern Antikvárium együttműködésében jött létre, a Filmszövetség támogatásával. A videóinstallációkból és régi filmfotókból álló kiállítás a Gödör Klub Ezres Nagytermében kapott helyet, a kinti pult mögötti térben. A kiállítás megtalálása nem egyszerű ügy, de megéri felkutatni és kicsit elidőzni a villogó Super 8-as filmek és fekete-fehér jelenetfotók közt, miközben a vetítőgépek  kattogását és hangulatos, andalító zenéket hallgatunk.

 

godor_kiallitas3_500


A kiállítás egyik megálmodója, Fogarasi Gergely, a VJ Centrum oszlopos tagjának elmondása szerint  a társszervező Rakétacsoportra úgy találtak rá, hogy egy szomszédos teremben dolgoztak a Tűzraktérben. "Év elején egy szinttel feljebb költöztünk, egy nagyobb terembe, ekkor ismerkedtünk velük össze. Csináltak hasonló, lebegő képes, vetítéses kiállítást a Tűzraktérben, ami nagyon tetszett nekem. Amikor megszületett ennek a kiállításnak az ötlete, rögtön tudtuk, hogy szeretnénk velük dolgozni."

godor_kiallitas2_500


A kiállítás a '60-as, '70-es, '80-as évek magyar mozi terméséből válogat. Pontosabban az ezekhez a filmekhez készült fekete-fehér standfotókból, amik régen a mozik utcai kirakataiban hirdették a műsort. A fotóknak nem csupán kultúrtörténeti jelentőségük van, önmagukban is műalkotások. Nem is beszélve a filmekről, amiket megidéznek. Régi vetítőkön filmrészletek peregnek, a tér minden pontja a Film étoszának áldoz. Interaktív installációk kapcsolják össze a jelent saját kollektív filmmúltunkkal. A fotók és a filmek jelenlétükkel tüntetnek hiányuk ellen. Pontosabban felhívják a figyelmet arra, hogy van mire vigyázni, van mit megújítani. Ottlétük, megmutatásuk rávilágít arra, hogy milyen távoli már a magyar mozi virágkora, és mennyire hiányzik mindenkinek a jó magyar film - olvasható a kiállítás ismertetőjében.

godor_kiallitas1_500


A felvonultatott standfotók a szervező elmondása szerint a Modern Antikvárium tulajdonát képezik, hozzájuk pedig egy hús-vér mozigépésztől kerültek. A kiállítótérben  vetített Super 8-as filmek a Rakétacsoport tulajdonában vannak. Láthatóak itt jelentfotók a Sirokkó-ból, a Szeressük egymást gyerekek-ből, a Macskafogó-ból, az Édes Anná-ból, A kis Valentino-ból, az Ajándék ez a nap-ból és rengeteg további magyar filmből. A kiállítás a Filmszemle ideje alatt látható a Gödör Klubban, a ma esti záróeseményt 21:30-tól zenéléssel és árnyék dj-zéssel fogják megkoronázni a szervezők. Fogarasi Gergely elmondása szerint szeretnék továbbvinni a kiállítás anyagát más fesztiválokra itthon és külföldön, valamint a külföldi magyar intézetekhez is szeretnék eljuttatni. Kifejezetten várják fesztiválok, partnerek jelentkezést a továbbiakban.