Hetedik alabárdos / rendező: Vékes Csaba

Magyar moziportálként nem is kerülhet más a várólistánk tetejére, mint az első Inkubátoros mozi, Vékes Csaba bemutatkozó nagyjátékfilmje, a színházi közegben játszódó Hetedik alabárdos. A rendező saját biodíszletként töltött élményei ihlették a történetet, amelyben egy ‘örök statiszta’ (Bánki Gergely) egy különös véletlen során lehetőséget kap arra, hogy megrendezze élete darabját, ezzel a kezébe véve az egész társulat sorsát. A színházi világot szatírikusan bemutató film forgatására mi is ellátogattunk Debrecenbe a kulisszák mögé. A múlt heti montreáli világpremier után a Cinefesten lesz először látható a film, majd a Színházak éjszakáján tartott különleges vetítés után hamar eljut az országos mozikba is.


Szólíts a neveden
(Call My By Your Name) / rendező: Luca Guadagnino

Luca Guadagnino olasz filmrendező számtalan rövid-, és több nagyjátékfilmmel (Melissa P., Szerelmes lettem, Vakító napfényben) is bizonyította már helyét az európai film magaslataiban. Az idei Berlinálén debütáló Szólíts a neveden több forrás szerint a fesztivál legszebb, legérzékenyebb alkotása volt, ami a korábbi munkáiból kiindulva egész biztosan nem túlzó állítás. Klasszikus coming-of-age történetét ezúttal a 80-as évek Olaszországába helyezi, ahol a 17 éves olasz-amerikai fiú (Timothée Chalamet) épp a gondtalan tinédzserek nyarát élvezi: zenél, olvas, barátnőjével flörtölget és élvezi az intellektuális közeget, amelyben nevelkedik. Kényelmes életét egy amerikai diák (Armie Hammer) látogatása borítja fel, aki egész nyárra odaköltözik a családi nyaralóba. A megnyerő férfi eddig ismeretlen érzéseket ébreszt fel a fiatal fiúban, melyek után már semmi nem olyan, mint régen volt.


Álomotthon
(Dream Home) / rendező: Pang Ho-cheung

A Hongkongi Filmnapok keretében vetített alkotás egy 2010-es hongkongi horror, amit viszont most láthatunk először nagy vásznon idehaza, ráadásul méltó körülmények között, éjféltől, ahogy azt Cannes-ban is szokás. Felnőtteknek való, vad filmről van szó, csak edzettebb nézőknek ajánlott, nekik viszont nagyon. Elsősorban nem brutalitása, inkább a kreatívan morbid cselekménye miatt emlékezetes: a főhősnek gyermekkori vágya lakást venni Hong Kong híres Victoria-kikötőjében, viszont hiába spórol és köti meg a legfájdalmasabb kompromisszumokat álmai elérése érdekében, nem tud lépést tartani a növekvő ingatlanárakkal, ezért úgy próbálja levinni őket, hogy mészárlást rendez. Elnézve az árak emelkedését a mai metropoliszokban, akár csak itt Budapesten, Ho-Cheung Pang rendezése alaposan megelőzte a korát.


Megtorlás
(Brimstone) / rendező: Martin Koolhoven

Részben Magyarországon forgatták, stáblistáján csomó magyar nevet találni, de nem csak ezért érdekel minket a két és fél órás kosztümös western, amiben Dakota Fanning és Guy Pearce mellett két Trónok harca-színész is feltűnik, a lassan főszereplővé érő Kit Harrington (ismertebb nevén Havas John) és Carice van Houten, azaz a Vörös Nő. Utóbbi egyébként holland, ahogy a rendező, Martin Koolhoven is. Már a trailert is Pearce sebhelyes karaktere dominálja, egy bigott pap, aki Dakota Fanning bábáját szemeli ki áldozatának, mert az elveszített egy újszülöttet. És talán nem ez az egyetlen oka annak, hogy pont rá utazik az igen markáns fellépésű lelkipásztor. Aki véletlenül lemarad a Velencében debütált versenyfilmről a CineFesten, annak sincs oka aggodalomra, novemberben hozza a Mozinet.


A bosszú angyala
(M.F.A.) / rendező: Natalia Leite

Nem tudunk viszont mozibemutatóról A bosszú angyala című versenyfilm esetében, azon sem lennénk meglepve, ha kimaradna a hazai forgalmazásból ez a – változatosság kedvéért – felnőtteknek szóló, magas korhatáros thriller. Ami már csak azért is izgalmas lesz, mert rendezője, Natalia Leite és főszereplője, az apjára picit azért hasonlító Francesca Eastwood Miskolcra látogatnak majd. Mint címéből is kiderül, bosszúfilmről van szó, azon belül is “rape and revenge”, azaz nemi erőszak és bosszú-filmről, ami már csak azért is érdekes, mert ezt a Grindhouse-szubzsánert (Köpök a sírodra, Ms. 45) pont Clint hozta be a fősodorba Az igazság útja (Sudden Impact) című Piszkos Harry-sequellel. A film egy művészegyetem campusán játszódik, ahol Eastwood karakterét megerőszakolják. Megöli az erőszakolót, de rá kell jönnie, hogy nem csak áldozata csinált ilyesmit a hallgatók közül.


Anyám!
(Mother!) / rendező: Darren Aronofsky

Darren Aronofsky pszichológiai thrillerje kétségtelenül a CineFest leghátborzongatóbb élményének ígérkezik. A történet mintha csak a Rosemary Gyermeke köntöséből bújna elő, (lásd a remek moziplakátot, amely leplezetlenül idézi meg Roman Polanski klasszikus kismama-horrorját) a párkapcsolati paranoia és sötét titkok gyötörnek egy jobb sorsa érdemes anyát új családi otthonában. Jennifer Lawrence és Javier Bardem alakítja a házaspárt, akiknek békés, vidéki otthonukban töltött mindennapjait két különös idegen érkezése bolygatja fel. Az idősebb pár (Michelle Pfeiffer és Ed Harris) hívatlanul állítanak be a fiatal házaspár életébe, ráadásul be is költöznek a házukba. Bár a férj azt állítja, nem ismeri a kéretlen vendégeket, a feleség számára egyre gyanúsabbá válik, hogy valamiféle különös kapcsolat fűzi élete párját az egyre furcsábban viselkedő idegenekhez.


Jólét
(Good Time) / rendező: Benny Safdie, Josh Safdie

Az idei CineFesten is megbizonyosodhatunk róla, hogy Robert Pattinson továbbra is mindent megtesz, hogy végre maga mögött hagyhassa a sápadt képű tinibálvány vámpír imázsát. Ha David Cronenbergel közös, korábbi projektjei (Cosmopolis, Térkép a csillagokhoz) sem lettek volna erre elegendőek, ezúttal a Viszkis rabló babérjaira tör egy pörgős neo-noirban. A Safdie fivérek filmjében Pattinson jószándékú bankrablót alakít, aki mentális problémákkal küszködő öccsét szeretné kihozni a börtönből, mivel a srácnak igencsak rosszul megy a sora a kaptárban. De hiába a nemes cél, hősünk nyomában szorosan ott lihegnek rosszakarói – így a szöktetéshez szükséges összeget fedezni hívatott bankrablásból rémálomszerű, fejvesztett menekülés válik a nagyváros neonfényes alvilágán keresztül.

A fesztivál teljes programja a hivatalos oldalon olvasható tovább, részletes beszámolóink is hamarosan érkeznek.