erkel_interju_sz2
A Cartoon rendezvényei baráti környezetben zajlanak
(fotó: wera)


Filmhu: Miért fontos ez nekünk?

E.A.: A Cartoon Forumon 60 kiválasztott projekt alkotói és producerei prezentálhatják tervüket 45 percben az európai televíziós csatornák, finanszírozók, forgalmazók illetve internet és mobil cégek jelen lévő vezetőinek. A 750 résztvevő között minden európai ország csaknem összes fontos és kevésbé fontos cégvezetőjét megtaláljuk. Az eddigiekben prezentált tervek 35%-át egy-két éven belül sikerült megfinanszírozni és megvalósítani.  Ugyanakkor a Cartoon rendezvényei baráti környezetben zajlanak, ahol a konferencia vagy a kapcsolódó rendezvények idején bármikor egy asztalhoz tud keveredni egy kezdő lengyel producer Európa egyik vezető tévétársaságának, pl a BBC-nek valamelyik vezetőjével és bemutathatja magát és/vagy filmtervét. Az animációs ipar mindenütt fellendült, ahol a Cartoon Forum eddig megrendezésre került. A spanyol animációs filmgyártásról a '90-es évek elején még nem igazán lehetett hallani, ma már a franciák után Európa második legnagyobb animációs iparával büszkélkedhetnek, s ebben biztosan nagyon nagy része van annak a ténynek, hogy az elmúlt 20 évben háromszor volt Spanyolországban Cartoon Forum.

Filmhu: Minek köszönhető ez?

E.A.: Ennek egyik oka az, hogy a Forum ráirányítja a reflektorokat az adott országra, és felhívja az európai animációs szakma - a producerek, tévétársaságok, filmgyártók, forgalmazók - figyelmét arra, hogy ez az ország létezik, itt is beszélnek 'európaiul', itt is van animációs filmgyártás stb., és ez az ország sem csak egy turista célpont, ahova el lehet menni várost nézni. Nem mellesleg a statisztikák azt is mutatják, hogy a Cartoon Forum után 5-10%-al fellendül a rendező város és régió idegenforgalma. Ugyanis a Cartoon Forum résztvevőinek döntő többsége a média és az ahhoz kapcsolódó finanszírozó vállalatok top vezetője, saját országukban véleményformálóak  - ha hazatérve elmesélik a kollégáknak, hogy milyen szép helyeken jártak, milyen jókat ettek és milyen jó borokat ittak, és egyébként is egy köpésre van a legközelebbi reptér, akkor a következő években elkezdenek odaáramlani az emberek.

A Forumon  nem az egyes helyi cégek vannak reflektorfényben, de kiemelkedő lehetőséget biztosít az adott ország animációs iparának megismertetésére, kapcsolatok építésére, üzletkötésre. A Cartoon mindig külön díjkedvezményekkel támogatja a helyi producerek és diákok részvételét, amihez hozzájön, hogy a helyieknek az utazási és szállás költségek is biztosan alacsonyabbak a többi résztvevőjénél. Így 2010-ben azon magyar producereket is ösztönözni lehet arra, hogy jelen legyenek a fórumon, akik mondjuk ide, Norvégiába nem utaztak el a Cartoon 'kedvééért'. Egyszóval azt gondolom, hogy szakmai szempontból, de az országimázs és regionális turisztika szempontjából is őrületesen fontos rendezvény ez, hiszen az európai animációs gyártást meghatározó 700 befolyásos embert hozunk a régióba.


erkel_interju_cmfoto_sz3
Szakmájuk meghatározó személyei vannak jelen
(fotó: © Valerie de Halleux / CARTOON)


Filmhu:
És hogy esett a választás Sopronra?

E.A.: A Cartoon Forum megrendezéséért folytatott versenyt már-már egy Olimpia rendezési jogának elnyerése érdekében folytatott lobbihoz tudnám hasonlítani. Négy évvel korábban kell pályázni és nagyon kemény feltételeknek kell megfelelni. Ezeken a professzionálisan megszervezett fórumokon, szakmájuk meghatározó személyei vannak jelen akiket a megfelelő színvonalú (általában 4 csillagos) szállodákban kell elszállásolni. Szükség van egy megfelelő nagyságú és felszereltségű konferencia központra, logisztikai háttérre, és biztosítani kell az egyszerű odajutást Európa bármely országából.  Emellett fontos, hogy az adott város ne legyen túl nagy, de legyen valamiért különleges, hiszen mindig szerveznek izgalmas kísérőprogramokat a régió bemutatására, a helyi kulturális és kulináris értékek bemutatására. Két évi vizsgálat után döntenek, majd újabb két év van a finanszírozási háttér megteremtésére, illetve a rendezvény megszervezésére. Döntő többségben eddig a déli országok nyerték ezt a 'versenyt', részben az erős lobbi miatt, részben pedig a minőségi körítés - az ellátás, valamint a kulturális és idegenforgalmi programok - és persze a jó időjárás miatt. Tehát eddig Olaszországot, Spanyolországot és Franciaországot preferálták a szervezők, ott volt a legtöbb Cartoon Forum, de mindig figyeltek arra, hogy lehetőleg minél több európai országba eljusson a rendezvény. Volt már Finnországban, Dániában, Svédországban, Walesben , Németországban és Görögországban is, most ugye itt vagyunk Norvégiában, tehát nagyjából egész Európát bejárták az elmúlt húsz évben.

Szóval 2004 végén kollégámmal, Szabó Attilával elkezdtük mondogatni, hogy milyen jó volna, ha végre a volt keleti-blokkba is eljuthatna ez a rendezvény, és nem csak a nyugat-európai országokba.  Számtalan más pályázó volt, több kelet-európai ország is lobbizott, köztük a hagyományosan nagy animációs kultúrával rendelkező lengyelek, az észtek és a litvánok is.  Végül a Pécs Európa Kulturális fővárosa cím elnyerése adott arra lehetőséget, hogy a Cartoon vezetőségével egyáltalán el tudtunk kezdeni beszélgetni arról, hogy Magyarországra hozzák a Cartoon Forumot. Be kellett adni egy pályázatot a pontos részletekkel, ezután háromszor látogatott el Pécsre a Cartoon vezetése. Több napos utjaikon bejárták a várost, beszéltek a városvezetéssel. Bár 2008 tavaszán már sejteni lehetett, hogy bajok vannak az EKF projekttel, de szerencsére a Cartoon addigra már hozott egy politikai döntést arra vonatkozóan, hogy nyitni akar Kelet-Európa felé, és biztos, hogy Magyarország lesz az első helyszín a régióban. Az EKF-ről szóló rossz hírek hallatára a Cartoon kérésére elkezdtünk tartalék helyszíneket keresni, de rá kellett jönnünk, hogy nincs sok olyan pontja Magyarországnak, ami megfelel minden kritériumnak: jól megközelíthető, van megfelelő nagyságú konferencia központja, rendelkezik megfelelő mennyiségű és minőségű szálláshellyel, és étkeztetni is tud ennyi embert,, hiszen, amikor vége van a programoknak, 700 ember özönlik ki az adott város utcáira, és korántsem mindegy, hogy - közel egy időben   a megfelelő minőségű éttermekben meg tudnak-e vacsorázni. Egy kezemen meg tudom számolni a kritériumoknak megfelelő helyszíneket, amelyek egyike Budapest, ami eleve kiesett, mert policy, hogy nem lehet fővárosban a rendezvény, hiszen az az elsődleges cél, hogy egymásra és az adott helyszín unikumaira fókuszáljanak a résztvevők. A kisebb városok közül Sopron került az első helyre.

Filmhu: Ki finanszírozza a Cartoon Forum költségeit?

E.A.: Mint minden EU által támogatott konferencia esetén, csak 50%-ban finanszíroz az EU, a maradék összeg körülbelül 10-15%-át adják a részvételi díjak, a többit pedig helyi szinten kell előteremteni állami, regionális és városi forrásokból, valamint szponzoroktól. Ez egy általános EU politika, semmit nem finanszíroznak 100%-ban, viszont a pénzösszeg döntő hányadát helyben költik el, ami szintén egy rendkívül vonzó tényező a versengő országok számára. Ennek megfelelően tárgyaltunk többek közt a Miniszterelnöki Hivatallal, a Magyar Mozgókép Közalapítvánnyal, valamint szponzorokkal, és pozitív visszajelzéseket kaptunk. Az első nagy pofon a pénzügyi válság kitörése volt, ami ennek a projektnek sem tett jót. Majd jött a következő pofon, amikor 2009. januárjában bejelentette a pécsi vezetőség, hogy mégsem tudják megrendezni a konferenciát, annak ellenére, hogy az azt megelőző ősszel már garanciákat vállaltak erre vonatkozóan.

Ekkor vette kezdetét a vészforgatókönyv megírása, és így került Sopron a képbe, amelynek városvezetése nagyon lelkesen fogadta be a rendezvényt. A város minden feltételnek megfelelt, egy fantasztikusan gyönyörű hely, meglehetősen erős kulturális hagyományokkal. Ugyanakkor nemzetközileg is nagyon erős politikai hátteret ad az, hogy Sopron egy határ-nyitásnak és ennek köszönhetően a rendszerváltásnak volt a főszereplője. Szimbolikus jelentősége van, hogy most ugyanez a város egy másik irányból nyitja meg a határt, és végre a közép-kelet európai régióba is behozza az európai animációs filmszakma szereplőit. Nem akartam az itt elhangzott beszédemet átpolitizálni, de tény, hogy fontos kultúrpolitikai jelentősége van annak, hogy ott mentek ki a kelet-németek, ahol most bejönnek a nyugatiak.


erkel_interju_sz1
Ott mentek ki a kelet-németek, ahol most bejönnek a nyugatiak

(fotó: wera)


Filmhu: Hihetetlenül professzionálisak a Cartoon rendezvényei. Ti milyen részt vállaltok a szervezésben?

E.A.: Normálisan ez úgy működik, hogy a Cartoon fölállít egy szervezetet az adott országban, és maga csinál mindent, úgy, hogy eközben együttműködik az adott város valamely közhasznú-kulturális szervezetével.  Viszont ez esetben a soproni kulturális egyesület nem vállalta fel a társszervezőséget, részint az idő rövidsége miatt, részint pedig azért, mert nem rendelkezik olyan jogosítványokkal, hogy ezeket a tevékenységeket koordinálja, illetve hogy pályázni tudjon az MMK-hoz vagy az NKA-hoz. Ugyanakkor az is világos volt, hogy adózási és egyéb jogi okokból a Cartoon nem tud Magyarországra települni. Szóval egyfajta pánikreakcióként minket kértek fel, hogy segítsünk.  Mi persze csak a köztes lépcső vagyunk, megpróbáljuk megkeresni azokat az embereket, akikkel a Cartoon helyi ügyekben együtt tud működni, de a rendezvényt magát a brüsszeli központ szervezi.. Mi inkább a helyi pénzgyűjtésben vállalunk oroszlánrészt, ami önmagában is elég nagy falat, különösen a jelen gazdasági körülményeket tekintve. Erre normális esetben két évünk  lett volna, ha a pécsi tesze-toszaság miatt nem borul minden. Így viszont csak a múlt év végén tudtunk hozzáfogni a pályázáshoz, illetve a szponzorok felkutatásához..

Filmhu: A magyar animátoroknak mennyiben lesz könnyebb dolguk a megmutatkozásra Sopronban, mint például itt, Stavangerben volna?

E.A.: A Cartoon rendezvényein a helyi producerek minden esetben kedvezményesen tudnak részt venni, akkor is, ha nem hoznak projektet. A helyi filmterveket pedig nagyobb eséllyel választják be a bemutatásra kerülő projektek közé. Ha nem is választják be valakinek a projektjét bemutatásra, már önmagában az  egy nagyon nagy lehetőség, hogy valaki be tud ide jönni, körül tud nézni és kapcsolatba tud lépni a szakma krémjével. Erre a jövő producereinek és rendezőinek is lehetősége lesz, hiszen számos iskolást is vendégül látnak, igy Sopronban is találkozhatunk majd a jövő szakembereivel.

A következő, „Magyar Cartoon Forum” az újonnan csatlakozó EU tagállamok közül elsőként Magyarországon, Sopronban lesz megrendezve 2010. szeptember 14. és 17. között, amely kivételes alkalmat nyújthat arra, hogy a magyar animációs szakma bemutatkozzon az európai 'nagykutyáknak'. A jelentkezni vágyók projektekkel április 28-ig, résztvevőként pedig június 31-ig regisztrálhatnak.