Az Aurora Borealis – Északi fény jelenkori történetszálának főszereplője Olga (Tóth Ildikó), egy sikeres, egyedülálló ügyvédnő, aki Bécsben él kamaszodó fiával. Egy nap megrázó hírt kap Budapestről: édesanyja, az idős Mária (Törőcsik Mari) kómába esett. Olga sürgősen haza utazik, hogy mellette lehessen. Miközben az anya élet és halál közötti állapotban lebeg, lánya a nő vidéki otthonában különös feljegyzésekre és rajzokra bukkan, amelyek egy fájdalmas titkot rejtenek Mária múltjából.

Olga nyomozni kezd, így megelevenedik a második világháború utáni időszak (a visszaemlékezésekben a fiatal Máriát Törőcsik Franciska alakítja) és fény derül az igazságra, ami Olga életét is felforgatja. A film érzékenyen beszél az identitásválság helyzetéről, a 20. század háborúi által okozott sebekről és az elhallgatott titkok leleplezésének felszabadító hatásáról.

Aurora Borealis: Összefonódó sorsok

"86 évesen, nagyszerű női sorsokkal és újult erővel tért vissza a moziba Mészáros Márta, az Aurora Borealis - Északi fény című alkotásával a korábbi munkáihoz hasonlóan ismét a múlt- és identitáskeresés, a sorsdöntő szerelem és tragédia feldolgozásához nyúl, három nő, három korban élő generáció szemszögén keresztül."

A Kossuth-, Balázs Béla- és Arany Medve-díjas forgatókönyvíró-rendező, Mészáros Márta nyolc év után tért vissza a nagyjátékfilm rendezéshez. A forgatókönyvet Mészáros Márta, Pataki Éva és Jancsó Zoltán közösen jegyzik. A rendezőnő harmadik alkalommal dolgozott együtt Törőcsik Marival, a közös munkáról így nyilatkozott a Filmhunak: ,,Amikor (Törőcsik Mari) beteg lett, szerettem volna egy jó filmet csinálni erről az arcáról, amelyik legyőzte a halált és az életet választotta. Szerettem volna, hogy úgy menjen el, hogy nagyot játszott, nem csak egy epizódot. Örülök, hogy sikerült összehozni, mert tényleg zseniális, nagy élvezet volt vele dolgozni. Nem is munka volt, hanem egy csodálatos kirándulás, amit az egész stáb élvezett, pedig féltek tőle, hogy a betegsége miatt nem fogja bírni, de ő mindent kibír. Azonnal elvállalta a szerepet, anélkül, hogy elolvasta volna a könyvet.

A fiatal Marit megformáló Törőcsik Franciska pedig arról mesélt lapunknak, hogy miképpen közelítette meg Mészáros Márta a női sorsok ábrázolását a felidézet történelmi kor viszonylatában: ,,Természetes, hogy egy filmrendezőnő női szemszögből értelmezi a világot, és nyilvánvalóan jobban foglalkoztatja a nők szerepe a világban, ami manapság is rengeteg kérdést tesz fel, nem hogy az ötvenes években, két világháború után, az orosz megszállás alatt. (…) A filmben, megmutatkozik az, hogy akkor milyen volt nőnek lenni, de az is, hogy úgy általában emberként milyen volt élni.”

Aurora Borealis - Északi fény 

Rendező: Mészáros Márta. Forgatókönyvíró: Mészáros Márta, Pataki Éva, Jancsó Zoltán. Operatőr: Piotr Sobocinski Jr. Producer: Major István. Társproducer: Gül Togay. Szereplők: Törőcsik Mari, Törőcsik Franciska, Tóth Ildikó, Ladányi Jákob, Leslaw Zurek, Cserhalmi György, Fekete Ernő, Monori Lili. Forgalmazó: Vertigo Média. 2017, 104 perc.

Helyszín / Időpont: Várkert Bazár (1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2-6) / 2018.08.29. 20:00 

Borítókép forrása: Vertigo Média