Az öt napos Go Short Nemzetközi Rövidfilmfesztivál az elmúlt években az ország egyik legrangosabb kisfilmes eseménye lett, és az idei, 11. alkalommal a magyar filmet választották központi témának. A válogatás még egy hazai nézőnek is izgalmas lehet, a fiatal élőfilmes és animációs alkotók mellett és a 60-as és 70-es évek kísérleti kisfilmjei is bemutatkoznak, ráadásul 35 mm-es kópiáról.

Külön retrospektív válogatást szentelnek Kenyeres Bálint munkásságának, aki tavaly nyáron mutatta be itthon első nagyjátékfilmjét, a Tegnapot. A rendező korábbi munkái közül három kisfilmet válogattak össze a programba. Az 1999-ben készült Zárás, a Cannes-ban versenyző, Sundance-en különdíjat és Európai Filmdíjat elnyert Hajnal előtt és A repülés története 2009-ből, ami többek közt díjat kapott Varsóban és a szarajevói filmfesztiválon is. A rendező emellett két másik kedvenc kisfilmjét is magával viszi Hollandiába: Hajas Tibor 1979-es Öndivatbemutató című rövid dokumentumfilmjét és Huszárik Zoltán Tisztelet az öregasszonyoknak című kisfilmjét is, 1971-ből. A vetítés után Kenyeres Bálinttal lesz beszélgetés, tavaly mi is készítettünk vele interjút, a Tegnap bemutatója idején.

Kenyeres Bálint: A repülés története

Új Magyar Animáció (Hungarian Shorts: New Animations) néven futó programban, az elmúlt évek legnagyobb hazai és nemzetközi sikereit elérő animációs kisfilmjeit válogatta össze a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, azaz a KAFF. Bucsi Réka Berlinben is díjazott Solar Walk-ja mellett Kopasz Milán Beyond, Wunder Judit Kötelék, Dell’ Edera Dávidtól a Balkon, Andrasev Nadja Cannesban díjazott kisfilmje, A nyalintás nesze, és Traub Viktória hatalmas sikereket elért kisfilmje, a Sellők és Rinocéroszok is műsoron lesz a fesztiválon.

Andrasev Nadja: A nyalintás nesze

Külön szekciót küldött ki Nijmegenbe a múlt héten zajló Friss Hús Rövidfilmfesztivál csapata is, akik olyan alkotásokat válogattak össze, amik a fesztivál 7 éve alatt valamilyen díjat is elnyertek. Látható lesz Kis Hajni diplomafilmje, a Last Call, Halász Júlia és Rubi Anna A birodalom utolsó napja című kisfilmje, és két idei Inkubátoros rendező egy-egy kisfilmje is: Fatér Ambrustól a Légmell és Szilágyi Fannitól A kamaszkor vége.

Maurer Dóra: Relatív lengések

A fiatal, friss hangvételű alkotók mellett a Go Short a magyar filmtörténet múltjába is visszatekint, és igazi ritkaságokat is bevon a programjába: a Balázs Béla Stúdió archívumjából hét darab, 60-as és 70-es években készült kísérleti és dokumentum- rövidfilmet válogattak össze. A kisfilmeket 35 mm-es kópiáról vetítik, és Czirják Pál, a Magyar Nemzeti Filmarchívum történésze és archivátora személyesen fogja őket prezentálni a holland közönségnek. Látható lesz Sára Sándor Pro Patria című dokumentumfilmje, Tóth Jánostól a Study, Maurer Dóra Relatív lengések című munkája, Jeney Zoltántól a Round, Bódy Gábortól a Mozgástanulmányok és a Vidovszky Lászlóval közösen készített Aldrin is, a válogatást pedig Huszárik Zoltán 1965-ös Elégiája zárja.

Borítókép: Huszárik Zoltán – Elégia