Az Isten városa brazil karneválja, a Bábel kontinenseken átívelő drámája, A víz érintése kopoltyús szeretője – az utóbbi néhány évtized latin-amerikai rendezői lebilincselő képekkel és különleges történetekkel rázták fel a filmvilágot, magyar nyelven mégis csak elvétve olvashattunk róluk. A Kino Latino arra vállalkozik, hogy 15 alkotó portréját megrajzolva vezessen be alig ismert birodalmukba.

A kötet szerkesztője Árva Márton, az ELTE doktorjelöltje, aki 2012-ben indította el a Prizmán a spanyol és latin-amerikai filmekkel foglalkozó Kino Latino rovatot. A könyv összeállítása során fontos szempont volt a latin-amerikai régió szerteágazó kortárs filmes törekvéseinek és jelentős alakjainak alapos bemutatása.

Többszörös Oscar-díjasok és feltörekvő fiatalok, a globális látványfilm megújítói és izgalmas, különutas művészek is helyet kaptak. A fejezetek között akadnak, amelyek a magyar közönség számára is jól ismert életműveket elemeznek, és olyanok is, amelyek nemzetközi szinten számontartott, de a hazai mozivásznakra még el nem jutott rendezőegyéniségekről szólnak.

A Kino Latino olvasmányos, de komoly szakmai alapossággal megírt kötet, 330 oldalnyi elmélyült ismerkedés egy mifelénk alig ismert régió kortárs filmkultúrájával. Szerzői hazai filmes folyóiratok (Prizma, Filmvilág) és egyetemi tanszékek (ELTE, SZTE) munkatársai. A könyv megjelenését a Brazil Nagykövetség és a Mexikói Nagykövetség támogatta.

A könyv tartalomjegyzéke:

1. Árva Márton: Acsarkodó kutyáktól vándormadarakig (A kortárs latin-amerikai film horizontjai)

2. Varga Balázs: Képletek és végletek (Alejandro González Iñárritu)

3. Jankovics Márton: Nyughatatlan tekintet (Alfonso Cuarón)

4. Nemes Z. Márió: Sokaságöröm (Guillermo del Toro)

5. Kránicz Bence: Olcsó vér (Julio Hernández Cordón)

6. Lénárt András: Múlt és jelen találkozása (Pavel Giroud)

7. Árva Márton: Mesék az árnyoldalról (Ciro Guerra)

8. Margitházi Beja – Máté Bori: Trauma és mágia (Claudia Llosa)

9. Huber Zoltán: Az építész (Fernando Meirelles)

10. Kóbori Sarolta – Árva Márton: Ezerarcú anyák (Anna Muylaert)

11. Benke Attila: Bűnüldöző kamerával (José Padilha)

12. Vincze Teréz: Kritikai érzékek (Lucrecia Martel)

13. Máté Bori: Képlékeny testek (Lucía Puenzo)

14. Varró Attila: Menekülő emberek (Pablo Trapero)

15. Puskás Lilla: Megszállottak megszállottja (Pablo Larraín)

A könyv ára a kiadótól megrendelve kedvezményesen 3490 Ft + postaköltség. Rendelést a prizmakonyvek@gmail.com-ra küldött emailben lehet leadni, az alábbi adatok megadásával: a megrendelő neve, az igényelt darabszám, és postacím. 

Borító: Az átkelés madarai