filmszinhaz4_persona_sz1Szereplők: Lax Judit, Gubík Ági, Fekete Ernõ

Bemutató: 2010. június 24.
Helyszín: Zsámbéki Színház és Művészeti Bázis
Idõpont:
június 24. (csütörtök) 21:00
június 25. (péntek) 21:00
június 26. (szombat) 21:00
június 27. (vasárnap) 21:00


Esőember / Rain Man

Belvárosi Színház
Rendező: Anger Zsolt

Anger Zsolt a Dogville Bárka színházi megrendezése után újabb sikeres mozgóképet, az 1988-as Esőember-t álmodja színpadra, ezúttal a Belvárosi Színházban. A négy Oscar-díjjal jutalmazott, kultikussá vált film első színpadi változata két évtizeddel a film elkészülte után mutatkozott be Londonban. A Dustin Hoffmann legemlékezetesebb alakításainak színpadra állításáért indult 'mozgalom' éllovasa a Diploma előtt volt a Madách Színházban, (itt Kovács Lehel és Szente Vajk bújt Dustin Hoffmann bőrébe) ezúttal Kulka János veszi majd fel a kesztyűt a színészlegendával. A történet szerint az arrogáns és magabiztos vállalkozó, Charles Babbitt – a filmben Tom Cruise, a darabban Nagy Ervin alakítja – tudomást szerez arról, hogy elhunyt apja nem őt, hanem egy számára ismeretlen férfit jelölt meg örököseként. Charlie nyomozásba kezd, és egy intézetben talál rá autista bátyjára, Raymondra.  A vagyon megszerzésének céljából a férfi magával viszi magába forduló és mániákus bátyját, ám az út során mindkettõjükben átértékelõdnek a dolgok. A szeretetről, emberségrõl szóló filmet remek humora is emlékezetessé tette, remélhetõleg a színpadi változatban is visszaköszönnek majd sportalsók, gyufaszálak és kifinomult vezetési technikák. Anger Zsolt a filmhunak adott interjújában így mesélt a darabról: "A Rain Man-ben is azt keresgélem, hogyan lehetne ezt. Mindenki emlékszik, hogy Dustin Hoffman meg tudja számolni a földre esett fogpiszkálókat, de Tom Cruise-ra, a helyzetére, problémáira már senki sem. Ha Kulka utánozni kezdené Dustin Hoffmant, Nagy Ervin pedig Tom Cruise-t, akkor annak semmi értelme nem lenne. Olyasmit keresek benne, hogy milyen az, amikor az ember egyszercsak gyökértelen marad. Egyedül marad a világban. És ez milyen felismerésekkel jár, fel lehet-e egyáltalán fogni. Hogy ebbe érkezik egy autista testvér, akivel nagyon nehéz hétfő-kedd-szerda típusú hétköznapokban létezni. Erről már A nyomozó kapcsán is beszéltem sokat (A nyomozó főszereplője Asperger-szindrómás - a szerk.), de amennyire nekünk furcsa egy ilyen alakkal, és amennyire nekünk természetes a világ működése, az ő számára ugyanilyen szürreális a mi világunk, amiben ő létezni kényszerül."

filmszinhaz4_esoember_sz2


Szereplők: Kulka János, Nagy Ervin, Garas Dezsõ / Kézdy György, Cseh Judit, Urbanovits Krisztina, Simicz Sándor

Bemutató: 2010 június 25.
Helyszín: Belvárosi Színház
Idõpont:
június 25. (péntek)
június 26. (szombat)
június 27. (vasárnap)
június 29. (kedd)
június 30. (szerda)
további idõpontok


Édentől Keletre
Új Színház
Rendezõ: Szikora János

John Steinbeck Nobel-díjas amerikai író Édentől Keletre című regénye Káin és Ábel történetének modern változatát az első világháború idejére, a vidéki Amerikába helyezi. Noha a regény 1955-ös, Elia Kazan rendezésében készült, többek közt Cannes-i nagydíjjal és Oscar-díjjal jutalmazott filmváltozata osztatlan sikert aratott, Spiró György az eredeti műhöz nyúlt vissza a színpadi változat megírásakor. Az Új Színház számára készített átdolgozás a többgenerációs családregény szinte minden fontos mozzanatát őrzi, így a Szikora János rendezésében megvalósult színpadi változat is egy monumentális, több évtizedet átívelő darab, amelyben a zene a montírozás eszköze. James Dean legendás filmbéli alakítása után ezúttal Huszár Zsoltot láthatjuk Cal Trask szerepében, az apa által kegyelt Aront pedig Száraz Dénes alakítja. Az anyja szerepében Petrik Andrea, őt a Boldogtalanok-ból ismerhetjük, a fiútestvéreket megosztó lány szerepében pedig Nemes Vanda, ő a Panel című kisfilmben kacarászott Nagy Zsolttal. A történetet megtámasztották a jelenetek között dalra fakadó kórussal is, mert bár a színészek elsőosztályú teljesítményt nyújtanak, a rövid szcénák, és az egyszerű, mégis sokatmondó díszlet (Szikora János) folyamatos átrendezése sokszor akasztja a történet gördülékenységét.

filmszinhaz4_edentolkeletre_sz3Szereplők: Gáspár Sándor, Huszár Zsolt, Száraz Dénes, Nemes Vanda, Baksa Imre, Petrik Andrea, Derzsi János
Bemutató: 2010 február 26.
Helyszín: Új Színház

Videoblog és videoriport itt!

Chicago
Átrium Mozi - HOPPart Társulat
Rendezõ: Zsótér Sándor

A HOPPart Társulat Chicago című előadását már a választott helyszín determinálja arra, hogy cikksorozatunkban helyet kapjon, hiszen a régóta zárva tartó Átrium (korábban Május 1.) mozi ad helyet az elõadásnak. A HOPPart társulat tagjai 2007-ben végeztek a Színház-és Filmművészeti Egyetemen, Ascher Tamás és Novák Eszter zenés osztályában, és a K. mama című előadás után második alkalommal dolgoznak Zsótér Sándorral. John Kander és Fred Ebb Chicago című musicaljét közel sem szolgai módon dolgozta át a szabadúszó társulat, hiszen a darab nem egy színházteremben, hanem a moziépület egészét betöltve hömpölyög, a két központi nõalakot, Roxie-t és Velmát Mátyássy Bence és Friedenthal Zoltán játssza, a koreográfiát pedig Horváth Csaba álmodta meg, aki nem a Broadway-hez, sokkal inkább a magyar vidékhez és a néptánc elemeihez nyúlt vissza.  Maurine Dallas Watkins  1926-os The Brave Little Woman című drámája – amelyen a későbbi musicalváltozat alapszik – férjgyilkos asszonyokról, megvesztegethetõ igazságszolgáltatásról és a bulvársajtó kielégíthetetlen szenzációéhségérõl szól, amely könnyedén csinál bűnözőből sztárt. A téma örök, a frissességrõl a darab alkotói, és a társulat tehetséges és fiatal tagjai gondoskodnak, akik megállás nélkül táncolnak és énekelnek, ha épp nem valamilyen hangszert szólaltatnak meg.


filmszinhaz4_chicago_sz4Szereplők: Bánfalvi Eszter, Friedenthal Zoltán, Herczeg Tamás, Kiss Diána Magdolna, Mátyássy Bence, Polgár Csaba, Radnay Csilla, Roszik Hella, Vári-Kovács Péter

Jánossy Lajos netnaplójának utolsó bekezdésében emlékezett meg az előadásról a Literán!

Bemutató: 2010 június 20.
Helyszín: Átrium Mozi
Idõpont:
június 20. (vasárnap) 20:00
június 21. (hétfõ) 20:00
június 22. (kedd) 20:00