Hogyan érinti az életedet és a munkádat a járvány?

Két hete ülök a lakásomban és próbálok túlélni. Annyira nem viselem rosszul, lehet hogy jót is tesz kicsit lenyugodni. Rengeteg elmaradt olvasni valóm van, félig kész forgatókönyveket veszek elő, próbálom hasznossá tenni magam. Könnyű egy ilyen helyzetben “szétfolyni”  és depresszióba esni. Tudatosan próbálok kialakítani egy rendszert az életemben, mert sajnos én ezt nem egy 2-3 hetes kalandnak gondolom. Minden nap sportolok, a rossz időben tornázom, ha melegebb lesz, elmegyek futni az erdőben.

Van olyan filmes munkád, ami elmaradt, vagy eltolódott?

Munkailag nem hiszem, hogy egyedül lennék, akinek most minden kapu becsukódott. 4 reklámfilm forgatását készítettük elő, amelyek leálltak a járvány miatt, több tender, amelyen indultam, le lett fújva. Az új játékfilmem, az októberben bemutatandó Toxikoma utómunkálatai egyelőre gond nélkül zajlanak, mert a vágó, a hangmérnök, a zeneszerző, a fényelő egyedül is tud dolgozni. Az ellenőrzés, a konzultáció online megoldható, bár még nem érzem magam komfortosan benne, én a személyes beszélgetést mindig is jobban szerettem. Van fejlesztés alatt két forgatókönyvem is a Filmintézetnél, az egyiket nemrég dobták ki, de a másik biztosan hasít tovább.

Molnár Áron és Herendi Gábor a Toxikoma forgatásán (fotó: Gordon Eszter)

Szerinted milyen hatással lesz a magyar filmre ez az időszak?

Remélem nem omlik össze a filmipar, ami nagyon jól élt a Magyarországon forgatott külföldi produkciókból, de hogy maguk a filmiparban dolgozók mennyi tartalékot tudtak felhalmozni, arról nincs fogalmam. Olvasva a Facebook-kommentjeiket, nem rózsás a helyzetük, aggódom értük. Én sem tudtam egyéb óvintézkedést meghozni, minthogy bezártam egyelőre az irodát, a munkatársak home office-ból dolgoznak. Hogy ezt meddig bírom anyagilag, valószínűleg nem sokáig.

Mire használod fel a felszabadult időt?

A forgatókönyvek fejlesztése mellett persze sok filmet is nézek, Netflixről nagyon ajánlom az After Life című minisorozatot, ami nagyon vicces és szívmelengető vagy A Kominsky-módszer-t, ami az öregedés megéléséről beszél nagyon humoros formában, Michael Douglas és Alan Arkin brillirozik benne. Nagyon szeretem a biográfiákat, Elon Muskról szóló könyvet letenni sem lehet.

Zárszónak egy HVG-cikkre hívnám fel a figyelmet, Matthias Horx jövőkutató több verziót is prognosztizál a járvány utáni időkre, persze nekem a legszimpatikusabb a legoptimistább verziója, ahol azt fejtegeti, hogy az emberi kapcsolatok egy egészen új dimenzióba kerülnek, sokkal jobban figyelünk majd egymásra, sokkal jobban fogjuk értékelni az együtt töltött időt. Úgy legyen!