Szirmai Márton a Politechnikumban kezdett el ismerkedni a filmezéssel, hogy a következő pillanatban már Gérard Depardieu mellett tekergesse a kábeleket, egy óriási nemzetközi produkcióban. Mégsem engedte, hogy elnyelje a nagy filmgyártó gépezet, inkább kisfilmekkel építette tovább karrierjét. Legismertebb munkája, a hét perces néma csendben játszódó Szalontüdő a mai napig járja a világot, eddig nagyjából 20 díjat szedett össze, és visszatérő vendég néhány francia és német televízió műsorán. A három főszereplő, Anger Zsolt, Ascher Tamás, és egy tányér szalontüdő zseniális története egyszerre humoros és lírai. Ha bárki elfelejtette volna:

A Szalontüdő Nagy Bandó András írásából és egy városi legendából született, a Süllyedő falu témája egy újságcikkben jött szembe a rendezővel, míg a Grimm Cafét beszélő állatok inspirálták. Szirmai sosem vágyott az SzFE-re, de nem is javasolták neki, helyette a rendszeren kívül kezdett el kísérletezni: magyar találmányokról szóló tévés dokumentumsorozatot készít, sokszor gerillában és kis költségvetéssel gyártja társadalomkritikus kisfilmjeit, alapítványoknak forgat reklámokat, koncertfilmezik, pár éve pedig az animációba is belekóstolt. (Eddigi munkái összegyűjtve itt találhatóak.)

A 2018-as Inkubátorra is animált tervvel érkezett, aminek az elkészítéséhez a zsűri meg is szavazta neki a támogatást. A Hol rontottam el? főhőse egy méltatlanul elfeledett, a 20. századi történelemben meghurcolt magyar tudós. A filmnek két év alatt kell elkészülnie, jelenleg az előkészületek zajlanak. Más, élőszereplős filmterve is van, ami ugyan most pár évig biztosan a fiókban marad, de ezt egyáltalán nem bánja. Szeret forgatni, és akkor sem törik meg, ha valami nem tud elkészülni. Ezzel kapcsolatban Fellinit idézi, aki “még akkor is imád forgatni, ha nincs film a kamerában”.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg: