Megtört, fáradt arcú katonák bujdosnak az erdőben, közéjük érkezik meg a bűntudattól fűtött Barnabás (Váradi Gergely), hogy a helyette bevonuló öccsét hazavigye, most hogy a szabadságharcot leverték. Egy félreértés miatt azonban őt is besorolják a csapatba, emellett a sérült testvérét ápoló lány (Mészáros Blanka) jelenléte is maradásra bírja. A hazugságok hálója egyre szélesebb, Barnabásnak pedig idővel súlyos döntéseket kell meghoznia.


A Guerilla nemzetközi premiere Észak-Európa legnagyobb filmfesztiválján, a svéd Göteborgban volt, majd Németországba is meghívták. Itthon a mozikba március elején jutott el Kárpáti György Mór filmje, aki éppen a bemutató napján podcast-beszélgetésben mesélt nekünk a gimnáziumi és egyetemi éveiről, a Berlinbe és Cannesba kijutott kisfilmjeiről és persze a szabadságharc kilátástalan, felfokozott hangulatát megidéző Guerilla készítéséről is, amely 16 mm-es filmre forgott, a budai hegyekben.

De nem csak a rendezővel ültünk le beszélgetni, Váradi Gergely kullancsokról, mocsokról és a plakáton óriásiba kinagyított arcáról, Mészáros Blanka pedig a föld iránti szeretetéről, korabeli gyógyászati megoldásokról és intim jelenetéről is nagy lelkesedéssel mesélt nekünk. A filmet szerda este angol felirattal lesz látható, kritikánkban így meséltünk róla:

"Kárpáti finom ecsetvonásokkal dolgozik, minimalizmusába nem férnek bele nagy érzelmi kitörések, csak rövid, sokszor suttogva kipréselt mondatok. Nehéz utat választott, ábrázolásmódjától mindkét szélsőség, a heroikus, dícsőséges póz és a teljes megőrülés is idegen. Konzekvensen viszi tovább az Erdő-ből, a Provinciá-ból vagy a Gólyatábor-ból megismert, visszafogottságot kedvelő szerzői énjét. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne képes meglepetésre, a Guerilla csattanós, drámai befejezése mély sebet okoz."

Időpont: augusztus 27, kedd
Kapunyitás: 19:00
A vetítés kezdete: 21:00
Nyelv: magyarul, angol felirattal
Helyszín: Budapest, Ybl Miklós tér 2-6.