Mintha egy gimis osztálytalálkozó közepébe csöppentünk volna, olyan érzés kisbusszal megérkezni Dunaújvárosba, a Zanox - Kockázatok és mellékhatások című új film plakátjának fotózására. Ritkán kapunk meghívást ehhez hasonló programra, pláne ilyen messzire a fővárostól. De miért mentünk ezért Fejér megyéig? Ezen a településen és Komlón forgott le tavaly nyáron Baranyi Gábor Benő első nagyjátékfilmje az érettségi előtt álló fiúról, aki rájön, hogy egy kísérleti gyógyszer és pálinka keverékével képes az időutazásra. Dunaújvárosi kirándulásunk alapján, a Zanox plakátja legalább olyan pörgős és akciódús lesz, mint amilyennek a filmet ígérte nekünk a rendező a forgatáson. Múlt héten megérkezett a film első előzetese is.

Baranyi Benő Gábor / Fotó: Pozsonyi Janka

A fotózás abban az általános iskolában zajlik, ahol a film jelentős része is játszódik. Az ütött-kopott folyosókon szó szerint megállt az idő, a faliújság, a plakátok, minden pontosan olyan, mintha 20-25 évvel ezelőtt járnánk. A Zanox stábja ugyanitt, ugyanezekben az osztálytermekben töltött tavaly nyáron 19 napot, ami még egy Inkubátoros filmhez képest is rohamtempónak számít.  

“Mintha visszamentünk volna az időben” – mondják egymásnak az összegyűlt fiatalok, akik a filmen is együtt dolgoztak. A fotót a film operatőre, Gajdics Dávid készíti, a berendező, a világító fiúk, a fodrász és a sminkes is a stáb tagja volt. Nagyon összeszokott a csapat, tényleg mintha egy szétszéledt osztály tagjait látnánk újraegyesülni, sorra jönnek elő a közös élmények, a legnehezebb forgatási éjszakák emlékei. 

Fotó: Pozsonyi Janka

A főszerepet játszó Bálint Előd a plakát kedvéért újra magára kapja az érettségiző öltönyét, csak a haját kell egy kicsit hozzáigazítani a filmbeli frizurához. A szerelmét alakító Erdős Lili és a barátnője, Radvánszki Ronett is kapnak a szerepükhöz illő haj és smink korrekciót, mellettük Hozák Kevin, Samudovszky Etl Adrian és Kiss Árpád is szerepel a plakáton. Az akciódús fotón a sok szereplő mellett egy kiborult zanoxos doboz és egy repülő műanyag flakon is helyet kap, tele pálinkával. 

Bálint Előd / Fotó: Pozsonyi Janka

A plakát koncepciójáról a film rendezője, Baranyi Gábor Benő mesélt nekünk: “A film különböző jeleneteiből van összerakva, konkrétan ilyen szituáció nem történik benne. A főszereplőt, Misit a lábánál fogva húzzák a rendőrök a padlón, miközben kapálózva nyúl a gyógyszeres dobozért és a műanyag flakonért. Sok akciódús jelenetünk van, egy emlékezetes képet akartunk kiemelni hozzá. A filmnek többféle műfaja van, az akció mellett vígjáték is, van benne krimi és sci-fi szál, ezekből az elemekből szerettünk volna megmutatni valamit a plakáton, de úgy, hogy ne legyen nagyon sötét, inkább humoros hatást keltsen.”  

Erdős Lilit fotózza a film operatőre, Gajdics Dávid / Fotó: Csata Hanna

Az eredeti terv az volt, hogy még a forgatás idején elkészítik a képet, de időhiány miatt nem jött össze a fotózás. Azért is tértek vissza Dunaújvárosba, hogy minél jobban megragadják a film hangulatát. “Sok magyar filmes plakáton látszik, hogy utólag, gyorsan lettek nulla forintból összedobva, és azt a benyomást keltik, mintha ilyen lenne a film minősége is. Vagy a muszterből vágnak ki képeket, amiket az alacsony felbontás miatt lekicsinyítenek, aztán sok kicsi fejjel beterítik a nagy felületet, vagy valami semleges háttér elé beállítják az embereket, a legismertebb arcokat, akik csak állnak és néznek valamerre, és az egész nagyon statikus. Nincs közük az eredeti helyszínekhez, a film képi világához, hangulatához.

Fotó: Pozsonyi Janka

Mi az eredeti helyszínnel és a fényekkel hasonló hatást szeretnénk elérni, mint amilyen a Zanox atmoszférája, ezért ugyanaz a csapat dolgozik ezen is, mint a filmen. Ne legyen már pont a reklámplakát csúnyább, mint a "termék".”  

A Zanox - Kockázatok és mellékhatások plakátját jövő hétfőn, elsőként a Filmhun lehet majd látni. A Salamandra Film és a Sparks koprodukciójában készült film hivatalos bemutatója május 26-án lesz, a Mozinet forgalmazásában. 

Címlapfotó: Csata Hanna