Az NFI Filmszakmai Döntőbizottsága 39 millió forint gyártási támogatást ítélt oda Peter Strickland Flux Gourmet című filmjének. A döntés több szempontból is kíváncsivá tett minket. Az angol, de Magyarországhoz több szálon kötődő rendező eddig sohasem pályázott a Filmintézethez, illetve annak elődjéhez. Miért csak 39 millió? Abból nem jön ki egy egész estés film. És ami a leginkább izgatta a fantáziánkat, miről szólhat vajon a Flux Gourmet?

Azok után, hogy filmet forgatott egy véres horror hangkulisszáit zöldségek aprításával előállító és lassanként megőrülő hangmérnökről (Berberian Sound Studio), majd egy elátkozott ruháról, amely halált hoz a viselőire (In Fabric) a legelszálltabb dolgokra is fel voltunk készülve. És még így is meglepetést tudott okozni. Peter Strickland kérdéseinkre levélben válaszolt.

Berberian Sound Studio

Korainak tartotta, hogy meséljen a Flux Gourmet történetéről, annyit azért elárult, hogy a művészetről, az ételekről és a gyomorról fog szólni. „Az ételek sötétebbik oldalát akarom feltérképezni, és közben szemügyre veszem a privát szférához tartozó, kínos bél- és gyomorbántalmakat. Mindezt méltósággal fogom tenni. (Vagy legalábbis azt remélem.) Más rétegei is lesznek a filmnek: a hálószobában, a konyhában és az irodában folyó hatalmi játszmák.

Korábbi filmjeiben előszeretettel játszott el különböző zsánerekkel, a Varga Katalin balladájában a rape n revenge műfajjal, a Berberian Sound Studio az olasz horrort és a giallót használta fel kiindulási pontként, a The Duke of Burgundy hangulatában pedig visszaköszöntek a hetvenes évek erotikus filmjei. A Flux Guormet-ben viszont változtatott bevált alkotói módszerén.

Peter Strickland a The Cobbler's Lot forgatásán (fotó: Lobenwein Marcell)

Nincs olyan zsáner, amihez ez a film kötődne. Talán ez az első olyan általam írt film, ami nem kapcsolódik sok minden máshoz a filmművészetben. Azért lesznek olyan snittek és jelenetek, amelyeket más filmek inspiráltak, de most nincs kiindulási pontként használt műfaj. Sokkal inkább a való életből fakad, azzal együtt, hogy ez egy nagyon valószerűtlen film.

Az In Fabric kedvéért rengeteg ASMR-videót nézett a YouTube-on, amik aztán olyan mély nyomot hagytak benne, hogy egy külön kisfilmben, a Cold Meridianban dolgozta fel a jelenséget. A Flux Gourmet-ra való felkészülés közben a performansz művészetben, a pantomimben, a musique concrète-ben és régi szakácskönyvekben mélyedt el.

The Duke of Burgundy

Magyarországon forgatja majd, és úgy néz ki, hogy összeállt a film költségvetése: 39 millió forinttal szállt be a Filmintézet, amúgy pedig a brit Bankside/Headgear és az amerikai IFC (The Independent Film Channel) finanszírozza a Flux Gourmet-t, de Strickland még mindig óvatos a megvalósulást illetően.

Fatma Mohameden kívül nem említhetek más színészt, mert állandóan cserélődnek a nevek. Az elmúlt évben már kétszer lefújták a filmet különböző okok miatt, és emiatt újból és újból változott a szereposztás. Még Fatma sem 100 százalék, semmi sem biztos ebben az őrült időszakban” - utalt a járványhelyzetre. A Kolozsváron született Fatma Mohames állandó színésznője Stricklandnek, az összes eddigi nagyjátékfilmjében szerepelt.

Fatma Mohamed az In Fabric című filmben

Az angol rendező hiába kötődik több szálon is Magyarországhoz, a The Duke of Burgundy-t például teljes egészében nálunk forgatta, ez az első alkalom, hogy pénzért pályázott az állami szervhez. „Eddig sosem volt szükség arra, hogy magyar forrásokra pályázzunk, mert Nagy-Britanniából mindig elég pénzt kaptunk ahhoz, hogy Magyarországon filmet készítsünk belőle. Ennél a filmnél viszont kiderült, hogy többe fog kerülni, mint gondoltam. Kemény Ildikó (az egyik producer, aki a The Duke of Burgundy magyarországi forgatását is lehetővé tette) javasolta, hogy a plusz költségek finanszírozása miatt próbáljuk meg a Filmintézetet, ahol szerencsére sikerrel jártunk.

Ha esetleg eddig elkerültek volna Peter Strickland filmjei, akkor ne habozz, semmi máshoz nem fogható élményben lesz részed. És ha nem értenéd teljesen, hogy mit is láttál – tuti össze leszel zavarodva –, ajánljuk magyarázatként a podcastünket a rendezővel. Peter Strickland legutóbb egy kisfilmet forgatott, a Cold Meridian a szeptember 18-án kezdődő San Sebastian-i Nemzetközi Filmfesztiválon fog versenyezni.

Borítókép: Mohamed Fatma és Peter Strickland a The Cobbler's Lot forgatásán (fotó: Nedeczky Dóra)