Miről szeretnél filmet készíteni?

Egy fiktív történetet szeretnék elmesélni, arról a közegről, amelyben felnőttem. A főhős, Dávid egy ipari kisváros öntörvényű, lázadó figurája, aki gúnyt űz a hétköznapok hülye szabályaiból. Egy szerelem azonban megváltoztatja az életét. Fel kéne nőnie. Dávid azonban képtelen megalkudni, ezért egy olyan illegális bizniszt épít ki a haverjaival, amely a helyi lehetőségen alapszik. Eközben otthon azt hazudja, hogy tisztes polgári állása van. Egyre meredekebb, törvénytelenebb és hazugabb helyzetekbe sodorja magát és társait.

Mióta és miért foglalkoztat ez a téma?

Ez a történet már a filmművészetis évek alatt megszületett bennem. Eredetileg az volt a szándékom, hogy ezzel a tervvel diplomázok, ám az akkori lehetőségek nem tették ezt lehetővé. Így aztán megírtam a Welcome-ot. Mai fejjel visszagondolva egyáltalán nem bánom, hogy így alakult, hiszen a történetben szereplő illegális biznisz szál csak később jött a képbe. Ez pedig hatalmas löketet adott az íráshoz.

Dudás Balázs

Milyen műfajban gondolkodsz, milyen vizuális világot képzelsz el?

Realista filmstílusban gondolkozom. Nagy hatással voltak rám a brit társadalmi realista filmek, és a román újhullám is. Mindezeken túl néhány amerikai műfaji film is adott ötleteket. Végeredményben egy olyan realista ábrázolásmódot szeretnék megvalósítani, ami megmutatja a magyar „vidéki” életnek azt a romantikus szemlélettől mentes, valódi arcát, amelyet úgy gondolom magyar filmen eddig nem igazán sikerült autentikusan megmutatni. A magyar filmkészítés erősen Budapest-központú. És ezt nem csak gyártási kérdés. Sokkal több annál.

Hogyan készülsz a pitch fórumra? Vettél már részt hasonlón?

Jelen pillanatban azon dolgozom, hogy újra felfedezzem magamban azokat a fogódzókat, amik a kezdetek kezdetén előhívták belőlem a történetet. Nem vagyok kifejezetten a szavak embere, ezért szeretnék vizuális anyagot is mutatni. Korábban részt vettem az első Inkubátor Programban, ami több szempontból is tanulságos volt számomra. A tavalyi Friss hús pitchfórumán is szerepeltünk, valamint többször kerültem olyan helyzetbe, hogy nagyobb tömeg előtt kellett beszélni a filmjeimről, filmterveimről. Nem tudom valaha sikerül-e megszokni. Kicsit talán remélem, hogy nem. Egyszerűbb lenne, ha kisebb lenne a tét. Igyekszem nem rágörcsölni.

Vilmányi Benett-tel a Welcome forgatásán

Mennyire látod magad előtt a "kész filmet", és mekkora szabadságot hagysz a változtatásnak?

Nem tudok úgy írni, hogy papírt vagy monitort nézek. Sokszor inkább diktafonra mondom az eseményeket a sötétben, és utána írom le őket. Az azonban, hogy látom a „kész filmet”, még nem azt jelenti, hogy a „legjobb kész filmet” látom. Számomra a lényeg a forgatáson dől el. Minden, ami előtte van, felkészülés. A lényeg, hogy ami a kamera előtt történik, jó legyen. Ehhez van, hogy teljesen el kell dobni a leírtakat, de van olyan is, hogy működik, amit az ember kitalált.

A korábbi filmes tapasztalataid hogyan kapcsolódnak ehhez a tervhez?

Azt mondják, sok szempontból. Én nem igazán szoktam ezen gondolkozni. Arra megyek, ami érdekel. Sokszor csak utólag veszem észre a hasonlóságot.

Milyen élményeket, tapasztalatokat jelentett számodra a korábbi rövidfilmjeid elkészítése?

Én úgy érzem, akkor élek igazán, amikor forgathatok. Felfokozott állapot. Mikor lezárunk egy munkát, gyakran érzem azt, hogy unatkozom. Feladatot kell adnom magamnak, és a filmkészítés az eddigi legjobb, amit ki tudtam találni.

A Két csík forgatásán

Kikkel, milyen csapattal jelentkeztetek az Inkubátorba?

A forgatókönyvet Villányi Danival írtam, akivel egy másik filmterven is közösen dolgozunk. A producerem Kovács Gábor (Filmpartners). A Welcome óta többször is dolgoztunk együtt, és maximálisan megbízom bennük. A főszereplő ismét Vilmányi Benett lesz, ám ezúttal szeretném kimozdítani a megszokott karateréből, és egy olyan arcát megmutatni, amit még nem láttak filmvásznon. A gyártásban egy jó barátom, Gyurin Zsuzsi segít nekem. A vágó minden bizonnyal Kővári Szabolcs lesz. Rajtuk kívül több név is felmerül, akikkel korábban már együtt dolgoztam, de egyelőre semmi nincs kőbe vésve. Szerencsésnek tartom magam, hogy mind jó barátaim.

Milyen lehetőséget látsz az Inkubátor programban? Részt vettél már korábban?

A cél természetesen az, hogy végre nekifoghassak az első nagyjátékfilmemnek. Ezen felül a program által kínált lehetőségek és feladatok munkára sarkallnak, ami minden esetben hasznos, ha tisztességesen csinálja az ember. Korábban részt vettem az első programon, és a közönség soraiból is volt alkalmam figyelni a résztvevőket.

Dudás Balázs Két csík című kisfilmje múlt héten a 7. Friss Hús versenyprogramjában szerepelt. Inkubátoros interjúink folytatódnak, az előző beszélgetéseket itt lehet elolvasni.