Az Isteni műszak című fekete-komédiával bemutatkozó Bodzsár Márk egy hetvenes években játszódó vígjátékkal tért vissza a mozikba. A kubai forradalmat is megjárt Fábián elvtárs (Nagy Zsolt) hazalátogat, hogy megnyisson egy nagyszabású véradó mozgalmat, de valami nagyon nem stimmel vele. Kora ellenére úgy néz ki, mint ha 30 éves lenne, laza stílusa meg egy vérvörös Mustangja van, és a nők döglenek az ágyban fáradhatatlan fenevad után.

A kémelhárítás azonban felkészült a küzdelemre, és legjobb embereit állítja az ügyre. Mária (Walters Lili) kísérőként próbál a gyanús alak bizalmába férkőzni, és ahogy az álrandevúk egyre komolyabbra fordulnak, a törékeny kis nő úgy lesz egyre magabiztosabb: nemsokára elhiszi magáról, hogy több esze és nagyobb ereje van, mint az őt dróton rángató férfiaknak.

Eközben a pasija, Laci (Nagy Ervin), a megfigyelés, lehallgatás és közelharc mestere a háttérből figyel, és amikor épp nem a féltékenységtől őrjöng, akkor olyat csinál, ami pont nem az erőssége: gondolkodik. Vajon mi lehet az örökifjú elvtárs titka, aki csatos üvegből sűrű piros levet szopogat, és sóvárogva méregeti az elvtársnők finoman ívelt nyakát?

Fotó: Intercom

"Igényesen kivitelezett vámpírtörténet lett a Drakulics elvtárs-ból, amely kreatív módon helyezte bele a vérszívó lényt Magyarország 20. századi történelmébe'' - írtuk a filmről kritikánkban. ’’A Drakula- filmek klasszikus alaphelyzete, hogy keletről, Erdélyországból megérkezik a rém a fejlett nyugatra, általában Londonba. A filmünk megfordítja a helyzetet’’ – mesélte a forgatáson Bodzsár Márk rendező, akit már kamaszkorától foglalkoztattal a vámpírfilmek. ’’Megéreztem, hogy jófajta egyveleg lehet a vámpírzsánert a Kádár-korszak közegével és a kémfilmek műfajával ötvözni.”

A megfigyelés alá helyezett vendéget, Fábiánt Nagy Zsolt játssza a filmben, aki szívesen vállalta a vámpír léttel együtt járó kaszkadőr-jeleneteket is. A vámpírra állított titkosügynök-pár női tagját Walters Lili adja: ”Játéka érett és életteli, felüdítő érzékenységet hoz a 70-es években játszódó fekete-komédiába, miközben két olyan erőteljes színésztársa mellett is érvényesül, mint Nagy Ervin és Nagy Zsolt. Walter Lili csodásan bizonyította tehetségét főszereplőként” – olvasható 2019 legjobb női alakítását összesítő listánkon, amin első helyezést ért el.

Filmhu podcast #27: Bodzsár Márk

Az úszásba belebolonduló Rába Roland magánszáma volt az első nagy dobása, majd jöttek az istent játszó, szamurájkarddal hadonászó mentősök, most pedig az idei év egyik legsikeresebb magyar filmjében ereszti össze Kádár Jánost egy vámpírral. Bodzsár Márk rendezővel az Isteni műszak és a Drakulics elvtárs készítéséről, ambivalens hősökről és túlzott elvárásokról beszélgettünk a Filmhu podcastban.

”Nagy Ervin új arcát villantja fel: sokszor láthattuk már heroikus-szerelmes szerepben, itt viszont kétbalkezes ügynökként nagy lelkesedéssel csinál hülyét magából és ezzel a Drakulics legemlékezetesebb szereplőjévé válik. Bamba arckifejezése vagy orgazmust kísérő kellemetlenül hangos hörgése olyan emlékek, amik mélyen belém égtek, de ezekkel együtt sem válik visszataszító karikatúrává Kun László figurája” – dicsértük Nagy Ervint a kétbalkezes ügynök szerepében, aki szintén elsőként futott be tavalyi toplistánk férfi megfelelőjében. 

A Drakulics elvtárs közel 80.000 hazai nézőt vonzott tavaly októberi bemutatója óta. A nemzetközi közönség először India A-kategóriás filmfesztiválján, Goában láthatta, azóta a film számos fesztiválmeghívást kapott világszerte. A brazil Porto Alegrei Fantaspoa nemzetközi filmfesztiválon a legjobb film díját nyerte el a napokban. Az idei év elején négy Magyar Filmdíjat kapott, Walters Lili (legjobb női főszereplő), Ágh Márton (legjobb díszlet), Tőzsér Attila (legjobb hang) és Füzes Eszter (legjobb jelmez) munkájáért is elismertek.

Időpont: augusztus 12., szerda
Kapunyitás: 20:00
A vetítés kezdete: 21:00
Nyelv: magyarul, angol felirattal
Helyszín: Budapest, Ybl Miklós tér 2-6.

Jegyeket itt lehet vásárolni.

Az előadáshoz kapcsolódó online beszélgetés a Várkert Facebook-oldalán látható a filmvetítés napján 21:00 órától.