Holnaptól jövő szombatig, július 1-9-ig tart az 51. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál, Közép-Európa legfontosabb A-kategóriás mustrája. Till Attila és Hajdu Szabolcs filmjei két különböző kategóriában versenyeznek: a Tiszta szívvel az East of the West szekció nyitófilmje, az Ernelláék Farkaséknál pedig a hivatalos versenyfilmek között szerepel. Magyarország állandó vendég a fesztiválon, nemrég fel is idéztük az elmúlt 50 év legfontosabb hazahozott Kristály Glóbuszait, és egyéb sikereit. Ezúttal valamivel részletesebben tekintjük át a fesztivál teljes programját - a 3 versenyszekció mellett 9 másik kategóriában klasszikusok, kísérleti filmek, zsánerfilmek és retrospektív válogatások is helyet kapnak.

Karlovy Vary

Hajdu Szabolcs filmje az előkelő versenyfilmes szekcióban szerepel, 11 riválissal. Ezek között van Cătălin Mitulescu román filmrendező legújabb alkotása, a By the Rails, amely Radu, az Olaszországból hazalátogató férfi viszontagságait mutatja be: a főhőstől a kint töltött egy év alatt elhidegült a felesége, és csak néhány napjuk van arra, hogy megpróbálják ott folytatni, ahol abbahagyták. Mitulescu három sikeres műfaji filmmel (Hogyan éltem túl a világvégét; Loverboy; Fütyülök az egészre) és egy Aranypálma-díjas rövidfilmkel (Traffic) a háta mögött érkezik a fesztiválra. Most bemutatott munkájában a kortárs román film jellemzőit ismerve keserédes humorra, feszült családi drámára és nagyszerű színészi alakításokra számítunk.

Hasonló érdeklődéssel várjuk Roberto Andó The Confessions című drámáját is, amely az olasz pénzügyminiszterek kapzsi és hazug világát mutatja be egy karizmatikus prédikátor szemszögén keresztül. Roberto Salus szerzetest egy ismeretlen személy meghívja a 8 pénzügyi fejes hétvégi konferenciájára, é amikor az egyiküket holtan találják, őt állítják elő első számú gyanúsítottként. Roberto Andó otthonosan mozog a politikai elit mohó világában: Viva la libertà - Éljen a szabadság! című, fanyar humorral átszőtt politikai filmjében szintén A nagy szépségből ismert Toni Servillo játssza a főszerepe(ke)t – az eltűnt politikust, és a helyébe álló bolond ikertestvérét.


Till Attila az első- vagy második nagyjátékfilmjükkel debütáló rendezők szekcióját, az East of the Westet nyitja majd meg szombaton, neki is 11 bemutatkozó versenytársa akad a programban. Mindig érdekes egy olyan ország alkotását megnézni, amely szinte kivétel nélkül elkerüli a magyar mozikat, az East of the West-ben idén Észtországot, Szlovéniát és Grúziát is képviseli egy-egy rendező. A mindössze 28 éves észt Triin Rumet bemutatkozó filmje, a The Days that Confused egy klasszikus coming-of-age dráma, amely egy csellengő fiatal fiú, Allar életét követi. Napjait a haverjaival való lógás, és a semmitevés tölti ki, de egy baleset miatt az egész addigi élete átértékelődik, amely egyúttal átlendíti őt a felnőttlét irányába. A hivatalos leírás merész látványvilágot és modern zenéket ígér, kíváncsian várjuk, milyen új vonalat tud bevonni a fiatal rendező, a sokszor látott történetbe.

Érdekes műfaji keveredést ígér Žiga Virc Houston, We Have a Problem! című fikciós dokumentumfilmje, amely Jugoszlávia fiktív űrprogramját fedi fel. Olyan meghatározó politikusok mint Tito, Kennedy, Nixon és Clinton is feltűnnek a történetben, amely összeesküvések sűrű hálójában új kontextusba helyezi a Holdraszállás történelmi pillanatát. A fikciós dokumentumfilm műfaja rizikós, ugyanakkor mindig izgalmas kísérlet a műfajok elegyítésére - a versenyszekcióban való szerepeltetés bátor döntésnek tűnik a fesztivál szervezőitől. 


Žiga Virc filmjének az East of the West-ben való szerepeltetése azért is érdekes döntés, mert a fesztivál harmadik versenyfilmes szekciója kimondottan a dokumentumfilmekre fókuszál. Izgalmasnak ígérkezik többek közt Keith Maitland animációs dokumentumfilmje, a Tower. A valós történet 1966-ban játszódik Amerikában, ahol egy fegyveres férfi tüzet nyit a diákokra, egy egyetem óratornyában. A valós időben játszódó filmet rotoszkópos animációval készítette a rendező, vagyis élőszereplőkkel leforgatott filmet, és archívokat animál át - ezzel a technikával készült Richard Linklater Kamera által homályosan című kultfilmje is. A gazdag archívokat és beszélőfejes párbeszédeket elegyítő film izgalmas vállalkozás, már csak a téma aktualitásának szempontjából is.


A fesztivált megelőző legnagyobb filmes eseményről, a Cannes-i Filmfesztiválról minden évben számos alkotást kölcsönöznek a szervezők. Idén a Horizons szekcióban tömörülnek a két hónappal korábban a Riviérán debütált alkotások: elsőként mutatkozik be a kelet-európai közönségnek Pedro Almodóvar új filmje, a Julieta, amelyről mi is írtunk májusban, emellett újra látható Maren Ade zseniális Toni Erdmanmja, Cristian Mungiu Aranypálmával díjazott, Érettségi című filmje (amelyet mi is Cannes egyik legerősebb alkotásnak tartottunk), és Jim Jarmusch Patterson című melankolikus drámája is.

A Cannes-i válogatáson kívül itt lesz még Tomasz Wasilewski Berlinale-t megjárt United States of Love című, fájdalmasan szép filmje is, amely a rendszerváltás környéki lengyel asszonyok sorsát mutatja be. A fesztivál egyik legelvetemültebb darabjának a versenyen kívüli szekcióban szereplő Swiss Army Man ígérkezik, Dan Kwan és Daniel Scheinert rendezésében. A hajótörést szenvedő magányos főhős (Paul Dano) éppen véget készül vetni életének, amikor egy több napos hulla (Daniel Radcliffe) sodródik mellé a tengerpartra. A megtört férfi életébe megváltásként érkezik az új barát, akivel a józan ész határát súroló, izgalmas és groteszk kalandokba keverednek. 


Érdemes böngészni Karlovy Vary Youtube csatornáját, mert szinte minden versenyben lévő, és fontosabb versenyen kívüli filmből található előzetes, vagy egy rövid jelenet. A fesztivált július 1. és 9. között rendezik meg a csehországi üdülővárosban, ahol az első hétvégét mi is ott töltjük.

A borítóképen Ada Condeescu látható Cătălin Mitulescu By the Rails című filmjében. Forrás: KVIFF