Noha Szőcs Géza kulturális államtitkár többször hangsúlyozta, hogy a magyarságnak Nyugat-Európa helyett Ázsia felé kell nyitnia és első hivatalos útja is Kazahsztánba vezetett a magyar-kazah kulturális kapcsolatok fellendítése érdekében, a 001-es szállítmány ettől teljesen független úton keveredett Magyarországra. A Kolorádó Kid-et és a Papírrepülők-et gyártó, Csáky Attila vezette Cameofilm a kazah tévésorozat magyarországi szervízcége.

kazah0016
Csáky Attila producer és Igor Vovnyanko rendező Még több kép


Amikor Csáky Attila a 41. Magyar Filmszemlén az év producere lett, köszönőbeszédében említette: a díjat az elmúlt húsz év eredményének tekinteti. Csáky a Papírrepülők előtt A hídember-t és A temetetlen halott című Nagy Imre filmet is gyártotta: Mészáros Mártával már régóta jó kapcsolatot ápolt, együtt dolgoztak már A magzat-ban és a Kisvilmá-ban is. "Utóbbit Kirgisztánban forgattuk kirgiz-magyar-lengyel-német-svájci koprodukcióban - a magyar stáb összekötője Bíró Nurilla volt, aki egyébként a Magyar Televízió Külpolitikai főszerkesztőségén dolgozik, de néha szokott filmezni is, így a kazahok rajta keresztül könnyen megtalálták a Kirgíziában forgató egykori magyarokat és így engem is. Azután persze még hónapokig egyeztettünk, tárgyaltunk, alkudoztunk, s nem kevés vodkát kellett meginni ahhoz, hogy a szerződésre pecsét kerüljön, no de nem véletlenül töltöttem három évet Ázsiában, szóval remek kis megállapodás született itt, s ez még csak az első közös filmünk, valószínű hosszútávú együttműködés lesz ebből.” - mondta Csáky a munka kezdeteiről.

kazah0012
Az autósüldözésre ráment az egész nap Még több kép

A sorozatot Igor Vovnyanko, a Kazah Filmművész szövetség elnöke rendezi, Aliev Murat fényképezi, aki szintén neves rendező és operatőr egyszemélyben, Csáky Attila producertársai Kanat Torebay és Zaurbekov Zhanabek. “Azt fontos tudni, hogy a Szovjetunió filmgyártását nagyrészt a kazahok vitték” - meséli Csáky Attila Mogyoród felé autózva - “Nagyon erős filmiparral rendelkeznek, és az orosz nyelv miatt hatalmas piacra dolgoznak.” A magyar forgatást a rendezést a moszkvai főiskolán elsajátító Tóth Tamás (Vasisten gyermekei, Anarchisták, Rinaldo) irányítja, ő segít a kazah és a magyar gyártás összehangolásában.

kazah0009
Lakonikus kazah asszony cirill betűs csapóval Még több kép

Azt mi is láthattuk a saját szemünkkel a mogyoródi a forgatáson, hogy a tévésorozaton sem spóroltak: a tizenkét napos forgatás alatt forgattak egy gázolási jelenetet az Ügetőn, a karcagi Etnoparkban, a Ferihegyi reptéren az érkezést és a távozást, illetve a Váci utcában és az Amfiteátrumnál. A stáb egyébként az előkészítéssel együtt körülbelül egy hónapot töltött Magyarországon, amiből két és fél hetet tett ki a forgatás, és összességében jóval százmillió forint felett költöttek. A hétfői nap teljes egészében az autós üldözés felvételére ment rá, a két ügynök autója előbb leszorítja egymást, az egyik fel is robban, a másik pedig repül egy szép nagyot, majd ripityára törik.

A kaszkadőr jelenet kidolgozásáért Gulyás Kiss Zoltán szakértő felel: a használtautó-piacon vásárolt Seatot teljesen szétkapják és átépítik, hogy megfelelő legyen a repülése, ám hamar kiderül, hogy lehet, hogy a sofőrt majd ki kell vágni az autóból, így az eredetileg rendelt tűzoltó helyett újat kell kérni, olyat, ami rendelkezik az ilyen eseteknél nagy segítséget nyújtó ún. hidraulikus ollóval. Ez természetesen pluszköltséget jelent a produkciónak, de az emberélet biztonsága az első és mindenek felett álló szempont.

kazah0013
Először csinálta: repült, robbant Még több kép


A kivitelezéshez szükséges egy rámpa is, amelyet a betonút közepére csavaroznak le: ezen fut neki a repülés előtt az autó, mielőtt fejre áll és jó néhány méterrel arrébb landol. A rámpát persze majd ki is kell csavarozni a földből és a helyre kell állítani az út eredeti minőségét a forgatás után. Közben Krasnyánszky Gyula pirotechnikus is megérkezik, ők a másik autó tökéletes robbanásáért felelnek, a tűzoltók teletankolják ugyan az autót vízzel, de Krasnyánszkyék öntik rá rendesen a benzint, így várható volt, hogy a jelenetben nagy robbanás lesz.

Gulyás Kiss Zoltán nagyon szigorú eligazítást tart a felvétel előtt a stábnak és nekünk is: a próbák és felvétel alatt mindenkinek kuss a neve: se a producer, se a rendező, se a rendező munkatársa, se az operatőr nem szólhat egy szót sem, hasznos hangot is rögzítenek, így tilos megnyikkanni a jelenet alatt, a robbanás után pedig bármennyire is úgy fog tűnni, hogy nagy a baj, tilos bármilyen segítséget nyújtani, amíg ő azt nem mondja, hogy minden rendben van.

kazah0024


A felvételhez a teljes stáb felsorakozott a mogyoródi pusztában, még a büféslány is előfutott: mindenki betárazta az videórögzítésre alkalmas mobiltelefonját, és noha pontos eligazításnak hála, tudtuk, mi fog történni, ilyen közel hozzánk még sosem robbant semmi. Fel voltunk készülve a hangra, a robajra, a látváynra, de a hirtelen megcsapó égett benzin szagú hőség teljesen arcul csapott mindannyiunkat. A fejreállt autót a tűzoltók gyorsan visszafordították, a kaszkadőr pedig mosolyogva kiszállt belőle, a mentősök néhány rutinvizsgálat után útjára engedték, ő pedig csak a képeket kérte a fotósunktól, mint kiderült, első alkalommal repült és robbant.

Videó a robbanásról Még több kép

A kazah tévésorozat egyébként a nukleáris piac újrarendeződésével foglalkozik, ennek keretében érkeznek a szereplők Budapestre, ahol több akciójelenetet is forgattak, majd visszatértek Kazahsztánba, ahol a szövevényes történet folytatódik tovább. A filmben magyar színészek nem kaptak szerepet, a stáb azonban igen nagy része magyar: Csáky Attila producer mellett Bene Krisztina gyártásvezető és Tóth Tamás társrendező segíti a kazah alkotókat a magyarokkal való munkában.


Még egyetlen jelenet volt hátra: jól öltözött kazahok egy pofás BMV-ben elhajtanak a két füstölgő roncs mellett, benne a jóképű perzsa színész (Abdigapar Niyaz) és filmbéli kedvese, Amazonka (Baizhanbaeva Dilyara). A felrobbant autót egyébként a jó ügynök, Pigmeus (Bakhodir Djalmetov) sofőrje vezette, aki a Taxidermia szereplőit megszégyenítő testalkattal rendelkezik, de sajnos a jelenet befejése szerint nem lesz több szerepe a sorozat alakulásában.

kazah0014
Jó a hangulat, csak sokat kell várni a robbanásra Még több kép

Szinopszis:

A Kazah Köztársaság Nemzetbiztonsági Tanácsának ülésén az ország vezetése a békés célokat szolgáló magas dúsítású nem felhasznált nukleáris anyagok Egyesült Államokba, mint letéti országba történő, kiszállítási feltételeinek biztosítását tűzte ki feladatként. A művelet titkos neve „001-es szállítmány”. A műveletet megelőzően rejtélyes körülmények között meghal a nukleáris anyagok el-nem-terjedését felügyelő nemzetközi bizottság kazah képviselője, az új képviselő üzleti kapcsolatba lép a bizottság amerikai képviselőjével. A két képviselő többszöri találkozója után kormányszintű megállapodás születik a magasan dúsított uránium Kazahsztánból az Egyesült Államokba történő átadásáról. Egy radikális csoport tagjai (Babar, Gazdasszony, Amazonka, Pigmeus), akik érdekeltek a nukleáris anyagok megszerzésében, megpróbálják lehallgatni a Nemzetközi Bizottság két képviselőjének érintkezéseit, sőt mi több, nem csekély erőfeszítést tesznek a kazah képviselő beszervezésére, hogy a nemzetközi projektet megakadályozhassák. Elindul a többszintű művelet, a „kompromíttáló anyagok”, a „csábítás” és „zsarolás”, a „fenyegtések” és a „fizikai nyomásgyakorlás” teljes eszköztarának felhasználásával. A szemben álló felek aktív lépeseinek következtében első körben meghal a kazah képviselő sofőrje, Farhad Tohtarov és Pigmeus ügynök. A Kazah Köztársaság Nemzetbiztonsági Bizottsága válaszul „ellen-akciót” indít a nemzetközi projekt megvalósítását veszélyeztető csoport semlegesítésére. (A többi cselekmény Kazahsztánban játszódik)

_mg_9978___
Csáky Attila a ronccsal