Kerékgyártó Yvonne forgatókönyvíró és rendező, 2014-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, rögtön ebben az évben debütált alacsony költségvetésű nagyjátékfilmjével a Free Entryvel, ami Gamechanger díjat nyert az egyik legszuperebb amerikai filmes eseményen, az SXSW Fesztiválon. Yvonne a Filmalap Inkubátor programjának mentora, a Filmtett Workshop forgatókönyvíró konzulense. Ma ő ajánl néznivalót, nem is keveset.

„Egy-egy jó beszélgetés vagy csak maga a kontextus igazán emlékezetessé tehet egy filmet, ezért ajánlom az Ansnitt filmklubot, ahol a program tematikáját a filmes látvány határozza meg. A vetítések után díszlettervezők, berendezők beszélnek a filmek látványvilágáról és saját munkáiról. Legközelebb február 27-én lesz vetítés a FUGÁ-ban, vetített film Alex Proyas kultfilmje, a Dark City.

Ezen a héten kezdődik a Magyar Filmhét is, ahol mindenképp megnézem az animációs filmek blokkját, az egyetemi filmeket és a rövidfilmeket. Idén a Magyar Nemzeti Filmarchívum válogatásában olyan klasszikusokat is lehet látni, mint Az ötödik pecsét Fábri Zoltántól vagy Szabó István egyik legjobb filmje, a Szerelmesfilm. Ezekre nagyon kíváncsi vagyok nagyvásznon!

Igazi tavaszi film Enyedi Ildikótól a Berlinben Arany Medve-díjjal jutalmazott Testről és lélekről! A film érzelmi doppingszer, Berlinben láttam és azóta is sokszor eszembe jut, egészen mélyen megérint és kiránt a mindennapokból. A hétvégén még egy magyar filmet be kell pótolnom, Kostyál Márk első játékfilmjét, a Kojotot, amit még nem láttam. A következő hét nap tehát tele van néznivalókkal, amik között nálam az Oscar-gála is szerepel a műsoron. Szívből drukkolok a Mindenki című kisfilm stábjának. Miattuk megéri majd hajnalig fent maradni vasárnap.”

(Címlapfotó: Nagy Márton)