A magyar filmplakátokról elsőre a virágajándékozás szabályai juthatnának eszünkbe. Vágott virágból csak páratlan számút illik ajándékozni, épp úgy, ahogy filmposzterre is csak egy, három (esetleg öt) szereplő kerülhet. A páratlan számháborút egy arc, kevés kockázat alapon az egyszereplős poszterek nyerik,  A berni követ Kulka betört lencséjével eladott, retrós plakátját például bármikor kitennénk a falra.

Szász Attila politikai thrillerjéhez készült egy best of plakát is, de mi mégis inkább az elsőre szavazunk. Arról legalább nem az jut eszünkbe, hogy Kulka egy jólöltözött bűnszervezet feje, akik napközben fegyverrel próbálják kikényszeríteni igazukat, este pedig ondolált nőket forgatnak meg a táncparketten.

berni-követ

berni-követ-plakát

Valószínűleg mindenki emlékszik a Csak szex, és más semmi vattacukorszínű plakátjára, melyen a zselézett hajú Csányi biggyesztett ajkat Dobó Kata és Schell Judit között. Máig rejtély, hogy miért kellett három szimpatikus színésznek divat-fodrász- és retusbaleseten átesnie. A rózsaszín sajnos 2013-ra sem ment ki a divatból, és a Karalyos-Csányi-Tompos trió cukormázzal leöntve, viaszbábúként csábított Coming outra.


index 80

 

Coming-out plakat


De hogy bebizonyítsuk, hogy a rózsaszín sem csak a piros elátkozott árnyalata, álljon itt az elmúlt évek legjobb rózsaszín plakátja, melyen a kevesebb hirtelen több lesz mindennél. Legalább is a 2009-es Tóth Barna-film hőseinknek, a nőcsábász nőgyógyásznak és romantikus alkatú fiának, Daninak.

rozsaszin sajt poszter

Sajnos a szépreményű Hajnal Tímea plakátjára is ráhúzták a romkomsablont, kellett is pár perc, amíg rájöttünk, hogy Csányit hiába keressük rajta. És hogy mit néztünk volna helyette? Egy fotót, amin Szabó Simon megdönti a kanapét.

MegdonteniHajnalTimeat poszter

Az egészestés poszterarcok, és természetellenes pózokba beállított triók mellé jutott édeskettes is. A Viharsarok plakátjáról elsőre egy hasonló témájú hollywoodi szuperprodukcióé ugrik be, de ennek csak örülni tudunk. A főhősök kegyelmet kaptak, és nem kellett fátyolos tekintettel farkasszemet nézniük, miközben a fejük fölött a nagybetűs feszültség lengedez.

Viharsarok poszter

Ha úgy gondoljuk, hogy két szereplő nem elég a győzelemhez,  könnyen úgy járhatunk, mint A nagy füzet plakátja, ami zsúfoltabb, mint bármelyik kereskedelmi csatorna képernyője, pedig ott tényleg minden sarokba jut egy színes plecsni.

a nagy fuzet plakat

Négy embert, és egy rakás feliratot elrendezni egyetlen plakáton nem könnyű. Jó példa erre az Isteni műszaké, ami a le nem csapott magas labda tökéletes vizuális leképezése. Lehet, hogy a halál nem válogatós, de mi igen - tizenhatos karikába ennél azért több fért volna. Az Aura posztere akár egy Stephen King könyveiből adaptált sorozaténak is beillene, A vizsga esetében pedig a kvartettből két plakát is lett. Kár, hogy ugyanazon a papíron.

isteni-műszak

 

aura plakat angol A4 RGB-thumb-300xauto-42886

 

a vizsga

De hogy ne kötözködéssel zárjuk a kis magyar poszterológiát, álljon itt két remekül sikerült darab az elmúlt hónapokból. Bögöcs kanapéja helyett itt vannak nekünk a Couch Surf gyanús foltjai. Dyga Zsombor új filmjének plakátjáról egy sikamlós, hetvenes évekbeli diszkófilmre asszociáltunk, amire azonnal beülnénk.  A Szerelempatak posztere pedig úgy mond el mindent a filmről egyetlen képben, hogy sem nyálassá, sem giccsessé nem válik. Telitalálat.

couch surf1

 

szerelempatak plak