A 80-as évek Balatonján játszódó Balaton brigád című, nyolcrészes sorozatot német–magyar–francia koprodukcióban szeretnék megvalósítani. A projekt 2021-ben elnyerte a Berlinale Co-Production Market pitchfórumának díját, ekkor az első rész szkriptje volt készen, a Kreatív Európa-támogatásból tudott elkészülni további négy könyv. Az alkotók nemzetközi írószobát hoztak létre Budapesten.

A Stasinak valóban volt egy külön egysége arra, hogy a Balatonnál megfigyelje a kelet- és nyugatnémet találkozásokat, hiszen a rokonok, barátok csak itt tudtak egymással időt tölteni” – vázolta a történelmi hátteret Krigler-Tóth Emőke. A történet szerint megfigyelés közben az egyik Stasi-vezető azon dolgozik, hogy Nyugatra szöktesse a családját.

A Kreatív Európa támogatása tette lehetővé, hogy az egyes epizódok forgatókönyve és a sorozatbiblia angol és német nyelven is elkészüljön. Emellett teaser is készült. A produkció túl van már egy castingfolyamaton: a szereplőket Berlinben válogatták. Enyedi Ildikó vezető rendező mellett két német rendező biztosan közreműködik a kreatív csapatban, negyedik rendezőnek Kis Hajnit szeretnék felkérni. Mellettük Láng Imola jelmez- és díszlettervezővel és Herbai Máté operatőrrel tervezik a közös munkát. A kutatási munkába Jobst Ágnes Stasi-szakértőt vonták be, illetve magyar és német nyelvű szakirodalmat használtak a kor minél hitelesebb ábrázolásához.

Jelenleg a sorozat finanszírozásán dolgoznak. A támogatásból megalkottak egy forgalmazási stratégiát is, jelenleg ennek a megvalósításán is dolgoznak a nemzetközi partnerekkel karöltve, hogy 2025 nyarán már forgatni tudjanak a Balaton partján.

Ennél jóval korábbi fázisban van a War of Saints című tervük, amelyet olasz–magyar koprodukcióban szeretnének megvalósítani. A cél az volt, hogy a támogatás segítségével elkészüljön két rész forgatókönyve és egy sorozatbiblia is. „Ezt a munkát is nemzetközi írószoba segítette. Ennek eredménye lett az angol nyelvű szkript, valamint a sorozatbibliából és az első epizódból készült olasz verzió is” – számolt be a fejlesztési folyamatról Krigler-Tóth.

A történet Angyalosy Eszter eredeti ötletéből készült: egy Santocielo nevű elképzelt olasz városkában komoly kultusza van Szent Sebestyénnek. A Série Series fesztiválon 2021-ben díjat nyert történetben a valóság és a vallás konfliktusai keverednek a családi drámával. Elkészült egy moodboard, valamint a költségvetési és a gyártási terv mellett a forgalmazási és marketingterv is készen áll. Jelenleg koprodukciós partnert keresnek, hogy a teljes egészében Olaszországban játszódó történet finanszírozását megteremtsék.

A cikk elsőként a Kreatív Európa MEDIA történetek - Sikeres magyar projektek 2021-2024 című kiadványában jelent meg.