A Fesztivál művészeti vezetője Frédéric Boyer – aki a Cannes-i Rendezők Kéthete szekció  elnöke is – elmondta, hogy a magyar filmek, és ezen belül is a Les Arcs Fesztiválra válogatottak, tükrözik az európai film sokszínűségét, ezért is választották hazánkat díszvendégnek. Szabó István,  a zsűri elnöke hozzátette, hogy a FERA (Európai Rendezők Szövetsége) elnökeként nagyon fontosnak tartja, hogy a többi Európában megrendezett filmfesztivállal (Cannes, Locarno, Velence) ellentétben, amelyek globalizáltan válogatnak, a Les Arcs Fesztivál kizárólag az európai filmekből merít.

A díszvendég országként kiemelt Magyarország filmterméséből Szabó István: Hanussen, Redl ezredes, Mephisto, Édes Emma, drága Böbe, A napfény íze és Csodálatos Júlia című alkotásán kívül, vetítették a mai fiatal generáció filmjeit is. Hajdu Szabolcs Fehér tenyér, Gigor Attila A nyomozó, Bollók Csaba Iszka utazása, Mundruczó Kornél Delta, Fliegauf Benedek Dealer, Pálfi György Taxidermia című nagyjátékfilmjén kívül Kenyeres Bálint Zárás, Hajnal előtt, A repülés története, valamint Nemes Jeles László Türelem és The Counterpart című kisjátékfilmjei kerültek a válogatásba. A fesztivál helyszíne a Les Arcs elnevezésű síparadicsom a Francia Alpokban.

A résztvevő magyar rendezők, producerek egyetértettek abban, hogy remek kezdeményezés, hogy egy ilyen barátságos, családias környezetben hozzák össze a szakma európai képviselőit. A délelőtti koprodukciós találkozók után, a sípályán sokkal kötetlenebbül lehet folytatni a megbeszéléseket. 

Barátságos környezetben hozzák össze a szakma európai képviselőit

A helyi vendéglátó  étterem igazi pörkölttel kedveskedett abból az alkalomból, hogy Hegyi Gábor, az Allianz Bank vezérigazgatója, és a fókusz program támogatója, első ízben adta át az „Allianz a Magyar Filemesekért” díjat, Petrányi Viktória producernek. Hegyi Gábor elmondta a frissen alapított elismeréssel szeretnék támogatni a sokkal üzletibb, a pénzügyi szempontokat erősebben előtérbe helyező szemléletet. Szerencsésnek tartja, hogy egyre több fiatal producer gondolkodik nemzetközi produkciókban, ami előreviheti a magyar filmgyártást. Az ünnepélyes eseményen a nemzetközi szakmai közönség mellett részt vett Szabó István és az összes magyar meghívott, a remek hangulatról a Budapest Bár zenekar és Behumi Dóra énekesnő gondoskodott.

A koprodukciós konferencián a magyar filmfinanszírozásról tartott előadást Hegyi Gábor és Csutak Tamás a finanszírozók részéről, Muhi András és Petrányi Viktória pedig gyakorlati példákkal tették szemléletesebbé a hazai rendszert.
A magyar producerek egybehangzó véleménye szerint „igazi játékosok” vettek részt a szakmai programokon és találkozókon a nemzetközi producerek és forgalmazók közül. Többen közülük sikeres előzetes tárgyalásokat zártak.

A filmek bemutatói után a rendezőkkel személyes beszélgetést folytathatnak a nézők, amelyet a helyi és a szakmai közönség egyaránt nagy érdeklődéssel fogadott.

A Fesztiválon 12 film versengett a “Kristálynyílért”, amelyet szombaton adtak át a Szabó István elnökletével dolgozó zsűri döntése alapján: a brit Alexis Dos Santos London Nights (Londoni éjszakák) című alkotása kapta az elismerést.