Kapcsolódó anyagok

„Keleti ígéretek – Kelet-Európa önéletrajza” címmel nagyszabású retrospektív programot tűz műsorra a szeptember 19-én kezdődő San Sebastián-i filmünnep, Spanyolország első számú nemzetközi seregszemléje. Az A-kategóriás filmfesztivál szervezői a vetítéssorozattal a berlini fal leomlásásának 25. évfordulójára emlékeznek, és 16 ország alkotásaiból szemezgetve keresztmetszetet kívánnak adni a kelet-közép-európai országok ezredforduló utáni filmterméséből.

Az ötven filmet felvonultató válogatásba hat kiemelkedő alkotás érkezik Magyarországról. A fesztivál közönségének Török Ferenc személyesen mutatja be az immár kultikus alkotásnak számító első játékfilmjét, a 2000-ben készült Moszkva tér című alkotást. Újra műsorra tűzik Pálfi György Hukkle című rendezői debütálását, mely 2002-ben San Sebastiánban elnyerte a legjobb elsőfilmes rendező különdíját és innen indult világhódító körútjára.

Antal Nimród Kontroll (2003) című többszörös díjnyertes és közönségkedvenc első játékfilmje, valamint Vranik Roland Filmszemle-fődíjas Fekete kefe (2005) című alkotása is látható lesz. Mundruczó Kornél Johanna (2005) című operafilmjét és Kocsis Ágnes legutóbbi játékfilm-rendezését, a Pál Adriennt (2010) is műsorra tűzik a rangos válogatásban.

A fesztivál szervezői már korábban nyilvánosságra hozták, hogy Gerő Marcell Káin gyermekei című dokumentumfilmjét meghívták a fiatal tehetségeket bemutató „New Directors” című versenyprogramba. A Káin gyermekei a Campfilm produkciójában készült francia partnerekkel. A 104 perces alkotás Monory Mész András Bebukottak című dokumentumfilmjének (1985) gyilkosságért elítélt fiatalkorú szereplőinek felkutatására és megszólaltatására vállalkozik. A dokumentumfilmet San Sebastiánban Gerő Marcell rendező és László Sára producer személyesen mutatja be a közönségnek.

(Forrás: Filmalap)