Összesen több mint kétszáz alkotás kerül vászonra, ezúttal is az egykori Jugoszlávia utódállamainak filmművészetére fókuszálva. E mellett nagy hangsúlyt kapnak a rövidfilmek, ahogy azt Elma Tataragic, a versenyprogram összeállítója jelezte: már nem a háború és az azt követő időszak a téma, hanem teljesen kortárs kérdéseket járnak körül az alkotások. 

Ebben a mezőnyben indul Szőcs Petra és Tóth Luca munkája is. A Csoszogj úgy egy trauma feldolgozását mutatja be, a történetben az anyuka felbérel egy színészt, hogy helyettesítse a meghalt apát és segítsen továbblépni gyászoló kislányának. Tóth Luca Superbiaja a nemek közti feszültségeket és az előítéleteket mutatja meg egy érdekes és látványos világba kalauzolva a nézőt, ahol felcserélődtek a sztereotip nemi szerepek.

Tóth Luca: Superbia

Trencsényi Klára dokumentumfilmje sincs könnyű helyzetben, további húsz alkotással kell felvennie a versenyt. A Reményvasút a rendező első egészestés alkotása: az 1948-ban épült budai gyermekvasútról szóló produkció a múltidézésen túl a mai gyerekek életét, anyagi és érzelmi problémáit, illetve a felnőtté váláshoz vezető útját mutatja be. A filmet korábban az 58. Lipcsei Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál Next Masters szekciójának Arany Galamb díjávaé jutalmazták, illetve a horvát ZagrabDox nemzetközi filmfesztiválon is különdíjban részesült.

A fentiek mellett örömteli és magyar vonatkozású hír, hogy a fesztivál keretében rendezendő Talents Sarajevo programon résztvevő 71 fiatal filmes között van Breier Ádám rendező és Pozsonyi Janka kritikus, a filmhu munkatársa is.