Egy arc rezzenései: Türelem

A Velencei Filmfesztivál Corto Cortissimo elnevezésű versenyprogramjában versenyző Nemes Jeles László rövidfilmje, a Türelem a könnyebbik eset: ezt már a szemle előtti Inforg napon is vetítették, valamint elnyerte a 38. Magyar Filmszemle kisjátékfilmes fődíját. A Corto Cortissimo versenyen a magyar rövidfilm a legendás velencei oroszlánért és a legjobb európai film UIP-díjáért is versenyben lesz. Magyar film Velencében legutóbb 2002-ben nyert díjat, Péterffy Zsófia Kalózok szeretője című munkáját ekkor tüntették ki a legjobb európai rövidfilmnek járó UIP-díjjal.

A filmen „egy irodista nő precíz munkafolyamata – egy arc rezzenései” láthatóak. „És egy férfi, aki várja az ablakon túl.” Az irodista nőt Marjai Virág alakítja, az operatőr Erdély Mátyás, aki az Európa Filmdíjas, szintén egysnittes Before Dawn operatőre volt. (Nemes pedig első asszisztens. - a szerk.) Az Inforg Stúdióban készült Türelem producere Muhi András volt. A 2006-ban forgatott kisjátékfilm a Duna Műhely, az Inforg és a Filmteam közreműködésével készült.

Türelem oroszlánt terem?
Marjai Virág
A forgatókönyvet is jegyző, 1977-ben született Nemes Jeles László 1989-től 2003-ig Párizsban élt, egyetemi tanulmányai során történelmet, irodalmat és forgatókönyvírást tanult. 2001-től rendező- és producerasszisztensként dolgozott Franciaországban, majd Magyarországon. 

Nemes Tarr Béla A londoni férficímű filmjében másodasszisztensként dolgozott: itt ismerkedett meg Rajk László - Brill Péter - Katona Sándor trióval, akik a Türelem berendezéséért és a korabeli díszletért feleltek. A Before Dawn-ban pedig első asszisztensként vett részt: a hangmérnök Zányi Tamást, a gyártásvezető Taschler Andreát és a fahrtmester Herceg Miklóst ebből a produkcióból igazolta a rendező.

A Türelem elnyerte a 38. Magyar Filmszemle kisjátékfilmes fődíját: a kisfilmes zsűri értékelésén általános lelkesedés övezte a filmet: "Nemes Jeles László Kenyeres Bálinthoz hasonlóan jól alkalmazta a technikát, valamint sikerült egy új szemszögből, a láger-irodából megjelenítenie a Holokauszt-problematikát."- hangzott el az egyik zsűror, Hartai László szájából.

Nemes egyébként eredetileg egy másik filmtervet szeretett volna elkészíteni, de erre kapott megfelelő anyagi támogatást. 2005 nyarán még nem szívesen forgatott volna, és a szerencse a segítségére sietetett: tíz nappal a tervezett forgatás előtt a kincstári kifizetések le lettek állítva, ezért a forgatás 2006 tavaszára csúszott, amikorra már kellően ki tudta érlelni az alkotó, és megtalálta a megfelelő főszereplőt is Marjai Virág személyében.  

A rendező 2006. szeptembere óta a New York-i Tisch School posztgraduális program tanulója filmrendezés szakon. Jelenleg első nagyjátékfilm-tervét fejleszti, valamint 10 millió forintot nyert az MMK Játékfilmes Szakkollégiumától Két férfi a völgyből című filmtervére.

Meditatív-ambient természetfilm: Tejút

Szintén a Duna Műhely, az Inforg Stúdió és a Filmteam együttműködésével jött létre Fliegauf Benedek nagy titokban készült filmje, a Tejút, amely 2006 őszén és 2007 telén forgott.

A rendező ihletforrásként a Dealer egyik jelenetét nevezte meg, amelyben Keresztes Felicián és a kislány állnak a Duna partján. A másik ihletforrás már meglepőbb: "Egy netes játék volt, a bátyám küldte át a linkjét azzal, hogy „nem fogod megbánni”. És igaza lett. Samorost a neve. Ez egy zseniális játék, mindenkinek nagyon ajánlom. Kis bolygószerű helyeken kell játszani, s olyan meseszerű hangulata van, ami nagyon hasonlít a Tejút hangulatára."

A rendező a figyelemreméltó Rengeteg és a többszörös díjnyertes Dealer után elhalasztani kényszerült a fantasy film projectjét, a Tündérkör-t, mert nehézségek támadtak a film anyagi hátterének megteremtésekor. Ekkor a filmhu még úgy értesült, hogy a producerek, Muhi András és Paul Roman kérésére Fliegauf egy másik filmet fog készíteni Womb címmel. A Tejút azonban  egy harmadik projekt a Tündérkör és a Womb mellett.

Van tér a nézői értelmezés számára
Tejút

Az első híradások szerint Fliegauf legújabb munkája ambient film: "többrétegű, metafizikus, hipnotikus utazás, amelyben jelentős teret hagynak a nézői értelmezések számára.” A természetfilm kifejezés is számtalan alkalommal felmerül a Tejút kapcsán: "csak itt nem zsiráfokat, és vizilovakat nézünk, hanem embereket. (...) A filmben nincs város, nincs vidék, nincs politikai konfliktus, csak a bioszféra, az időtlen táj, és ezek a furcsa és titokzatos lények – azaz mi emberek”. A rendezővel készült interjúban újabb terminus került elő: a képzőművészeti film, valamint:  "ez egy nagyon erősen meditatív film. Számomra ez benne a legfontosabb: lecsendesíti a tudatot, ahogy a meditáció teszi. A Tejút fraktál jellegű film: a legkisebb része is olyan, mint az egész."

A kamera mögött a kezdetekben Pohárnok Gergely állt, a forgatás végén azonban Fillenz Ádám váltotta őt. A filmben amatőr színészek közreműködnek. „De ennek nincsen jelentősége, a színészi játék ugyanis szinte háttérbe szorul."

Fliegauf Benedek új filmjének ősbemutatója a Locarnói Filmfesztiválon lesz augusztus 7-én, azaz holnap. Az idén 60. születésnapját ünneplő locarnói filmünnep a producerek szövetsége, a FIAPF által A-kategóriásnak minősített fesztiválok egyike, Berlin után, Cannes és Velence között.

A Tejút című filmet a „Napjaink Filmművészei” (Filmmakers of the Present) elnevezésű versenyprogramban mutatják be. A kortárs filmművészet 19 innovatív alkotását bemutató programban az Arany Leopárdért, valamint a francia Ciné Cinéma televízió különdíjáért folyik a verseny.