Idén nagyon sok magyar filmnek esedékes a bemutatója, de az utóbbi évek tapasztalata alapján sajnos az újabb járványhullámok bármikor keresztül húzhatnak mindenféle számítást. Természetesen az alkotókkal együtt reméljük, hogy a felsoroltak közül minél többet láthatunk majd az eredetileg tervezett időpontban a mozikban és a filmfesztiválokon! 

KATINKA (r.: Pálinkás Norbert)

Miről szól? A dokumentumfilm nyomon követi Hosszú Katinka felkészülését és szereplését 2021-es a tokiói olimpiai játékokon, visszaemlékezéseken keresztül pedig a világbajnok úszónő életútját is bemutatja.

Miért várjuk? Az eddigi legnagyobb költségvetésből készülő hazai dokumentumfilm páratlan élményt ígér: a kameracsapat csúcskategóriás eszközökkel kísérte el a medencébe Katinkát. A stáb nehéz helyzetekben, a koronavírus kényszerszünetben és a nem a várakozásoknak megfelelően alakuló, feltehetőleg utolsó olimpiája közben is nyomon követte az úszónőt, így őszinte, drámai pillanatokra számíthatunk.

Mikor láthatjuk? A forgatás lezárult, jelenleg az utómunka zajlik. Tavasszal várható.


#TÜNEMÉNYESUTAZÁS
(r.: Buvári Tamás)

Miről szól? A Magdolnát jegyzó Buvári Tamás legújabb függetlenfilmje az emberi érintésről, illetve annak hiányáról szól. A disztópia egy olyan világban játszódik, amikor egy ismeretlen vírus képtelenné teszi az embereket arra, hogy egymást megérintsék. Anya, apa, fiú. Rajtuk, egy magyar családon keresztül szembesülünk a problémával. Velük keressük és találjuk meg a megoldást ebben a rendkívüli roadmovie-ban.

Miért várjuk? A járványhelyzetet már nagyon szeretnénk a hátunk mögött tudni, és többet nem foglalkozni vele, ezzel együtt fontosnak tartjuk, hogy hazánkban is elkészüljenek ennek az időszaknak a filmes lenyomatai. Reméljük, hogy Buváriék találtak egy izgalmas fogást ezen az agyonbeszélt témán. A színészek névsora kifejezetten ígéretes, és külön örülünk annak, hogy a filmekben fájdalmasan alulreprezentált téli Balaton lesz az egyik fő helyszín!

Mikor láthatjuk? 2021 decemberében zárult le a forgatás, jelenleg a film utómunkája zajlik, és egy nyári premierben bíznak az alkotók.


VESZÉLYES LEHET A FAGYI
(r.: Szilágyi Fanni)

Miről szól? Éva és Adél egypetéjű ikerpár, egyikük dúsgazdag, de unatkozó feleség, másik egy szerény körülmények között élő radiológus. Mindketten megkeseredettek, egy darukezelőként dolgozó férfi zökkenti ki őket a megrekedt életükből. Két különböző szemszögből elmesélt, felemelő történet egy egymástól elhidegült testvérpár egymásra találásáról.

Miért várjuk? A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre hazai és külföldi sikerei után 2022 megint Stork Natasa éve lesz. Szilágyi Fanni első nagyjátékfilmjében izgalmas színészi feladatot kapott, mert amellett, hogy egypetéjű ikerpárt alakít, valójában négy különböző szerepet játszik: Adélt, Évát, és azt is, ahogy az egyik testvér a másikat látja. Fanni és Natasa jól összeszokott páros, A csatárnő bal lába életveszélyes című fantasztikus rövidfilmjük egyedi hangulata és humora jó eséllyel jelen lesz első közös mozifilmjükben is.

Hol tart a munka? A film kész, 2022 második felében lesz látható a mozikban a Mozinet forgalmazásában.


EGYÜTT KEZDTÜK
(r.: Kerékgyártó Yvonne)

Miről szól? A 12.c osztály tagjait tíz évvel az érettségi után egy esküvő alkalmából újra összesodorja az élet. A gimnázium után mindenki más irányba indult el, van, aki külföldön él, felfelé ível a karrierje, és van, aki még keresi az útját. A lagzi estéjén szép lassan mindannyian szembesülnek azzal, hogy a húszas éveik mégsem úgy alakultak, ahogy azt az érettségi után eltervezték.

Miért várjuk? A felnőtté válás nehézségei és a húszas éveik végén járó fiatal felnőttek beszorulás-története hálás téma, amivel szerencsére egyre több alkotó foglalkozik itthon. Kerékgyártó Yvonne-nak minden lehetősége megvan rá, hogy folytassa Reisz Gábor (VAN) és Grosan Cristina (A legjobb dolgokon bőgni kell) által megkezdett jó irányvonalat, és a humor és dráma megfelelő adagolásával emlékezetes filmet készítsen a témáról. A fiatalok csapatát egyelőre titkolják, de a tapasztalt színészek névsora már látatlanban biztosítja a jó hangulatot: Mucsi Zoltán, Jordán Tamás, Zsurzs Kati és Szabó Simon is feltűnik a Balaton-felvidéki lagziban.

Mikor érkezik? 2022 második felében lesz látható a mozikban, forgalmazója az Intercom.


BEAUTY OF THE BEAST 
(r.: Nemes Anna)

Miről szól? Nemes Anna olyan nőket választott ki a dokumentumfilmje főszereplőinek, akik radikális módon átformálják a testüket. Hulk alkatával rendelkeznek, viszont ehhez Barbie ruhatára társul, és nem bánják, hogy az extrémnek számító kinézetük kívülállóvá teszi őket. Más módon keresik a boldogságot az életben, uralni akarják az anyagi létezésük minden egyes részletét.

Miért várjuk? A női testépítők világa alig ismert a kívülállók számára, a kinézetük miatt erős reakciókat váltanak ki az emberekből. Még jó, hogy meg akarunk ismerkedni velük, pár személyes történeten keresztül megérteni, miért teszik fel erre sokan az életüket. Nemes Anna dokuja a Szép szörny munkacímmel futott itthon, de ez még változhat, ezért inkább a végleges angol címmel hivatkozunk rá. Nem tévesztendő össze a szintén idén megjelenő, ugyanezt a témát választó Szelíd című nagyjátékfilmmel, amelyben Nemes társrendezőként vesz részt. Alighanem szépen ki fogja egészíteni egymást a két alkotás.

Mikor láthatjuk? Jelenleg fesztiválokra jelentkeznek a filmmel, itthoni megjelenés valamikor 2022-ben.


AZ ELSŐ KETTŐ
(r.: Szövényi-Lux Balázs)

Miről szól? Egy magyar fiú (Bergendi Barnabás) és egy amerikai lány (Hannah Saxby) kapcsolatának utolsó, hektikus napját követhetjük nyomon párhuzamosan napjaink Budapestjén és egy idilli álomvilágban.

Miért várjuk? Szövényi-Lux Balázs (Katapult) függetlenül, kis költségvetésből forgatta le a személyes élményeiből táplálkozó első nagyjátékfilmjét, és biztató, hogy példaként az lebegett a szeme előtt, hogy Reisz Gábor is önerőből készítette el a VAN-t. Kíváncsian várjuk a friss alkotói indulást, és hogy mit fog elmondani az olyan kapcsolatokról, amiket kontinensnyi távolságok választanak el egymástól.

Mikor érkezik? A filmet még vágják, valamikor 2022-ben jöhet.


BUNKER
(r.: Kristóf György)

Miről szól? Disztópikus, sci-fi elemekkel ötvözött táncfilm, melynek főszereplői egy földalatti börtön lakói. Az intézményt egy repetitív mozdulatsorral maguk a rabok működtetik, egy nap azonban hibaüzenet érkezik, a rácsok és az őrök eltűnnek, ők pedig kiszabadulnak, csak éppen nem szabadság vár rájuk, hanem egy újfajta rabság veszi kezdetét.

Miért várjuk? A tárnoki kőfejtő posztapokaliptikus környezetében készülő projekt izgalmas kísérlet a mozgás- és táncszínház és a film ötvözésére. A Bunkerben egyetlen szó sem hangzik el, minden kommunikáció a mozgás segítségével történik majd. Kristóf György filmje itthon talán kevésbé fog tudni nagyobb tömegeket megszólítani, viszont a tánc univerzális nyelve miatt jó esélye van egy szép nemzetközi karrierre, és remélhetőleg minél több film- és mozgásszínházzal foglalkozó fesztiválra eljut majd.

Mikor várható? Valamikor 2022-ben lesz látható a mozikban.


TOLDI (r.: Jankovics Marcell, Csákovics Lajos)

Miről szól? Jankovics Marcell utolsó rendezése Arany János Toldi című elbeszélő költeményét adaptálja szöveghűen. Gyerekkorunk kötelező olvasmánya, a magyar irodalom egyik legemblematikusabb darabja elevenedik meg nagyvásznon, reméljük senkinek nem kell részletezni a tartalmat!

Miért várjuk? Ugyan a sorozatot már láthattuk, a mozifilmet kibővítik és kicsit átdolgozzák az alkotók, természetesen Jankovics eredeti terveihez hűen, aki már a munka megkezdésekor egész estés verzióban is gondolkodott. Már csak azért is várjuk a mozifilmet, mert egész estés magyar animációs film ritkán kerül a mozikba, Jankovics csodálatos vízióinak, valamint a mai, korszerű stílus és a meseszerű, kódexillusztrációkat idéző szekvenciáknak pedig mindenképp nagyvásznon a helyük.

Mikor láthatjuk? A sorozatot már 2021 szeptemberében láthattuk a köztévén, a mozifilm pedig a tervek szerint Jankovics Marcell születésnapja (október 21.) tájékán fog a mozikba kerülni.


JÖVŐ NYÁR 
(r.: Kárpáti György Mór)

Miről szól? Egy gimnáziumi osztály drámatáboráról, melynek főszereplője a 18 éves, nyugtalan Milán, aki elszökik a tábori kirándulásról. Egy évvel később, az érettségi után újra megszervezik ezt a tábor, de Milán már nincs a csapatban: évközben öngyilkos lett. A filmben az osztálytársai emlékeznek vissza rá, és megpróbálnak szembenézni a fiú hiányával. A Jövő nyár két nyár történetét dolgozza fel, a rendező szerint „leginkább a fiatal generációról, gyászfeldolgozásról és a közösségről szól.”

Miért várjuk? Kárpáti György Mórt két dolog foglalkoztatja: a történelem és a fiatalok. Gólyatábor című rövidfilmjében az ifjúkori molesztálást és annak az áldozatra való hatását vizsgálta, a Jövő nyárban pedig nem az áldozat, hanem a környezete reflexiói, a gyászfeldolgozás folyamata lesz a középpontban. Szereplői tizenévesek, ami még szívet tépőbbé teszi a történetet, de egyben emlékeztet minket arra, hogy az ártatlan gyerekkor sem mentes a szörnyűségektől.

Mikor láthatjuk? Az alkotók 2022 őszére tervezik a bemutatót, de a végleges időpont még elég képlékeny.


VÁNDORLÓ LEVELEK
(r.: Szabó Mátyás)

Miről szól? Ha Ábel (Vilmányi Benett) becsukja a szemét, elveszett gyerekek szemén keresztül képes látni, és így segít őket megtalálni. A munkája az élete, viszont minden megváltozik, amikor hibát ejt, és egy felnőtt nő, Vera (Hartai Petra) látására csatlakozik rá. Neki köszönhetően elkezdi másként látni a világot, és különös kapcsolat kezd köztük kialakulni. Egyre közelebb kerülnek egymáshoz, azonban ez a szokatlan összhang nem tartható fenn örökké.

Miért várjuk? Ahogy Michel Gondry az Egy makulátlan elme örökös ragyogásában, úgy Szabó Mátyás számára is egy eszköz a tudományos-fantasztikus alapötlet ahhoz, hogy a szerelem természetét vizsgálja. A rendező már a Jövetel című kisfilmjében is remekül keverte az ufós sci-fit az ember társas kapcsolatok iránti vágyával, szóval nagyon várjuk már, hogy Ábelt és Verát egy Terry Gilliam-filmekre jellemző világban, sáskákkal a karjukon láthassuk – igen, a vándorló levelek valójában rovarok. 2022-ben a Larry után ebben a szerelmes sci-fiben is elkápráztathat minket Benett, Hartai Petra pedig első főszerepében bizonyíthatja, hogy filmre termett színész. (Spoiler: szerintünk az.)

Mikor láthatjuk? 2022 végén.


HADIK, A LEGHUSZÁRABB HUSZÁR
 (r.: Szikora János)

Miről szól? 1757-ben, a hétéves háború idején Hadik András (Trill Zsolt) és huszárezrede végrehatja a magyar hadtörténet legvakmerőbb akcióját: serege az ellenség háta mögé kerülve beveszi és megsarcolja a poroszok által őrizetlenül hagyott Berlint.

Miért várjuk? A Várkonyi-féle Egri csillagok óta nem volt példa igazán grandiózus és maradandó magyar történelmi kalandfilmre, amin a Hadik most változtathat: hatalmas seregek összecsapását, sok kardvívást, lovas akciójeleneteket és látványos berlini csatával kecsegtet a huszárok lenyűgöző hőstettét megörökítő mozi.

Mikor láthatjuk? A forgatás januárban fejeződik be, a filmet az idei év végén tervezik bemutatni.


HOTEL BALATON (r.: Pálfi György)


Miről szól? Egy építész a gyerekével és a szeretőjével egy balatoni hotelbe érkezik wellness-hétvégére. Egy baleset azonban mindent megváltoztat, a hotel feldühödött tulajdonosa lezárja az épületet, azt senki nem hagyhatja el, egyedül a Gera Marina által játszott hősnő mer vele szembeszállni. Pálfi György egy foglyul ejtett társadalomról készített zsánerfilmet.

Miért várjuk? Balatoni akciófilm Pálfi György rendezésében! Már ez önmagában elég indok, és még abban is reménykedhetünk, hogy megszülethet a magyar Sarah Connor Gera Marina személyében. A filmben Anger Zsolt játssza a gonosz hotelvezetőt, jobbkezét pedig Sörös Sándor, aki többek között Az utolsó cserkészben szinkronizálta Bruce Willist, ráadásul Kolozsi László forgatókönyvíró olyan egyenes vonalvezetésű, klasszikus amerikai akciófilmekből inspirálódott, mint a Die Hard vagy a Szökevény.

Mikor láthatjuk? A Hotel Balaton a rendező szerint már szinte teljesen készen van, azonban egy jogi probléma miatt a bemutató dátuma sajnos megjósolhatatlan. Mi azért nagyon reménykedünk!

Az összeállítás 1. része itt olvasható, a 3. pedig hamarosan érkezik, a legvégén pedig az olvasóink véleményére is kíváncsiak leszünk, mit tippelnek, melyik hazai alkotás okozza majd a legnagyobb élményt idén.

Címlapfotó: Veszélyes lehet a fagyi