Kapcsolódó anyagok

2022-ben a tervek szerint rengeteg magyar film vár ránk, de persze az elmúlt két év megtanított minket arra, hogy az újabb és újabb járványhullámok mindent boríthatnak. Bízunk benne, hogy 2022-ben nem lesznek bezárások, nem kell eltolni a premierdátumokat, minél több magyar film jut el rangos fesztiválokra, és aztán moziban tudjuk majd őket megnézni.

AZ UNOKA (r.: Deák Kristóf)


Miről szól? 
A huszonéves Rudi (Blahó Gergely) hőn szeretett nagyapja (Jordán Tamás) csalás áldozata lesz, amit a fiú nevében követnek el. A rendőrként bemutatkozó szélhámosok minden vagyonából kiforgatják az idős férfit, akit a megrázkódtatás kórházba juttat. Rudi a saját szakállára nyomozni kezd a gátlástalan elkövetők után.

Miért várjuk? Deák Kristóf egy Oscar-díjas kisfilmmel (Mindenki) és egy jól sikerült tévéfilmmel (Foglyok) a zsebében végre azt is megmutathatja, mire képes egy nagyköltségvetésű mozifilmmel. A bosszú mindig izgalmas téma, az unokázós csalás pedig sajnos létező jelenség, emiatl érdemes vele minél szélesebb körben foglalkozni. Ráadásul Jordán Tamás mellett számos olyan veterán színművész is szerepet kap a filmben, akiket már régen láthattunk a vásznon. 

Mikor láthatjuk? Január 6-tól vetítik a mozik.


SZELÍD 
(r.: Csuja László és Nemes Anna)


Miről szól?
 Edina testépítő, akinek edzője, Ádám egyben az élettársa is. A világbajnokságra való felkészülés közben az egészsége megrendül, ráadásul egy titokzatos férfival is kapcsolatba kerül. Ez a találkozás felborítja az életét, és megváltoztatja a magával és a sporttal való kapcsolatát. 

Miért várjuk? Csuja Lászlóék szokatlan célt tűztek maguk elé, azt szeretnék, hogy a nézők testi tapasztalatokon keresztül éljék át Edina érzelmi állapotait. A testépítők bizarr, de lenyűgöző világával nem foglalkozott itthon még egyetlen filmrendező sem, és különösen izgalmas, hogy a főszerepet egy valódi testépítő világbajnok, Csonka Eszter alakítja. A Szelíd már a bemutatója előtt filmtörténelmet írt: beválogatták a függetlenfilmes fesztiválok legnagyobbikába, az amerikai Sundance versenyprogramjába.

Mikor láthatjuk? A Sundance-es premier után itthon is hamar a mozikba kerül, február 10-től lesz látható, a Vertigo Media forgalmazásában. FRISSÍTÉS: A film hazai premierjét egyelőre elhalasztották. 


MELEGVIZEK ORSZÁGA 
(r.: Igor és Ivan Buharov)

Miről szól? A hivatalos szinopszis azzal a kérdéssel indít, hogy kaktusszá változtatható-e az ember? Egyáltalán, meddig tágítható az emberi tudat? A film szereplői egytől egyig utat keresnek egy hitehagyott világ útvesztőiben, hogy alternatív csatornákon keresztül más és más létformákig jussanak el, megváltva ezzel létük elviselhetetlenségét. Legyen az pszichofarmakológia, tudattágítás vagy ayahuasca, egytől egyig hozzásegíti őket, hogy elszakadjanak a hierarchián alapuló értékrendtől és felszabadítsák öntudatukat az elnyomás alól. 

Miért várjuk? A Buharov testvérek alkotása az art-house filmek szerelmeseinek ismét egy olyan filmélményt nyújt, ahol az irónia és a tanító szándékú humor, a hétköznapok problémáit is feldolgozva, párhuzamos dimenziókat nyit a mentális felfrissülés érdekében. A filmben Fátyol Hermina, Thuróczy Szabolcs és Nyitrai Illés fognak kapcsolatot létesíteni a forradalomra készülő növények világával, melynek mikéntjéről az Örök szándékmező hangolás című multimédiás színházi performanszban mutattak ízelítőt az alkotók.

Mikor láthatjuk? A film 2021 júliusa óta fesztiválozik, járt Marseille-ben, Milánóban, és díjat nyert Belgrádban. Itthon március 15-től lesz látható a mozikban. 


KILAKOLTATÁS 
(r.: Fazekas Máté)

Miről szól? A történet az elszánt bírósági végrehajtó, Ricsi (Orosz Ákos első nagyjátékfilmes főszerepe) egy napját követi végig. Egy idős nénit (Nagy Mari) kell kilakoltatnia, de a helyszínen nem várt ellenállásba ütközik. A néni ugyanis semmilyen körülmények között nem akarja elhagyni a házát, a férfi ezért egyre abszurdabb szituációkba keveredik. A nap során a rendőrség, a közmű, a tűzoltóság és a katasztrófavédelem is felsorakozik mellé, hogy elhárítsanak egy-egy krízist.

Miért várjuk? Hivatalos szervek abszurd működéséről mindig A tanú jut eszünkbe, és hiába imádjuk Virág és Pelikán elvtársat, bízunk benne, hogy egy friss hangú, elsőfilmes rendező is meg tudja mutatni, hogyan kell itthon jó szatírát csinálni. Fazekas Máté forgatókönyvében hemzsegnek a szereplők, olyan csodálatos színészek ugranak be egy-egy kisebb szerepre, mint Török-Illyés Orsolya, Láng Annamária, Znamenák István, Mészáros Blanka, Trill Zsolt és még sokan mások.

Mikor láthatjuk? A Kilakoltatás a 2021-es CineFest-en volt először látható, ahol teltházas vetítésen tartották meg a világpremierjét. A mozikba március 25-én kerül, forgalmazója a Budapest Film.


SZIA, ÉLETEM!
 (r.: Rohonyi Gábor, Vékes Csaba)

Fotó: Gordon Eszter

Miről szól? Az egykötetes sztáríró (Thuróczy Szabolcs) agglegényéletét fenekestül felforgatja, amikor betoppan hozzá soha nem látott kisfia, (Pásztor Várady Mór) és nyakába szakad a gyermeknevelés felelőssége. A kisfiú élénk fantáziája viszont segíthet megoldani a férfi ihlethiányát. 

Miért várjuk? Thuróczy Szabolcsnak a közelmúlt vígjátékaiban általában kisebb szerepek jutottak, de ezekből mindig kihozta a maximumot, legyen szó tapló gyártulajdonosról (Így vagy tökéletes) vagy a fociultrák pátriárkájáról (Becsúszó szerelem). Időszerű, hogy egy komédia főszerepében is láthassuk, ráadásul az egoista író és az ártatlan gyermeki lélek találkozása szórakoztató és szívhezszóló elegynek ígérkezik.

Mikor láthatjuk? A film elkészült, nyár folyamán kerülhet mozikba. 


MINDÖRÖKKÉ 
(r.: Pálfi György)

Miről szól? Magyarország a közeljövőben militarizált övezetté alakúl. Ocsenás egy katonai kórházban lábadozik, amikor épp a falu fölött lőnek szét egy utasszállító repülőgépet. A katona a helyi kocsmában megismerkedik egy Béress nevű férfival és az asszonyával, Margitkával. A nő egy kisgyerek értelmi szintjén áll, ám külseje alapján a repülőgép túlélője lehet. Furcsa szerelmi háromszög alakul ki köztük, ami tragédia felé tart.

Miért várjuk? 2015 óta várjuk, amikor először jöttek a hírek arról, hogy leforgott. Pálfi viszont csak nemrég tudott visszatérni a kis költségvetésű, állami támogatás nélkül készült produkcióhoz, hogy befejezze. A jövővel spekuláló magyar filmként eleve ritkaságnak számít, a Mindörökké egyediségéről pedig tanúskodik, hogy látványtervezőjét a Tallinn Black Nights filmfesztiválon díjazták

Mikor láthatjuk? 2022 második fele.


A JÁTSZMA
 (r.: Fazakas Péter)


Miről szól
A vizsga folytatásában az agyvérzésen átesett Markó alezredesről (Kulka János) egykori munkatársai, Jung (Nagy Zsolt) és Kulcsár (Scherer Péter) azt feltételezik, hogy bosszút forral ellenük. A kádári titkosszolgálat ezért folyamatos megfigyelés alá helyezi az egykori tartótisztet, és ehhez egy fiatal lányt (Staub Viktória) is beszerveznek, akinek a feladata, hogy közvetlen közelről számoljon be Markó minden lépéséről.

Miért várjuk? Köbli Norberttől most is egy lebilincselő kémjátszmára számítunk, amelyet akár John Le Carré klasszikusaival is párhuzamba lehet majd állítani. A készítők az első rész költségvetésének sokszorosából gazdálkodhattak, szóval reményeink szerint látványos betekintést kapunk majd a hatvanas évek Magyarországába. A stroke-ja után visszatérő Kulka Jánosra és a Legjobb tudomásom szerint című drámában lehengerlő alakítást nyújtó Hámori Gabriellára mellett az újonc Staub Viktóriára is nagyon kíváncsiak vagyunk.

Mikor láthatjuk? Eredetileg A vizsga bemutatójának tíz éves évfordulóján, tavaly ősszel akarták bemutatni a mozikban, végül a sűrű bemutatónaptár miatt ezt elvetették, és 2022 nyarán érkezik.


HÉTKÖZNAPI KUDARCOK
 (r.: Grosan Cristina)

Miről szól? A Hétköznapi kudarcok egy nagyvárosban játszódik, ahol furcsa robbanások sorozata szakítja meg három nő egy átlagos napját. A robbanások holmi apróságként indulnak, amikre senki sem figyel igazán. Az azonosítatlan jelenség teljesen átveszi az irányítást a város fölött. A történet három karaktert követ, akik nem ismerik egymást, de többször összehozza őket a sors egy napon belül. Mindegyikük küzd valamilyen problémával a magánéletében, miközben a városban egyre több furcsa, megmagyarázhatatlan robbanás történik.

Miért várjuk? A legjobb dolgokon bőgni kell című bemutatkozó nagyjátékfilmjével Grosan Cristina bizonyította, hogy hosszú formátumban is megállja a helyét, ha egyéni (női) sorsok válságkezeléséről van szó. A Hétköznapi kudarcok főszereplői szintén nők, akik ráadásul különböző generációkhoz tartoznak: van köztük tinédzser, harmincas és hatvanas éveiben járó is. A rendezőtől megszoktuk, hogy szereplőihez együttérzően viszonyul, filmjeiből nem hiányzik a humor sem, második nagyjátékfilmje pedig szintén különböző válsághelyzetek megoldását tárja elénk, legyen szó önmagunk elfogadásáról, a családi viszonyokról és a sztereotípiák elvetéséről.

Mikor láthatjuk? A cseh-magyar-olasz-szlovák koprodukciót a tervek szerint 2022 őszén ér el a magyar mozikba.


LARRY
 (r.: Bernáth Szilárd)

Miről szól? A 22 éves, pásztorként dolgozó Ádám (Vilmányi Benett) súlyos dadogása miatt a társadalomtól elszigetelve él Borsodban. Egy nap rájön, ha kirobbanó dühvel rappel, a dadogás megszűnik. Óriási sikert ér el a YouTube-on Larry néven, a bénító beszédzavar azonban ismét előjön, amikor emberek előtt kell fellépnie. Ahhoz, hogy fel tudjon nőni online alteregójához, Ádámnak át kell törnie belső gátját és ki kell állnia apjával szemben.

Miért várjuk? Bernáth Szilárd egy nagyszerű uzsorás thrillerrel (Fizetős nap) írta fel a nevét a pályakezdő reménységek közé, és most első nagyjátékfilmjével törhet még nagyobb magasságokba. Ebben segítségére van a magyar film jolly jokere, Thuróczy Szabolcs és a rendkívüli alakításokat halmozó Vilmányi Benett. Lázadó energiákat várunk, korunk hősét, aki leordítja a fejünket a színpadról, és azt, hogy szerkesztőségünk egyik tagja még inkább büszke legyen arra, hogy borsodi kötődésű.

Mikor láthatjuk? Egy rangos fesztiválon megtartott világpremierben reménykedünk, ahogy az alkotók és a Mozinet is. A fesztiválok után az év második felében érhet el a hazai mozikba.


MAGASSÁGOK ÉS MÉLYSÉGEK
 (r.: Csoma Sándor) 

Miről szól?  Csoma Sándor első nagyjátékfilmje Erőss Zsolt tragédiáját dolgozza fel, és a legismertebb magyar hegymászó eltűnését követő napokban játszódik. Erőss özvegyének, Sterczer Hildának szemszögéből mutatja be az eseményeket és a gyászfeldolgozás folyamatát. Miközben még az egész ország reménykedett, Hilda élő adásában jelentette be, hogy felesleges az újabb mentőexpediciók szervezése, Zsolt mostanra már minden bizonnyal halott.  A rendezőt mélyen megérintette Sterczer személyisége, a kifelé mutatott erő mögött megbújó fájdalom. A két főszereplőt Trill Zsolt és Pál Emőke alakítja.

Miért várjuk? A hegymászók életéről és haláláról már sok filmet készítettek, de mi a helyzet azokkal, akik otthon maradtak? Végre egy kicsit abba is beleláthatunk, mit élnek át azok, akik távol a hegytől tehetetlenül tördelik a kezüket. Hogyan dolgozzák fel szerettük elvesztését? hogyan állnak a kamerák elé, és mit mondanak? Csoma Sándor izgalmas lélektani kérdésekre keresi a választ, és azt is tudja, hogy hiába az alacsony költségvetés, hegymászós film nem létezhet hegyek nélkül – néhány napot az ausztriai Dachstein környékén forgattak.

Mikor láthatjuk? Jelenleg vágják a filmet, a Mozinet forgalmazza, és 2022. második felére tervezik a hazai bemutatót.


HÁROMEZER SZÁMOZOTT DARAB
 (r.: Császi Ádám)

Miről szól? Valóság és fikció keveredik a történetben, amiben egy színházi rendező öt nehéz sorsú roma fiatal életéről készít előadást. A darabban a szereplők a színpadon állva mesélik a történeteiket, amik sokszor saját élményeikből fakadnak. A nagysikerű előadást egy berlini színházi fesztivál is meghívja a programjába, ezt a szürreális utazást meséli el a film. Az alkotók a Cigány magyar című előadásuk sikerét és hatását dolgozták fel, ebben az önreflektív történetben.

Miért várjuk? Császi Ádám második nagyjátékfilmjét azóta várjuk, amióta a megkapóan szép és tragikus Viharsarokról bőgve sétáltunk ki a moziból. A Cigány magyar alcíme “csapatépítő tréning magyar állampolgároknak”, amire továbbra is komoly szükség van itthon. Egyszerre arcon csap, érzékenyít és szórakoztat, ezt reméljük a filmtől. “Nem szemérmesen vagy szofisztikáltan kapargatjuk a felszínt, mint más szociográf filmekben, azokban sokszor hiányolom a bátorságot, ez viszont nagyon bátor lesz” –mesélte nekünk Farkas Franciska a forgatáson, és mi hiszünk neki!

Mikor láthatjuk? A bemutató 2022 második felében várható.

Az összeállítás 2. és 3. része hamarosan érkezik, a legvégén pedig az olvasóink véleményére is kíváncsiak leszünk, mit tippelnek, melyik hazai alkotás okozza majd a legnagyobb élményt idén. 

Címlapfotó: Magasságok és mélységek / Fotó: JUNO11, Tóth Levente