A Deltát kedd éjszaka, 02:55-től lehet bevállalni a TV2-n. A filmet 2007-ben mutatták be, Cannes-ban FIPRESCI-díjat nyert, a Filmszemlén pedig behúzta a fődíjat és a külföldi kritikusok elismerését is. Lajkó Félix egyszerre zeneszerző és színész a filmben, partnere Tóth Orsi, az operatőr Erdély Mátyás (Saul fia), a társ-forgatókönyvíró pedig az esztétaként is neves Bíró Yvette. A rendezővel interjúztunk annak idején, amiben ezt mondta: “Azt hiszem, mindig is egy klasszikusan gondolkodó, voltaképpen teljesen klasszikus rendezőnek gondoltam magam. Nem is nagyon szeretem a nagyon avantgardista, szétbomló formákat. Persze a Nincsen nekem... esetében jellemző az elsőfilmes mohóság,  mindent bele akartam pakolni, de az Afta tisztasága az már nagyon hasonló ahhoz, ami a Deltáé. Valójában a Delta pont elkanyarodás a stilizációtól.


Szerdán a Duna adja éjféltől az Örökbefogadást 1975-ből. A főhős Kata, egy negyvenes munkás, aki megözvegyül és elmagányosodik. Szeretője van, de a férfi nős és semmit nem vállal nyíltan az afférból. Kata gyereket szeretne, de a férfi hallani sem akar róla. Egyszer csak egy intézetből szökött lány keres menedéket a nőnél. A kislány, Anna szeretetéhsége gyógyító erővel hat Kata fásult lelkére. Segít a lánynak kiszabadulni az intézetből és férjhez menniahhoz, akit szeret, majd egyedül, de immár boldogan, örökbe fogad egy másik intézeti kislányt.

Örökbefogadás


A Made in Hungáriát kétszer is leadja a Duna, pénteken este és szombati matinéként. A Fenyő Miklós ifjúkori éveiről szóló film főszereplőjével, Szabó Kimmel Tamással beszélgettünk nemrég, ezt mondta a filmről: “A Made in Hungária miatt sokan ugribugri énekelgetős hülyegyereknek tartottak, és sok évembe telt bebizonyítani, elsősorban magamnak, hogy nem, én nem csak ez vagyok. Pont akkor állt le a filmgyártás, ezért nehéz dolgom volt. Ezért van az, hogy a mai napig ezzel a figurával azonosítanak, mert ebből ismernek a legtöbben. Nem várható el mindenkitől, hogy színházba járjon. Szerencsére van egy réteg, aki viszont jár és látja, hogy miket és mennyi féle szerepet játszom a színpadon.


Végezetül szombaton és vasárnap is láthatunk egy-egy filmet 1937-ből, ráadásul két-két időpontban. Előbbi A harapós férj, Keleti Márton rendezésében, főszerepben Kabos Gyulával és Dajka Margittal. A filmben Péter és Lina válásuk után is egy lakásban élnek, mert nem tudnak megegyezni közös vagyonukról. A férj nem tudja feleségét elüldözni otthonról, így ügyvéd barátja azt javasolja, vigyen új nőt a házba. Az új feleség, Erzsi összebarátkozik Linával és rá kell jönnie, férje csak a probléma megoldása céljából vette el.

A harapós férj


A vasárnapi film A kölcsönkért kastély, amiben Kabos partnere immár Tolnay Klári. Vajda László filmjében Gruber Menyhért dúsgazdagként tér vissza Brazíliából eladó lányával, Mary-vel, és  mániákusan félti a pénzét, titkolja a vagyonát. Igencsak szeretné elkerülni, hogy lánya hozományvadászok karmaiba kerüljön.


2017.09.26., kedd

Delta

TV2, 02:55

2017.09.27., szerda

Örökbefogadás

Duna,  00:00

2017.09.29., péntek

Made in Hungária

Duna, 20:25

2017.09.30., szombat

Made in Hungária

13:30

A harapós férj

Duna, 15:30, 02:35

2017.10.01., vasárnap

A kölcsönkért kastély

Duna, 15:35, 02:10