Hatalmas a bizonytalanság, senki nem tud biztos premierdátumot, a járványhelyzettől és a mozik elhúzódó zárvatartásától függően, a felsorolt filmek közül aligha több is 2022-re csúszhat majd. Mi, és persze és az alkotók is azt reméljük, hogy a felsorolt filmekből minél többet idén láthatunk majd.

BECSÚSZÓ SZERELEM (r.: Nagy Viktor Oszkár)

Miről szól? A futballhuligán Gyulát (Ötvös András) állandó randalírozásai miatt kiteszik az örökbefogadási programból, így feleségével (Stefánovics Angéla) egy roma lányt, Lüszit kérik fel béranyának. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a szurkolótársak elől származása miatt titkolja a béranyát, idővel pedig vonzódni kezd hozzá.

Miért várjuk? Manapság nagy szükség van az elfogadást hirdető filmekre, hát még úgy, ha a pozitív üzenetet szórakoztató és humoros formában adják át. Nagy Viktor Oszkár a lelátók világát és a gyermekvállalás érzékeny kérdését használja fel arra, hogy előadhassa vágyát egy ugyanennyire futballbolond, de kevésbé előítéletes Magyarországról. Ebben elsőrangú magyar színészek vannak a segítségére, Thuróczy Szabolcs a tökéletes bandavezér, Gombó Viola Lotti pedig brillírozik a mindent felforgató, öntörvényű Lüszi szerepében.

Hol tart a munka? A film készen van, novemberben sajtóvetítést is tartottak belőle, ott sikerült elcsípnünk, a premierre viszont már nem került sor a mozik bezárása miatt. Ha a körülmények engedik, 2021 első felében mutatják be. / Fotó: Vertigo Média, Campfilm, Bartha Máté

 

SPIRÁL (r.: Felméri Cecília)

Miről szól? Egy jegyespár (Bogdan Dumitrache, Kiss Diána Magdolna) halgazdaságot vezet, de az erdei tóban halból és horgászból sincs elég. Megviselt kapcsolatuk tovább romlik azzal, hogy az üzlet fellendítéséhez bevonnak egy pályázatírót, a vonzó Nórát (Borbély Alexandra), aki túl közel kerül a férfihoz. A külvilágtól elzárt mikrokozmoszban feszült helyzet alakul ki.

Miért várjuk? A Testről és lélekről Európai Filmdíjas színésznőjét több év után láthatjuk ismét főszerepben, ráadásul egy másik nemzetközi sztár, Bogdan Dumitrache oldalán, akinek filmbéli alakítása varsói fesztiválkritikánk szerint a román újhullám legkiválóbb darabjait idézi. Felméri Cecília első nagyjátékfilmjének már most erős a renoméja, Varsóban és és Thesszalonikiben is különdíjjal jutalmazták. 

Hol tart a munka? Tavaly teljesen elkészült, több sikeres fesztiválszereplésen van túl, a hazai premierje a film forgalmazója és producere szerint is csak a mozik újranyitására vár. / Fotó: Vertigo Média

 

TOXIKOMA (r.: Herendi Gábor)

Miről szól? A heroinfüggőséggel küszködő Szabó Győző (Molnár Áron) önkéntesen elvonóra jelentkezik, ahol az öntörvényű pszichiáter, Csernus doktor (Bányai Kelemen Barna) veszi kezelésbe. A terápiából kemény párharc lesz, amiben két hasonlóan makacs jellem, szikrákat hányva feszül egymásnak.

Miért várjuk? Szabó Győző életrajzi regényének legküzdelmesebb szakaszára koncentrál, ami remek alapanyag egy izgalmas, karakterközpontú drámához. Az eddig látottak alapján Herendi Gábor ezt a főszereplőkön túl is ígéretes szereplőgárdával (Török-Illyés Orsolya, Rainer-Micsinyei Nóra és Sodró Eliza) és látványosan közelíti meg, így a sötétebb tónusa ellenére is közönségsiker lehet belőle. 

Hol tart a munka? Az októberi 23-i bemutatót lefújták, a rendező szerint idén ősszel kerülhet a mozikba. / Fotó: Vertigo Média, Gordon Eszter


POST MORTEM 
(r.: Bergendy Péter)

Miről szól? Az első világháborút követően egy Tomás nevű vándorfotóst (Klem Viktor) télvíz idején a szomszéd faluba hívnak, hogy örökítse meg a gyászoló családok halottait. A holttestekből viszont szokatlanul sok akad, munka közben pedig Tomásnak egyre ijesztőbb természetfeletti élményekben van része. A férfi elhatározza, hogy kideríti, miért támadnak dühös kísértetek az élőkre. 

Miért várjuk? Magyar vidéken és a spanyolnátha idején játszódó kísértettörténetként önmagában is kuriózum. Az első nagyobb költségvetésből készült magyar horror varsói élményeink alapján magas színvonalon űzi az ijesztgetést, a feltámadó holtak és a paranormális jelenségek megvalósításában sem lesz ok a panaszra.

Hol tart a munka? Az elkészült film eddig Varsóban, Triesztben és Malagán szerepelt fesztiválon, a hazai premierre még nem tűzték ki az új időpontot. / Fotó: Szupermodern Stúdió, Szavcsek Attila

 

MESÉK A ZÁRKÁBÓL (r.: Visky Ábel)

Miről szól? Három fogvatartott apáról, akik egy börtönprogram keretében meséket írnak az otthon rájuk váró gyermekeiknek. A rendező és csapata a történetek alapján mesefilmeket készítenek, amikben a szerepeket maguk a rabok, a gyerekek és a családtagok kapják.  

Miért várjuk? Visky Ábel eredeti módját találta meg annak, hogyan lehet a filmezés és az alkotás folyamatának segítségével néhány boldog napra újra egyesíteni szétszakított családokat. Alkotása kihasználja a kreatív dokumentumfilmek széles lehetőségeit, felemelő és szívszorító élménynek ígérkezik. Ezekben a mesékben egész biztosan öröm lesz elmerülni.   

Hol tart a munka? A márciusi Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon mutatják be. / Fotó: Proton Cinema

 

A LEGJOBB DOLGOKON BŐGNI KELL (r.: Grosan Cristina)

Miről szól? Maja (Rainer-Micsinyei Nóra) most lett harminc éves. Látszólag sínen van az élete, stabil párkapcsolatban él, barátjával (Bányai-Kelemen Barna) a közös jövőt tervezik. Egy nap azonban rátalál egy rég nem látott rokona hullájára, és ez a váratlan esemény felszínre hozza az addig szőnyeg alá söpört problémáit. Amíg a halottszállítókra vár, Maja az anyjával (Hernádi Judit) és gyerekkori barátnőjével (Huzella Júlia) is konfliktusba kerül, az órák egyre csak telnek, a lány pedig egyre abszurdabb szituációkba sodródik bele.

Miért várjuk? Bár kifejezetten szeretünk bőgni, a cím ellenére sok nevetésre számítunk Grosan Cristina első nagyjátékfilmjétől. Minden adott, hogy a megrekedt harmincasok lelkét feltáró vígjáték jól sikerüljön. Cristina korábbi kisfilmjeiben a sziporkázó szövegeket mindig kreatív képi világ kísérte, és látva a film legfőbb helyszínét, ez most sem lesz másképp. De amiért igazán hálásak lehetünk neki, hogy írótársát, Rainer-Micsinyei Nórát tette meg főszereplővé. Régóta mondjuk, de nem lehet eleget hangsúlyozni: Nóra jelenleg a legviccesebb színésznőnk, minden rezdülése aranyat ér. 

Hol tart a munka? A film készen van, jelenleg az előzetes és a plakát készítése zajlik. A bemutató a mozik nyitásától függ, de egyelőre nyár végében, ősz elejében bíznak. “A tavalyi év leckéje a kőkemény türelem.” - mondta Cristina. 

 

HÉT KIS VÉLETLEN (r.: Gothár Péter)

Miről szól? A film főhőse Gertrúd, a zenetanár (Rezes Judit), aki restaurátor férje (Mészáros Máté) és kamasz fia (Börcsök Olivér) mellett belefásult az életbe. Szomorúságára gyógyírként bukkan fel egykori kis tanítványa, Albán (Mészáros Blanka), aki megbabonázza a nőt és az egész családot. A lány jelenléte felborítja Gertrúd életét, a teret és az időt, felfordul a világ, a holtak életre kelnek, a fényképek megelevenednek, az emberek egerekké változnak. 

Miért várjuk? Kicsit csalunk, mert Gothár Péter alkotását már elcsíptük a varsói filmfesztiválon, de kíváncsian várjuk, hogyan fogadja majd a magyar közönség. A Hét kis véletlen egy kísérletező szellemű, játékos, kortárs művészeti alkotáshoz hasonlító élmény, ami egyre ritkábban élhető át itthon, utoljára talán Jeles András Rossz árnyéka merészkedett ilyen messzire. Posztmodern látkép egy pesti család életéből. Saját tapasztalatból tudjuk, hogy nem könnyű élmény befogadni, de érdemes.

Hol tart a munka? A film kész, a varsói premier után december végén egy premier előtti vetítést tartottak belőle a Budapest Távmoziban, és amint lehet, szeretnék hagyományos módon is bemutatni a mozikban. / Fotó: Filmpartners

 

ÍGY VAGY TÖKÉLETES (r.: Varsics Péter)

Miről szól? A félreértéseken alapuló romantikus komédia főhőse egy kiégett reklámszakember, aki írói ambíciókat dédelget, és ahhoz, hogy új könyve sikeres legyen, egy ezoterikus bestseller szerzőjével lép szövetségre. Eljátsszák, hogy egy párt alkotnak, miközben – legalábbis kezdetben – a férfi ki nem állhatja a nőt. Alighanem frissességet ad majd a romkomnak, hogy Fekete Ernőt és Béres Mártát első filmes főszerepükben láthatjuk majd.

Miért várjuk? A közel tökéletes előzetessel szerkesztőségünk egyik tagja egyszerűen nem tudott betelni, és folyton újranézte. Varsics filmjében simán ott van az esély, hogy egy kliséken túlmutató, az emberi kapcsolatokról őszintén mesélő és valóban humoros romkom lesz belőle. Önfeledt másfél órás szórakozást és nem szokványos romantikus fordulatokat ígérnek az alkotók, és kívánjuk, hogy igazuk legyen.

Hol tart a munka? A tavaly decemberi premiert felülírta a járvány, egy olyan időpontban szeretnék bemutatni, amikor már stabilan nyitva vannak a mozik, és a lehető legtöbb nézőt elérhetik a filmmel. / Fotó: Intercom

 

EL A KEZEKKEL A PAPÁMTÓL! (r.: Dobó Kata, Gulyás Buda)

Miről szól? Dorka (Marczinka Bori) anyukája halála óta édesapjával él egyhangúságban egy hatalmas birtokon. A férfi egy nap bejelenti, hogy házasodni készül. Dorka rájön, hogy a menyasszony, Viola (Pálmai Anna) más, mint akinek mutatja magát, a nő ezért egy messzi gyerektáborba száműzi a kislányt. Dorka itt viszont új barátokra lel, akik segíthetnek neki, köztük a kedves tanár, Harmat Eszter (Csobot Adél).

Miért várjuk? Családi filmek a rendszerváltás óta alig készülnek hazánkban, de ez most megváltozhat. A családi közönség újrafelfedezésének első állomása Dobó Kata nagyszabású mesefilmje lehet, ami látványos díszleteivel, énekes-táncos jeleneteivel vonzhatja be a Disney-filmek rajongóit is. 

Hol tart a munka? Az utómunka a napokban zárul le, a jelenlegi tervek szerint a film december elején kerül a mozikba. / Fotó: Megafilm

 

SZENT IGNÁC ÚTJA (r.: Tolvaly Ferenc)

Miről szól? Tolvaly Ferenc az El Camino - Az út regény- és film alkotójának új dokumentumfilmje bemutatja, hogyan válik egy zarándoklat lélekúttá. A rendező egy spanyol jezsuita lelki vezetőt és négy fiatal zarándokot kísér Loyolai Szent Ignác 500 évvel ezelőtt megtett zarándokútján.

Miért várjuk? „Az élet igazi kalandját, az útkeresést és önmagunk megtalálásának lehetőségét kínálja” – ígérik az alkotók. A zarándoklat az El Caminóhoz (Szent Jakab-útjához) hasonlóan spanyolországi történelmi helyszínekre kalauzol, miközben bemutatja Szent Ignác Loyolától Manresáig bejárt zarándokútjának szépségeit. Igazi időutazáson érezhetjük magunkat közben, mivel a magányos zarándokok a elnéptelenedett tájakon és üres „skanzeneken” haladnak keresztül.

Hol tart? Tavaly augusztusban forgatták, a nyersvágás már elkészült és most kezdenek a hangutómunkába. Májusban szeretnének nemzetközi premiert tartani Rómában, szeptemberben itthon is bemutatni. Egyidőben a rendező élményei regény formában is megjelennek El Camino húsz év múlva – Szent Ignác útja címmel.  

 

LEGJOBB TUDOMÁSOM SZERINT (r.: Lőrincz Nándor, Nagy Bálint)

Miről szól? Nóra és Dénes (Hámori Gabi és Bodolai Balázs) fiatal házaspár, akik első gyermekük születésére készülnek. Nóra egyik éjszaka zaklatottan ér haza, elmondása szerint szexuálisan bántalmazták. Az eset felborítja az életüket, és mivel a zaklatás egyetlen tanúja Nóra, a feldúlt férj személyesen próbál meg utánajárni, hogy mi történt azon a szörnyű éjszakán.

Miért várjuk? A #metoo korában a filmekben is egyre nyíltabban foglalkoznak a szexuális bántalmazás szerteágazó témájával. A zaklatás lelki vonulata mellett az áldozathibáztatás, a szavahihetőség vagy az elkövető indítéka is egyre több, főleg fiatal magyar filmest érdekel – legutóbb Nagy Zoltán Szép csendben című filmje egy tanár által elkövetett, iskolai zaklatással foglalkozott. Nagyon bízunk Lőrincz Nándor és Nagy Bálint filmjében: indítson el fontos párbeszédeket és legyen egy pattanásig feszült, izgalmas thriller.

Hol tart a munka? A film nemzetközi premierjét a tallinni Black Nights Filmfesztiválon tartották meg. Dátumot még nem tűztek ki, de idén szeretnék bemutatni. 

 

KÜLÖN FALKA (r.: Kis Hajni)

Miről szól? A film főszereplője a börtönviselt Tibor (Dietz Gusztáv első filmszerepe), és tizenkét éves kislánya, Niki (Horváth Zorka szintén amatőr színész), akivel hét éve nem találkoztak. Tibor kidobóként dolgozik az éjszakai életben, a lány pedig a nagyszüleivel él, akik képtelenek kordában tartani a vadóc, öntörvényű kislányt. Miután megtudja, hogy apja kijött a börtönből, a tiltás ellenére felkeresi őt, és ez a találkozás mindkettőjük életét megváltoztatja.

Miért várjuk? Hajni két korábbi kisfilmjét, a Szép alakot és a Last Call-t is előkelő helyre raktuk az elmúlt évtized legjobb rövidfilmjeit rangsoroló listán, így nem kérdés, milyen lelkesen várjuk első nagyjátékfilmje érkezését. Rendezőként különleges érzéke van az amatőr és a profi színészek vezetéséhez, íróként pedig keserédes, humoros, és nem utolsó sorban hiteles történeteket mesél. A börtönben megkeményedett apa és vadóc lányának találkozása az év egyik katarzisa lehet.

Hol tart a munka? A film első vágata az ígéretes elsőfilmeket összeválogató First Cut Lab fődíját kapta. Az utómunka azóta befejeződött, a film forgalmazója pedig a Mozinet lett. 2021-ben és hagyományos mozipremierben gondolkodnak. / Fotó: Proton Cinema

 

ANYÁIM TÖRTÉNETE (r.: Haragonics Sára, Dér Asia)

 

Miről szól? Virág, az egykori képviselő és zenész élettársa, Nóra két év várakozás után örökbefogadnak egy kislányt. A kamera megörökíti családjuk történetét, a szülői nehézségeket és az azonos nemű párokat érő támadások hatását.

Miért várjuk? Témája nem is lehetne aktuálisabb. Hazánkban törvénybe vésik, kiből lehet apa vagy anya, amivel család fogalmát végleg ki akarja sajátítani a politika. Holott erről nem a hatalomnak, hanem az érintetteknek kéne döntenie, az egynemű pár és kislányuk hétköznapjairól szóló dokumentumfilm társadalmi érzékenyítő hatására ezért is nagy szükség van. 

Hol tart? A film Magyarországon a tavaszi BIDF versenyprogramjában mutatkozik be, nemzetközi premiere a Hot Docs Canadian International Documentary Festivalon volt tavaly. A BIDF után az HBO Europe tűzi műsorra. / Fotó: Campfilm, HBO Europe, Dér Asia

 

A listát hamarosan folytatjuk!

Címlapkép: Kis Hajni - Külön falka (Forrás: Proton Cinema)