A német filmipar költségeinek kétharmada, 100 millió euró a regionális filmalapok által jut a rendszerbe. A hat regionális filmalap - Filmboard Berlin Brandenburg, FilmFernsehFonds Bayern, FilmFörderung Hamburg, Filmstiftung NRW, MFG Baden -, a "Big Six", a "Nagy Hatos" szorosan együttműködik a hazai filmek és koprodukciók támogatásában, finanszírozásában. Ez egyfelől jó, a filmesek végigutazva Németországot minden forrásból szerezhetnek pénzt. Ám ennek a forgatókönyvek könnyen látják a kárát, ugyanis sokszor funkciótlan, felesleges utazgatások kerülnek a történetbe pusztán a finanszírozási kötelezettségek, feltételek miatt, erőltetett road-movie-kat hozva létre. Ettől függetlenül a német film(ipar) már évek óta virágzik, a tévékkel karöltve rengeteg feldolgozás készül, és a bérmunkák száma is magas. (Bővebb információ itt.)

 

staab_500
Ki tudja, nálunk kötnek-e ki?


Úgyhogy a csehek most elkezdik buzdítani a régiókat, hogy hozzák létre a filmalapokat - a verseny éleződik. Magyarországon már van három filmalap, a győri a pécsi és a legfiatalabb miskolci, a magyar filmipar érdekében érdemes lenne az új MMKA-vezetésnek átgondolnia, milyen lehetőségek szunnyadnak a velük való szorosabb együttműködésben - a probléma fel sem merül az MMKA-önátvilágítás eredményeként született dokumentumban

S hogy a verseny nemcsak a régióban dúl: Woody Allen azért forgathatja Párizsban a következő filmjét, mert 2010-től ott is érvénybe lépett a 20%-os adókedvezmény.