“Hát akkor elkezdjük az utcán!” Pataki Ági producer állt a helyzet élére, amikor kiderült, hogy az óbudai Leroyba meghirdetett sajtónapon végülis nem lehet bemenni a díszletbe. A főbb információkat tehát itt tudtuk meg, a Bécsi úton ácsorogva: a Nejem, nőm, csajom című film Szajki Péter 2008-as Intim fejlövés című rendezésének párdarabja lesz, akkor négy férfi sorsát követhettük, most négy nő különösen alakuló estéjébe nyerünk bepillantást, akik egy szépségszalonban futnak össze. A film tehát nem folytatása az Intim fejlövés-nek - ugyanabban a stílusban készül és ugyanúgy a szex és a szerelem áll a történetek középpontjában. A film létrejöttét produceri összefogás hozta létre: a producerek Mécs Mónika és Pataki Ági, illetve ahogy a filmben is, minden nő mögött ott áll egy férfi, azaz a producerek esetében Mesterházy Ernő és Kovács Gábor. (Illetve a Sparks Lightningot Romwalter Judit képviseli, ő az apukájával, Romwalter Ricsivel közösen csinálja a cégét.)

szajkileroy 10

Még több kép

Az Intim fejlövés 2008-ban legendásan alacsony költségvetésből készült, mindössze 12 nap alatt, gyakorlatilag no-budgetből, mindössze 7 millió forint állt a készítők rendelkezésére. “Ehhez képest most low-budget körülmények között forgatunk, ami végülis normálisnak mondható a jelenlegi keretek között. Még nem tudom megmondani, hogy ez pontosan mit is jelent, de azt tudjuk, hogy a film dobozba fog kerülni, le tudjuk forgatni, de még pályázunk, úgyhogy nem tudjuk mennyi pénz fog összességében rendelkezésre állni. Decemberben be fogjuk mutatni a mozikban.” - bizakodott a forgatáson Pataki Ági.

A film ebédszünetében rögtönzött sajtótájékoztatón a producer hozzátette: az Intim fejlövés sikere nagyon fontos számukra. A 40. Magyar Filmszemlén elnyerte az elsőfilmeseknek járó Simó Sándor-díjat és az Indexvideón egy év alatt több mint 300 ezren nézték meg (és azóta összesen 400 ezren, ami kiemelkedő siker). A négy női főszereplő Schell Judit, Gubík Ági, Lovas Rozi és Tompos Kátya, a további szerepekben feltűnik Kovács Patrícia, Fodor Annamária, Rudolf Péter, Stohl András, Schmied Zoltán, Mészáros Béla, Keresztes Tamás, Szikszai Rémusz és Thuróczy Szabolcs is. (Nézd meg az Intim fejlövést!)

szajkileroy 04

Fotó: Valuska Gábor

A Nejem, nőm csajom öt hét alatt került dobozba: a filmhu stílusosan az első és az egyik majdnem utolsó forgatási napon járt kint, és bár mindkét nap feszített tempóval ment, alapvetően jó hangulatú, mosolygós stábtagokat láttunk. Az első napon Szajki Péter rendező természetesen nyakig ült a munkában, csupán a sajtótájékoztatón mondta el, hogy “A film párkapcsolati történeteket mesél el a közönség számára érthető módon. Nem kell megijedni, nincsen benne semmi elvont". Így alkotótársát, Vörös Adélt faggatuk a Nejem, nőm, csajom történetéről. A négy női főszereplő egy szépségszalonban találkozik, mindannyian egy szép este reményében szeretnének megszépülni. "Nem gondolom, hogy ez finomabb film lenne, mint az Intim fejlövés, azért mert nőkről szól. Stílusában, dialógusaiban hasonlóan életszerű, hiteles próbál lenni, de humorában talán intenzívebb. Eredetileg egyébként Angelusz Iván ötlete a folytatás, így Péterben is motoszkált, hogy meg kellene mutatni az Intim fejlövés női oldalát.” - mesélt a kezdetekről Vörös Adél. “2010 decemberében készült a forgatókönyv első változata, abban még dramaturgként vettem részt, de közben annyi ötletem és dialógusom került bele, hogy Péter a második változat előtt felkért társ-forgatókönyvírónak.”

szajkileroy 16

Mészáros Béla, Lovas Rozi és Szajki Péter

Miért éri meg egy jól menő cégnek, mint a Filmpartners, részt venni egy low-budget film készítésében? - tettük fel a kérdést Pataki Áginak még a Leroyban, aki akkor még nevetve felelte, hogy nem éri meg, mert mindenki csak áldozatot hoz. “Mindenki beleteszi azt, amit tud, nincsenek illúzióink, hogy ebből fogunk nagyon sokat keresni. De ha piacra tudunk tenni egy olyan filmet, amit szeretnek, akkor az nekünk hatalmas szakmai előrelépés, hogy ilyen nehézségek között tudunk filmet forgatni. Mi ettől boldogok leszünk.” Ekkor még nem is sejtettük, hogy hamarosan meglátjuk, Pataki Ági mekkora áldozatot hozott a film érdekében: a Leroyban megbeszélt swinger randevú helyszíne a filmben a Kovács Gáborral közös otthonuk lett. A ház egyébként nagyon finom ízléssel berendezett, így a swinger party kedvéért le is kellett egyszerűsíteni a belső teret.

szajki 13
Még több kép

A Leroyban forgatott jelenetben két pár találkozott: Mészáros Béla és Lovas Rozi alakítják az esküvő előtt álló párt, akik azt gondolják, hogy párkapcsolati nehézségeiket egy párcserés éjszaka oldja meg, ezért találkoznak Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal. A Leroyban a történet részleteiről még nagy volt a titkolózás, ám Hűvösvölgyi forgatáson Schmied egy latexruhában fetrengett a mentősökkel, szóval az este valószínűleg nem sült el jól.

A forgatás azonban menetrendszerűen zajlik: a 21 napos forgatás vége felé járunk, összeszokott csapat dolgozik a kamera mögött. Ellenőrizni kell Schmied Zoltán latexruháját, hiszen egyszerre kell hitelesnek, de viccesnek is lennie, ahogyan megjelenik benne. Közben próbálják a mentők megérkezését, és Mécs Mónika mindenre kiterjedő figyelmének köszönhető, hogy a kamerastáb nem tükröződik a felvételeken a mentőautó ajtajában.  “Nagyon fontos különbség az Intim fejlövés-hez képest, hogy bár most is kis költségvetésből dolgozunk, mégis volt lehetőségünk foglalkozni a látvánnyal, a berendezéssel, a jelmezekkel - meg tudjuk valósítani azt, amit elképzeltünk.” - mesél a forgatási élményeiről Szajki Péter a hűvösvölgyi éjszakában. 

szajkibelso 03

Még több kép

Szajki Péter az Intim fejlövés óta eltelt négy évben készített egy dokumentumfilmet az HBO-nak (A Pierre Woodman-sztori), kisfilmeket a Magyar Televíziónak (Szép magyar szó-kép-tár) és társforgatókönyvíróként dolgozott a Szinglik éjszakájá-ban. Eredetileg nem is az Intim fejlövés-t szerette volna folytatni: “Nem akartam még egy szerelmi-szexuális történetekre épülő filmet csinálni, úgyhogy írtam egy forgatókönyvet Szerelmek városa címmel. A válság kellős közepén, a filmgyártás leállásával be kellett látnom, hogy egy ilyen nagyléptékű film nem megvalósítható, úgyhogy valami egyszerűbben kezdtem gondolkozni, amit le is lehet forgatni. Angelusz Iván pedig folyamatosan nyomatta, hogy csináljuk meg az Intim fejlövés folytatását egy kozmetikában Végtelen szőrtelenítés címmel. Időről-időre előkerült ez a téma, és mindig jót röhögtünk rajta. Később a Rózsaszín fejlövés címben gondolkoztunk, hogy jelezzük a két film kapcsolatát, de ez annyira hülyén hangzott, hogy inkább hagytuk a fenébe. Az Intim fejlövés 2 viszont fel sem merült, mert ugyan hasonlít szerkezetében és stílusában, de mégis teljesen független - ez egy másik film.“

Az Intim fejlövés férfias nézőpontja után szükség volt a női szemre is, Vörös Adél rengeteget segített a forgatókönyv alakításában. “De egyébként én az Intim fejlövés-t sem éreztem annyira férfiasnak, mert számomra mindenki főszereplő volt abban a filmben, sőt, a Nagy-Kálózy Eszter - Gáspár Tibor történetszál át is fordul egy idő után, és a nő lesz a főszereplő a saját problémájával. A Nejem, nőm, csajom-ban is a nők a főszereplők, de attól még a férfiak története is igencsak hangsúlyos.” 

szajkibelso 02

Még több kép

A film operatőre Szatmári “Szatyor” Péter, akinek a munkáját legutóbb a Womb című filmben lehetett megcsodálni: “Szatyor sokkal szerencsésebb helyzetben van, mint Petrik András volt az Intim fejlövés alatt. Akkoriban nagyon sok operatőr utasított vissza azzal, hogy nem lehet megcsinálni egy nagyjátékfilmet 12 nap alatt egy darab dv-kamerával és három darab lámpával. Nagyon bátor döntés volt Petrik Andrástól, hogy ilyen körülmények között is elvállalta, néha még 20 perc sem volt arra, hogy bevilágítson egy teret. Most sem áll minden 100%-ban a rendelkezésünkre és rengeteg kompromisszumot kell kötni, de össze sem hasonlítható a két film, most tényleg profi körülmények között dolgozunk. Számomra Szatyor az egyik legjobb magyar operatőr, nagyon szeretem a munkáit - de ez egy egyszerű film, és éppen az a feladat, hogy ebben az egyszerűségben kell ügyesnek lennünk. De nem csak neki, mindnyájunknak.”