Anna Hints első egész estés filmje, a Smoke Sauna Sisterhood egy észt-francia-izlandi koprodukció, amely megjelenésekor hatalmas sikert aratott; a 2023-as Sundance Filmfesztiválon megkapta a World Cinema szekció legjobb rendezésének, az Európai Filmdíjon pedig a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat. A film az észt szaunakultúra hagyományainak megmutatása mellett a női összefogásra, egymás támogatására és segítésére hívja fel a figyelmet. A szűk másfél órás játékidő alatt szó esik a női lét mindenki által ismert, vicces pillanatairól is, de főként a film szereplőit ért borzalmak kerülnek fókuszba, amik támaszt nyújthatnak azoknak, akik átéltek hasonló élményeket, valamint figyelmeztetésként hathatnak minden nő számára. A Puskin Mozi közel telt házas eseményén szembetűnő volt, hogy a közönség nagy része nőkből állt, egy gyors számolás után arra jutottam, hogy a nézőknek mindössze nagyjából 10 százaléka volt férfi.

A közönség / Fotó: Paseczki Lídia

 

A Smoke Sauna Sisterhood során felváltva láthatunk képeket a szaunakultúrában élő nők mindennapi tevékenységeiről, és hallhatjuk a történeteiket. A nőiségnek szinte minden tabutémáját érintő sztorik ezek, amik a dokumentarista jelleget dramaturgiai eszközökkel némileg megbontva, egyre komolyabbá és letaglózóbbá válnak. Bár távolról sem ez a központi téma, természetesen a szülés kérdéséről és különböző, szüléssel kapcsolatos élményekről is szó esik, ami a vetítés utáni beszélgetésre meghívott vendég személye miatt volt kifejezetten izgalmas. Geréb Ágnes pszichológus, szülész-nőgyógyász, valamint bába végzettséggel rendelkezik, Magyarországon ő az otthonszülés intézményének legfontosabb alakja.

Szinte a legelején világossá vált, hogy kevésbé a Smoke Sauna Sisterhoodról, mint Geréb Ágnes saját tapasztalásairól és karrierjéről lesz főként szó, azonban így is számos olyan gondolat hangzott el az este során, ami kapcsolódik filmben látottakhoz.

Geréb Ágnes a film utáni beszélgetésen

 

Amikor a moderátor, Veiszer Alinda a film vége felé elhangzó, nemi erőszakról szóló történethez kapcsolódóan megkérdezte, hogy Ágnesnek van-e hasonló tapasztalata, Ágnes elmesélt egy esetet, amikor hazafelé tartva majdnem veszélyes helyzetbe sodorta magát, mert beült egy teherautóba két férfi közé. Viszont az ő esetében egy idő után a két férfi mondta neki, hogy szálljon ki és máskor ne szálljon be ilyen veszélyes autóba.

Története tehát szerencsésebben végződött, mint az, amiről a film egyik szereplője számolt be. Ágnes megemlítette, hogy a mai napig rendszeresen vezet női csoportokat, és röviden mesélt a legutóbbi élményéről: ,,Döbbenetes volt ennél a női csoportnál, amit vezettem, hogy egytől egyig mindenkit ért abúzus az életében, és ez egészen mellbevágó.”

A női körök bizalmi légkörével kapcsolatban Ágnes rendkívül izgalmas dolgot állított: ,,Könnyű mély bizalmat kiépíteni és teljes mértékben elfogadni valakit, azonban szerintem ez csak időszakosan lehetséges. Egy csoport vagy szülés idejére. De úgy érzem, hosszú távon a feltétel nélküli elfogadás csak egy egészséges anya-gyerek kapcsolatban jön létre. Egyoldalúan, az anya részéről. Én azt gondolom, hogy ez az élet más területén, akár a szerelemben, akár bárhol, csak időszakos.” Ezzel Ágnes lényegében a Smoke Sauna Sisterhoodban megismert nők kapcsolatáról is kifejtette véleményét. Akármennyire is feltétel nélkülinek tűnt a filmben szereplők egymás iránti elfogadása, az Ágnes által elmondottak miatt némileg átértékeltem, amit láttam.

 

A beszélgetés során kiderült, hogy a bábák és az anyák kapcsolata is egy hihetetlenül erős kötelék. Elmesélt egy esetet, amikor egy dúlájuk szülése közben őt hívták másik szüléshez, és mikor jelezte, hogy elindul, a dúla kétségbeesetten kérdezte, hogy tényleg elmegy-e máshoz. ,,Utána ezen sokat gondolkodtam. Hogy lehetséges, hogy amikor ott vagyunk egy szülésnél, ahol egy nagyon személyes és mélyreható együttlét van, utána mégis el lehet menni máshoz, ahol ugyanolyan őszintén vagyunk jelen? Arra jutottam, hogy ez azért van, mert bármennyire is személyes ez a kapcsolódás, igazából nem a személynek, hanem az életnek, a születésnek, a halálnak, a testvériségnek, a nőiségnek, a szerelemnek szól.”

A Smoke Sauna Sisterhoodban nem esett szó örömteli szülési élményről, azonban Ágnes gyönyörűen megfogalmazta, hogy miért ragadja el érzelmileg a mai napig minden egyes szülés, amit végigvezet. ,,Minden szülés olyan, mint egy kábítószeres utazás.” Emiatt Ágnes gyakran nem is emlékszik tisztán a szüléskor történt eseményekre, gyakran csupán a szülés után megejtett beszélgetés során ugranak be neki emlékek.

Kép a Smoke Sauna Sisterhood című filmből

 

Ágnes a szülő nők és a bábák kapcsolatát is egy különleges kapcsolódásnak tartja, erről is hosszan mesélt. ,,Nagyon sokakkal tartós maradt a kapcsolat, főleg azokkal, akiket trauma ért, tehát akiknek beteg gyereke született. Azokkal intenzívebb kapcsolatban vagyok.” Veiszer Alinda arról is megkérdezte Ágnest, hogy ezekben a viszonyokban ő segítő szerepben maradt, vagy előfordult olyan, hogy barátság is kialakult. ,,Úgy tűnik, hogy sokan szeretnek, de erről azt gondolom, hogy engem valójában nem ismernek, hanem a saját szülés élményüket szeretik, ehhez pedig én kötődöm. De igazából nagyon-nagyon kevesen ismernek közülük.”


A beszélgetés második felében szinte kizárólag Ágnes nehéz időszakáról, a házi őrizetben töltött éveiről volt szó. Illegálisan folytatott bábai tevékenysége miatt 17 évig volt eltiltva otthonszülés vezetésétől és csupán 2023 decemberében kapta vissza az engedélyét. Bár a legtöbb kérdésnél érződött, hogy nem szívesen emlékszik vissza erre a nehéz időszakra, sok dolgot megosztott a közönséggel. ,,Az elején, amikor még nem hittem el, hogy ez hosszú lesz, akkor nagyon hiányzott. Az endorfinra, ami egy szülést hasonlóvá tesz a kábítószeres utazáshoz, elvileg nem lehet ráfüggni, de a bábák nem véletlenül nem szeretnek nyaralni.”

 

 

A beszélgetés vége felé Alinda visszautalt a legelső témára, a nőkkel való bizalmi kapcsolatra. Amikor megkérdezte Ágnest, hogy kik támogatták a házi őrizet alatt, Ágnes megemlítette, hogy a bábakörből nem igazán maradtak mellette, viszont családja, barátai, valamint a karrierje során megismert nők közül rengetegen segítettek neki. Mivel a házi őrizet alatt nem tehette ki a házból a lábát, az őt támogatók beosztották magukat és mindenki más-más területen segített Ágnesnek, volt, aki a bevásárlást intézte, volt, aki a postára ment. ,,Amikor szükségem volt a közelmúltban segítségre, akkor tudtam annak a 3500 családnak írni, akivel kapcsolatban vagyok azóta is. Ők összefogtak és kisegítettek engem a bajból.”

Szóba került, hogy mik Ágnes tervei a jövőre nézve most, hogy újra nyilvántartásba került független bábaként. Megemlítette, hogy végső soron semmiképp sem ő, hanem a biológiai óra dönti el, hogy mikor kell végleg abbahagynia. ,,Nehezen tudom elképzelni, hogy rendszeresen felkeljek éjjel kettőkör, lelkesen fogjam a rohadt nehéz bőröndöt és boldogan ügessek vele a lépcsőn. De azt remélem, hogy ahogy újra elkezdek szülést kísérni, az megadja azt a szükséges energiát, ami még kell.”

 

Alinda rákérdezett, hogy azért akar-e újra munkába állni, mert annyira hiányzik neki, vagy mert van benne egyfajta dac, amiért 17 évvel ezelőtt nem ő határozta el, hogy befejezi-e, hanem rákényszerült, hogy egy időre abbahagyja. ,,Nem dac ez, csak egy olyan hirtelen sebet ejtettek rajtam akkor, ami azóta sem bírt begyógyulni. Most már sok bába tud menni szüléshez, nem feltétlenül vagyok szükséges, de én önző módon szeretnék, mert szükségem van arra, hogy ne így fejeződjön be. Nem tervezek sokáig szüléshez járni, de egy kicsit még fogok, hogy gyógyultabban tegyem le a lantot. Soha életemben nem voltam még legális otthonszülésnél. De majd megyek.”

 

A cikk a Mozinettel együttműködésben készült.

Fotók: Paseczki Lidia