Egy évvel ezelőtt türelmetlenül vártuk, hogy végre kinyissanak a mozik, de a december jelentős részét otthon töltöttük, a várt bemutatók pedig 2021-re csúsztak. Idén kicsit jobb a helyzet, maszkba burkolózva továbbra is látogathatjuk a mozikat, de megnyugtató a tudat, hogy az otthon kényelmében is izgalmas premierek várnak ránk. December első két hetének streaming premierjeiből válogatunk, hazai és nemzetközi tartalmak, a legújabb premierek és online elérhetővé váló korábbi alkotások is feltűnnek.


A kutya karmai között 
(The Power of the Dog)

Hol és mikor? Netflix és december 1.


2021-ben már több említésre méltó western is megjelent (A vadnyugat törvényei szerint, Old Henry), Jane Campion vadnyugati története ráadásul azok is figyelmét is felkeltheti, akiket amúgy hidegen hagy ez a műfaj. A legjobb rendező díját érdemelte ki Velencében, szinte már állandó jelzője lett azóta, hogy az év egyik legjobbja, illetve Benedict Cumberbatch-et is egy tőle szokatlan szerepeben láthatjuk. Kegyetlen zsarnokként viselkedik a cowboyok között és a családjával, de valójában a saját titkos vágyait palástolja ezzel. További fontos szerepekben Kirsten Dunstot, Jesse Plemonst és Kodi Smit-McPhee-t láthatjuk.


Űrpiknik

Hol és mikor? Cinego és december 1. / Kölcsönözhető a Filmio-ról is!


Az idei nyár legőrültebb magyar mozifilmjét az elsőfilmes Badits Ákos hozta el nekünk. Az Űrpiknik egy neonfényes buddy-movie, melyben egy különc, flegma egyetemista lány (Walters Lili) véletlenül kapcsolatot létesít egy önbizalomhiányban szenvedő űrlénnyel (Takács Zalán), aki azért érkezik a Földre, hogy a közelgő apokalipszis elől kimentse innen rajongása tárgyát, Zalatnay Cinit, miközben egy gonosz űrlény (a fehér hajú és kék szemű Árpa Attila) próbálja megakadályozni küldetésüket. Egyéjszakás őrület a Föld nevű bolygón, melyhez Zalatnay Cini adja a háttérzenéz.


Becsúszó szerelem

Hol és mikor? Netflix és december 1. / Kölcsönözhető a Filmio-ról is!


Gyula (Ötvös András) balhés drukker, akinek a foci és felesége, Mariann (Stefanovics Angéla) a mindene. Miután kiderül, hogy Gyula meddő, feleségével az örökbefogadás mellett döntenek, de mivel a balhés férfi és barátai folyamatosan a bíróságon kötnek ki, kizárják őket a programból. Mariann egyik nap váratlanul egy várandós roma lányt (Gombó Viola Lotti) hoz haza, akinek a születendő gyermekét a terv szerint majd magukhoz veszik. Nagy Viktor Oszkár filmjének sikerül az, ami a romkomoknak ritkán szokott: humoros, romantikus, és pozitív üzenetet közvetít az elfogadásról, a gyermekvállalás nehézségeiről.


A mozi ereje 
(Voir)

Hol és mikor? Netflix és december 6.


“Emlékszem a pontos pillanatra, amikor beleszerettem a filmekbe” – mondja az egyik narrátor David Fincher videoesszé-sorozatában. Te is emlékszel erre a pillanatra? Elég végignézni az előzetest, és benne a sok rövid bejátszást nagyszerű filmekből, hogy meghatározó élmények egész sora törjön a felszínre az emberben. Filmbolondok fognak filmbolondokhoz beszélni a Hetedik rendezőjének legújabb produkciójában, amely személyes beszámolókon keresztül vihet közelebb annak a kérdésnek a megválaszolásához, hogy miért szeretünk újból és újból beülni a mozik sötétjébe.


Jupiter holdja 

Hol és mikor? Filmio és december 9. 


Egy szír menekült (Jéger Zsombor) rejtélyes módon szert tesz a repülés képességére, amit egy hitehagyott magyar orvos (Merab Ninidze) nem által saját hasznára fordítani. Hiszékeny, csodaváró emberektől csalnak ki pénzt, ám nyomukban ott lihegnek a hatóságok. mundruczó sci-fi drámája a menekültválság derákán érkezett, és a repülés rögvalóságba ültetett szimbolikájával képes volt újszerűen, szó szerint elemelt szemszögből megmutatni a kontinenst megrázó krízist. Rév Marcell kitűnő operatőri munkája és a lenyűgöző speciális effektek feledhetetlenné teszik képeit. 


Encounter

Hol és mikor? Amazon Prime és december 10.


Michael Pearce az utobbi évek egyik legerősebb rendezői debütálását hozta össze a 2017-es Vadállattal, természetes, hogy sokat várunk a folytatástól. A démonaival harcoló, gyerekeit az exfeleségétől elrabló háborús veteránt Riz Ahmed játssza, szóval abban is biztosak lehetünk, hogy a rendezés mellett a színészi játék is kiváló lesz. Tényleg egy földönkívüli invázió zajlik, és mikroszkopikus élőlények épülnek be az emberek szervezetébe? Vagy ez csak a megzakkant elméjű főszereplő beteges képzelgése? Izgalmas és érzelmes, sci-fi elemekkel dúsított családi dráma vár ránk.


A boszorkány 
(The Witch)

Hol és mikor? HBO GO és december 10.


2015-ben nemcsak az újonc Robert Eggers ejtette ámulatba a közönséget a hátborzongató szerzői horrorfilmes látásmódjával, hanem A boszorkány főszereplője, Anya Taylor-Joy is lenyűgözte a közönséget és a kritikusokat. A 17. századi Angliában játszódó történetben egy parasztcsaládot zülleszt szét az egyre növekvő gyanakvás, hogy a gonosz megkísértette legidősebb lányukat, és ő az okozója minden balszerencséjüknek. Anya Taylor-Joy óriási szemeivel és hosszú nyakával még ma is megdelejez minket, Eggers óangol paranoia-horrorja pedig a frászt is kiveri belőlünk hat év múltán is.


Megbocsáthatatlan
 
(The Unforgivable)

Hol és mikor? Netflix és december 10.


A nagysikerű Kontroll nélkül rendezője, a német Nora Fingscheidt először dolgozik a tengerentúlon, de máris világsztárok állnak a kamerája elé. Az intézetből intézetbe küldözgetett, problémás kislány története után ismét egy rendszeren kívüli hőst választott magának: Sandra Bullock alakítja a börtönviselt rabot, aki húsz évet ül egy rendőr meggyilkolása miatt. Szabadulása után semmi másra nem vágyik, csak felkeresni a húgát és visszailleszkedni a társadalomba, de a múlt alakjai tovább kísértik őt. Sandra Bullock mostanra végérvényesen kilépett az egykori romkom hercegnő szerepéből, a Megbocsáthatatlan szikár főszerepében keményebbnek tűnik, mint valaha.


A dagadék
 (Fatman)

Hol és mikor? Netflix és december 14.


Mel Gibson, mint Mikulás? Bizarr ötlet, ami még Billy Bob Thornton Tapló télapóját is kenterbe veri. Igaz, hogy a színész renoméját rasszista és erőszakos kirohanásai alaposan megtépázták, de az utóbbi években egyre többször tűnik fel kisebb thrillerekben és akciófilmekben, ez a karácsonyi akcióvígjáték pedig az eredetibb fajtába tartozik. A Gibson-féle Télapóban egyre kevésbé hisznek a gyerekek, ezért a játékgyártás helyett a hadiipar felé fordul a manókkal együtt. És ha ez nem lenne elég, az egyik rossz gyerek bosszúból bérgyilkost (Walton Goggins) küld a nyakára.


The Hand of God

Hol és mikor? Netflix és december 15.


A nagy szépség és az Ifjúság rendezője, Paolo Sorrentino is felült a streaming vonatra, és a Netflix segítségével elkészítette eddigi legszemélyesebb filmjét, majd ezzel meghódította a 78. velencei filmfesztivál zsűrijének szívét is. A The Hand of God a 80-as évek Nápolyában, egy fiatal fiú életét követi, akinek élete a mozi szeretete, egy személyes tragédia és Diego Maradona érkezése körül forog. Sorrentino univerzumában az öröm, a halál, a humor és a varázslat mindig helyet kap egymás mellett, és most különösen izgalmas, hogy mindezt a szülővárosában, életének legfontosabb helyszínén élhetjük át újra.