filmhu: Szép téma, nagy téma, nagy feladat.

Muhi András Pires: Óriási lemaradást kellett behoznom ezzel a filmmel, ráadásul több kihívásnak egyszerre kell megfelelnem. Volt egyrészt egy sportszakmai, sportpublicisztikai kihívás, másrészt egy narrációs kihívás. A futballról kialakult egységes, ámde használhatatlan beszédmód helyett kellett találnom egy, a célnak megfelelő nyelvet. A feladat tehát nagy volt, de sikerült megfelelni több elvárásnak is.

filmhu: Melyeknek?

M.A.P.: Úgy tűnik, sikerült megfelelni a közönségnek, mert 200 000-en megnézték a tévében. Sikerült filmszakmailag is elfogadtatnom a módszerem, mert a film bejutott a Filmszemle – általában fajsúlyos témákat preferáló – dokumentumfilmes mezőnyébe. És a sportszakma is értékelte a filmet: új fejlemény, hogy a Nemzeti Utánpótlás Intézet vásárolt ezer darabot belőle, hogy eljuttassa országszerte minden utánpótlásképző központba: vagyis a film tananyag lett.

"Nem hiszek a megváltástanokban"
filmhu: A magyar futball tudathasadásos helyzetben van, a játékosok úgy hajtanak-dolgoznak, hogy közben tudják, hogy nem jó játékosok. Ezt csak öniróniával lehet feloldani, ahogy azt a filmen teszik is az ifjúsági korú játékosok.

M.A.P.: A futball olyan, mint egy vallás. Számos olyan dolgot követel meg a művelőjétől, amire az esetleg életkora és érettsége alapján nem lenne képes  – egy gyereknek komolyan dolgoznia kell, komoly fájdalmat kell elviselnie. Az ügy, a futball ügye olyan fontos és kedves nekem, és mint mondtam, sok közös restanciát kellett ledolgoznom. Magam is sokáig játszottam, nyertem korosztályos bajnokságokat, válogatott voltam, tudom, hogy miről beszélek.

filmhu: A svédországi EB-selejtezőre kiutazó válogatott meccseinek követése, illetve különböző szakemberek megállapításai keverednek a filmben, s mintha a végkicsengés az lenne, hogy van értelme a magyar focival foglalkozni.

M.A.P.: Egy új beszédmód, egy új megközelítés, egy sokkal inkább a lényegre összpontosító diskurzus nagyot lendíthet a futball ügyén. Én nem hiszek a megváltástanokban, a magyar futball még nagyon sokáig komoly gondban lesz. De egy újfajta terminológiának a hasznában, a futball nyelvének  felfrissítésében hiszek. És ez az, amit el akartam érni.

fotó: Szandtner Dániel