Igazi swinger klubban forgattatok?

Igen. Sokáig gondolkodtunk, hogy kiváltsuk egy random szórakozóhellyel, de akkor hiányzott volna a vörös szoba, amit mi szívecskés szobának hívtunk. Az a szív, és a több emeletnyi “ágy” annyira tetszett, hogy lemásoltuk és felépítettük díszletnek, hogy leforgathassuk vele Csilla erotikus-féltékenységi vízióját. De amúgy igyekeztem reális képet adni arról, milyen érzés bemenni egy swinger klubba.

Mindenki alsógatyában vagy bugyiban van a swinger klubban, hogy tudnak így fizetni a pultnál az italért? Az is benne van a belépőben?

Persze. Egy picit magasabb összeget kell befizetni, 10, 15 ezer forint között, attól függően változik, hogy milyen napon mész oda. Nyilván vannak erősebb és gyengébb napok. De van olyan is, hogy a csajoknak ingyen van. Szóval ha kifizeted a belépőt, korlátlan étel- és italfogyasztást kapsz érte. Engem nagyon meglepett, hogy van ételfogyasztás is. Egy külön teremben svédasztal.Mit tudsz elmondani a swinger klubok közönségéről?

Nagyon vegyes. A kőbányai autószerelő csávó mellett ott vannak a külföldi diákok meg a jólfésült menedzserek is. Akik ebben a közegben mozognak, azok nagyon lelkesen és lazán csinálják ezt. Az szokott a bajuk lenni, hogy nem elég nagy a közönség, elég hamar ugyanazokba az arcokba futnak bele.

Most már megpróbálok leszakadni a swinger klubról.

Ez a film nem a swingerezésről szól. A swinger klub egy lehetőség a nyitott kapcsolatban élők számára. Ahogy a poliamória is, ami megint egy tök más dolog.

Mi az a poliamória?

Nem csak az engedélyezett a poli kapcsolatban, hogy a két fél szexuális kapcsolatot létesítsen más emberekkel, hanem már a szerelem is belefér. Azt tartják, hogy az új szerelemhez olyan sok pozitív energia társul, hogy ha te megengeded, hogy ezt a párod pár évente megélje valaki mással, és aztán ezt az energiát behozza a kapcsolatotokba, akkor annak kedvező hatása van.  Azt gondolják, hogy ez az érzés az első néhány hónap után úgyis elillan. Ezt iszonyatosan kockázatosnak tartom, nem is ismerek olyat, akinél ez működik, és erről nem is akartam beszélni a filmben.Honnan van ez a nagy tudás párkapcsolati témában?

Két része volt a kutatásomnak. Egyrészt rengeteg könyvet és tanulmányt beszereztem. Főleg Amerikából, itthon csak kevés szakirodalmat találtam. Antropológiai, szexuálpszichológiai, fiziológiai és történelmi munkákat olvastam a női szexualitásról, ezt csak nemrég kezdték el úgy igazából kutatni. Azóta, hogy léteznek női kutatók. Rendkívül érdekes, hogy a nők által indított szexuálpszichológiai kutatások egészen más eredményekhez vezettek, mint a korábbi, férfiak által lefolytatott kutatások. Mióta monogám az emberi faj? Egyáltalán monogám az ember? - ezekről a kérdésekről óriási viták vannak.

Másrészt rengeteg emberrel csináltam interjút a magánéletéről. A baráti körömben többen nyitott kapcsolatban élnek, innen jött a film ötlete. Ezt a kutatást úgy képzeld el, hogy ültünk a Balatonnál a stégen, már mindenki megivott pár fröccsöt, és megkértem őket arra, hogy meséljék el a legkínosabb vagy legizgalmasabb szexuális élményeiket. Nagyon könnyen megnyílt mindenki.

Elképzelhető, hogy a filmet nézve barátaid közül többen azt mondják majd, hogy hoppá, ez az én történetem?

Egy az egyben nincs benne senki. Legfeljebb hasonlít egy-egy részlet az elmondott történetekre.

Visszatérve a monogámia kérdéskörére, mire jutottál a könyvek és az interjúk végeztével? Az ember monogám lény?

A filmből kiolvasható a válaszom.


A két főszereplő, Radnay Csilla és Kovács Lehel is hozta a saját magánéleti történeteit, vagy arra már nem volt szükséged?

Történeteket nem, de a forgatáson több olyan kiszólásuk, gesztusuk is volt, amit aztán végigvittünk az egész filmen. Mondok egy példát. Van az a jelenet, amiben átbeszélik a szexuális vágyaikat. Mondja  Lehel  Csillának, hogy lehetne több az orális szex. Erre  Csilla visszakérdez, hogy én csináljam többet, vagy te? Ez a kérdés Csillától jött, és szerintem óriási poén. Ilyen szinten szurkáltak be finomságokat a jelenetekbe.

Mit láttál Lehelben és Csillában, amiért azt gondoltad, hogy ők ketten formálják meg a párt?

A páros castingon azt figyeltem, hogy mennyire érzik a másik játékát, a másik humorát. Nyilván az sem volt utolsó szempont, hogyan néznek ki egymás mellett. Én elhittem nekik, hogy ők egy sok éve együtt lévő, cuki pár.

A film merészségben, a tabuk döntögetésében addig ment el, ameddig te eredetileg szeretted volna, vagy kellett kompromisszumokat hoznod?

Voltak kompromisszumok. Egyrészt a korhatár-besorolás miatt, másrészt, hogy ki mit vállal be. A színészeknél szinte a legelső kérdés az volt, ki mennyire hajlandó levetkőzni. Hamar kiderült, hogy Magyarországon szinte senki sem hajlandó a meztelenségre. Később, a szerződésben nagyon pontosan meg lett határozva , hogy kiből mennyit mutathatunk. Én értem egyébként a színészek ódzkodását. Ha levetkőznek, akkor azok a rövidke jelenetrészletek örökre ott lesznek loopolva az interneten. Ez manapság már elkerülhetetlen, de senki nem szeretné a saját, kontextusból kiemelt meztelenkedését így viszontlátni.

Akkor az fel sem merült, hogy a tizennyolcas karikát célozzátok meg?

Azzal kitoltunk volna magunkkal, a film forgalmazása sokkal nehezebbé vált volna. Legtöbbször csak a késő esti sávban vetítenek 18 éven felülieknek szánt filmet. Ez a gyakorlatban azt jelentette volna, hogy egy moziban napi egy vetítés megy le belőle.

Lehel és Csilla karaktere egyszer sem szexel a filmben. Miért alakult ez így?

A forgatókönyvnek volt egy korábbi verziója, amely lagymatag szexszel indul, csak ezt már nagyon sokan ellőtték. Legalábbis én ezt éreztem, ami abból is fakadhatott, hogy egyszerre sok ilyen témájú filmet megnéztem.

Egy romantikus komédiából, a Diploma előtt-ből konkrétan egy snittet is átemeltél.

Két snittet!

Az egyik, amikor Lehel és Csilla ül a busz hátuljában. Melyik a másik?

Közvetlenül előtte, amikor Lehel veri az üveget.

A buszos jelenetbe jó sok utalást pakoltatok, a busz tábláján is ismerősek voltak a nevek.

A buszmegállóban Lehel utca van kiírva, a táblán meg Radnay tér és Herbai park olvasható. Ezeket aztán meg is kapták ajándékba.Te is szerepelsz a Nyitvá-ban. Illetve már az egyik előző munkádban, a Terápiá-ban is feltűntél, Hitchcockot követve most már mindegyik filmedbe belerakod magad?

A Terápiá-ba Enyedi Ildikó rakott bele. Ő sportot űz abból, hogy a stábtagokat beleforgatja a filmjébe. A Terápia tele van cameókkal, a sorozat többi rendezője is feltűnik benne. Vicces élmény volt, ezért úgy gondoltam, hogy belerakom magam a Nyitvá-ba.

Aztán rájöttem, hogy borzasztóan lelassítja a munkát, ha magamat kell rendeznem. Ez egy feszített tempójú,  harminc napos forgatás volt, még az is nehezen fért bele, hogy a felvétel után  visszanézzem, milyen voltam. Ezért gyorsan átálltunk Lehel közelijére, így már nem kellett mellette állnom és gyorsabban haladtunk. Amúgy nagyon izgultam, és nagyon büszke voltam magamra, mikor először megcsináltam a jelenetet Lehellel. Máté erre kihajolt a kamera mögül, és a teljes stáb füle hallatára annyit mondott, hogy „Orsi, ez sok!”

Megérezted, milyen az, amikor egy rendező instruál.

Ennél azért egy picit finomabban kommunikálok a színészekkel. De mondjuk mi jót röhögtünk ezen.

A Nyitvá-ban Mucsi Zoltántól Ónodi Eszterig apróbb szerepekben felvonul a magyar színésztársadalom színe-java. Hogy tudtad őket rávenni, hogy beugorjanak egy pár másodperces szerep kedvéért?

Ezt azért tudtuk megcsinálni, mert már sok mindenkivel dolgoztam előtte a Csak színház-ban, a Tóth János-ban vagy a Terápiá-ban. Illetve olyan is volt, akivel castingot már csináltunk, de még nem forgattunk együtt. Én a castingot komolyan veszem, általában teljes jeleneteket adok a színészeknek, és eltöltök velük egy-két órát. Ez egy igazi találkozás. Így került a tarsolyomba ez a rengeteg színész.

Ezért mondott igent például Lovas Rozi, akivel a Csak színház-ban forgattam végig egy nyarat, és aki amúgy az Én kis falum-at forgatta, így nem volt túl sok szabadideje. Az én két szép szememért annak ellenére is eljött, hogy nem volt szövege és egy éjszakát átbuszozott velünk a forgatáson. Ilyet természetesen csak olyan színésztől mertem kérni, akivel jóban vagyok. A buszos jelenetben ott van Mucsi Zoltán is, de őt is direkt a háttérbe raktam és nem adtam neki szöveget.Ónodi Esztert hogy sikerült megszerezned?

Korábban castingoltam vele, és megbeszéltük, hogy egyszer mindenképpen dolgozzunk együtt. Abba a jelenetbe én rögtön őt akartam, felhívtuk, ő azt mondta, benne van, csak ezt nagyon nehéz lesz összeegyeztetni. Ő akkor egyszerre forgatta a Valami Amerika 3-at, az Aranyélet-et és a Korhatáros szerelmet. Úgy tudtuk megcsinálni, hogy ő hajnalig forgatott máshol, mi érte mentünk autóval, elhoztuk délelőtt, és sminkkel, mindennel együtt összesen három órát töltött velünk. Aztán autóval vittük tovább egy másik produkció forgatására.

Megérte, szenzációs volt abban a pár másodpercben. Van arra tipped, hányan fogják megnézni a filmet? Egy romkomnál elvárás a magas nézőszám.

Természetesen nagyon örülnék annak, ha sokan megnéznék, de tippelni nem tudok. Eddig az összes szám, amit korábban magyar filmnél tippeltem, az félrement. Például nem gondoltam volna, hogy ilyen sokan megnézik a Testről és lélekről-t, tökre örültem neki. (A Nyitva remek rajtot vett, az első hétvégéjén 16 938 nézője volt – a szerk.)

Fotók: Pozsonyi Janka